Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra
Augstais rādītājs ir, nevis pateicoties, bet gan par spīti jūsu pūliņiem

Tauta, kas ķepurojas

Pagājušajā nedēļā World Economic Forum vietnē bija lasāms pētījums par uzņēmējdarbības garu dažādās valstīs. Saskaņā ar to Latvija ir trešajā vietā Eiropā uzreiz pēc Igaunijas un Zviedrijas. Zemāk attiecīgi: Nīderlande, Lielbritānija, Slovākija, Lietuva, Dānija, Austrija, Rumānija. Kā redzams, ekonomiskās attīstības ziņā ļoti atšķirīgas valstis. Jāpiebilst, tas uzrāda nevis kādus jau esošus panākumus attiecīgajā valstī, bet gan cilvēku cīņassparu šādus panākumus gūt. Vērtēts ne vien pēc tā, cik daudzi attiecīgajā valstī gatavi veidot paši savu uzņēmumu, bet arī cik iniciatīvas bagāti tie kopumā.

Līdz ar to liels bija mans pārsteigums, redzot, ar kādu aizrautību šo ziņu sociālajās vietnēs sāka tiražēt varas partiju politiķi. Vienotību pārstāvošais Ainars Latkovskis, piemēram, šajā sakarībā rakstīja: "Pēdējais World Economic Forum ziņojums noteikti satrieks vissslikti.lv auditoriju. Tas taču nekad nevar būt!" Te gribas atbildēt: cienītais, šī nu ir tā reize, kad augstais rādītājs ir, nevis pateicoties, bet gan par spīti jūsu pūliņiem. To uzrāda arī stāsts par mikrouzņēmējiem – cik strauji pieauga to skaits, kad attiecīgo nodokļu maksāšanas režīmu ieviesa, un kā to jau pieminētās Vienotības pārstāvji centušies iznīdēt.

Pie mums daudz lielāka sabiedrības daļa nekā pārsvarā valstu Eiropā redz, ka uz valsti, tās vadītājiem nav ko paļauties, ja gribas dzīvot labāk, ir jāķepurojas pašam.

Kā tajā pasakā par vardi saldkrējuma podā – iespēja vai nu noslīkt, jo neviens nenāks palīgā, vai ķepuroties, līdz krējums saiet sviestā, uz kā tad var atsperties, lai tiktu sveikā.

Arī politiķa piesauktā "vissslikti" attieksme faktiski izriet no neapmierinātības ar lēno valsts attīstības gaitu. Apzināmies, ka dzīve viena, gribam uzspēt dzīvot labāk, cīnāmies par to, un gluži loģiski, ka mūs tracina it viss, kas tam ceļā, – politiķu muldēšana reālu darbu vietā, nodokļu maksātāju naudas šķērdēšana, nekvalitatīvs darbs. Piemēru netrūkst: Barona ielas remonts, e-skola un e-veselība, vairākkārt piedzīvotā algu celšana valsts pārvaldei vienlaikus ar jauniem nodokļiem uzņēmējdarbībai utt. Proti, šis "vissslikti" ir nevis kā kāda resnvēdera pukstēšana par sliktu boksera cīņu, to vērojot pie televizora ar popkorna tūtu rokās, bet gan lielas komandas spēlētāja neapmierinātība ar to, ka ne visi savu darbu izdara līdz galam kvalitatīvi. Turklāt šī kritika pārsvarā gadījumu ietekmē arī paša darītā vērtējumu. 

To vēl nemana, bet nebūtu slikti, ja arī politiķi priecātos, ka ir daļa no rosīgas, aktīvas, iniciatīvu bagātas tautas. Sākums ceļā uz plaisas mazināšanu starp eliti un uzņēmējdarbības gara bagāto tautu.

Top komentāri

viesis
v
Savā laikā jau Godmaņa kungs izteicās, ka tas esot labi, ka ES ar atbalsta politiku diskriminē Latvijas zemniekus, jo tas viņus norūda un padara stiprākus. Varbūt tāda arī ir Latvijas politiķu slēptā ideja- ignorēt sabiedrības intereses, lai sabiedrība norūdās :) tas ir tāpat, kā nelabvēlīgā ģimenē- bērni, par kuriem nerūpējas, izaug veselīgi un norūdījušies, izskatās, ka šis mērķis ir sasniegts :))))))) p.s. tikai nevar aizmirst par nelabvēlīgo ģimeņu blaknēm- sabojāto bērnu domāšanu un dzīves uztveri....... :(
iedzīvotājiem sevišķi nedraudzīga v
i
Latvija ir iedzīvotājiem un uzņēmējiem sevišķi nedraudzīga valsts. Tie, kuri Latvijā tiek pie varas, parasti kļūst par augstprātīgiem kretīniem, kas "ir gudrāki un pārāki par tiem, kas nav mācējuši tikt pie varas". Un tad sākas brīnumu lietas: valdība un parlaments uzspiež vai nu šaurām lobiju grupām izdevīgus vai muļķīgi populistiskus nosacījumus, pašvaldības grābj otkatus, tiesu vara visgudri un augstprātīgi "atšuj" iedzīvotāju parasto.
Prezidenta krustdēls
P
Pēcpadomijas Latvijas galvenā nodarbība (26 gadu laikā) ir bijusi 500,000 latviešu iznīcināšana bijušās suverēnās Latvijas teritorijā. Tas ir 400,000 padzīti uz ārzemeēm un 100,000 samazinātā dzimstiba. Tas ir tik liels valdības panākums, ka nav bijis laika rūpēties par ekonomikas attīstību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē