Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Jā, dzīvojam tiesiskā valstī, visu var izšķirt tiesā, taču vai visi strīdi jānoved līdz tiesai?

Teātris ap teātri

Reaģējot uz būvuzņēmēja RERE būve 1 publiski paziņoto, ka nepiekrīt Jaunā Rīgas teātra pārbūves jeb rekonstrukcijas līguma laušanai un ka līguma uzteikuma neatsaukšanas gadījumā vērsīsies tiesā, lai to atzītu par spēkā neesošu, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pati iesniegusi Rīgas rajona tiesā prasību par līgumsoda piedziņu no pilnsabiedrības RERE būve 1, lai nodrošinātu līgumā par Jaunā Rīgas teātra pārbūvi paredzēto prasību izpildi.

Nu viss notiek gluži kā filmas Teātris galvenās varones teicienā, ka īstā dzīve ir uz skatuves, bet teātris ir tas, kā izdarās publika. Arī pirmdien Dienā publicētajā karikatūrā par šo tēmu mazliet paironizējām – kamēr teātra ēka stāv pusremontēta, pasūtītājs un būvnieks plāno sākt izrādi ar ilgstošu tiesāšanos, kas, protams, publiku kādu brīdi varētu aizraut, taču ilgtermiņā ir vien tāda pilnīgi lieka laika kavēšana.

Saprotams, ka strīdniekiem katram sava taisnība un katrs vēlas to pierādīt, taču... tikmēr teātra ēkā remonti apstājas.

Tiesas pie mums nav no ātrajām, nu acīmredzot, kamēr nebūs tiesas sprieduma galīgajā instancē, nedz būs ļauts līdzšinējam būvniekam darbus turpināt, nedz arī konkursu sludināt jauna būvnieka piesaistei. Teātra ļaudīm tādā brīdī, protams, vienalga, kurš no strīdniekiem vainīgs, kurš nevainīgs, gribētos, lai kāds ātri izšķir tos strīdus vai lai tie notiek kaut kā visam paralēli, nesaistīti, tālākos būvdarbus netraucējot, taču tā diemžēl nevar.

Kāds risinājums? Manuprāt, kādam no valdības – vislabāk, ja tas būtu premjers, kuram ir vislielākā autoritāte, – jāuzņemas vidutāja loma, jāaicina pie sevis gan VNĪ, gan būvuzņēmēja vadība, jādiskutē par strīdus jautājumiem un tā iespējamiem risinājumiem tik ilgi, kamēr nonāk līdz kaut kādam izlīgumam, kas ļauj teātra ēkas atjaunošanu iespējami drīz turpināt (un šajā gadījumā neatkarīgi no tā, vai tas būtu līdzšinējais būvnieks vai kāds cits). Jāsaprot, ka nekādi vēstījumi presei, nekādi draudi par tiesāšanos vai iesniegumi tiesām situāciju pēc būtības neuzlabo nevienai no pusēm – tā faktiski ir tikai laika vilkšana, pretinieka izturības pārbaude, vienlaikus noteikti ļoti dārgu cenu par to maksājot, algojot advokātus.

Jā, mēs dzīvojam tiesiskā valstī, visu var izšķirt tiesā, taču vai visi strīdi tiešām jānoved līdz tiesai? Bez tiesu varas ir arī politiskā vara, gribētos, lai arī tā šajā situācijā saka savu vārdu, aktīvi iesaistās, lai meklētu situācijas risinājumu, nevis distancēti no malas vērotu notiekošo, laiku pa laikam vien atļaujoties kādu emocijas izvirdumu par to, kā viss ieildzis.

Top komentāri

Ņedvižimijs
Ņ
Saglabāt un neizkropļot Rīgas centra namu - nopietnāka lieta par teātra izrādi.
novērotājs
n
VNĪ un ReRe abiem un katram atsevišķi vajag atlaist tās juristu - liekēžu armijas un,- lietas notiks pašas no sevis ! Tikai tad diemžēl ReRe nevarēs katrā objektā nopelnīt 50 % par "papildu" un "neparedzamām" izmaksām. Savukārt VNĪ vadībai un galvenais- projektu vadītājiem būs jāsāk domāt racionāli un būs jāliek lietā sava līdzšinējā pieredze, kuras... ak vai... var izrādīties , ka nav...
atej nost
a
runa iet tikai par naudu, lielu naudu, kuru ir cerības izkampt no valsts budžeta, pārējais viss ir lirika...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē