Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Demokrātu uzvaras gadījumā parādīsies reāla iespēja sākt impīčmenta procedūru

Teherānas kārts

Nedēļas sākumā ASV atjaunoja daļu pirms trim gadiem atcelto ekonomisko sankciju pret Irānu. Stājušies spēkā ierobežojumi attiecībā uz autorūpniecību, kalnrūpniecību un citām jomām, bet 4. novembrī sankcijām pakļauto nozaru sarakstam pievienosies arī enerģētika un finanšu sektors.

Oficiāli sankcijas atjaunotas ar mērķi panākt tā dēvētās kodolvienošanās pārskatīšanu, no kuras ASV vienpusējā kārtā izstājās šā gada 8. maijā. Vienlaikus, raugoties pēc būtības, kā prasības pārskatīt kodolvienošanos, tā atjaunotās sankcijas pret Irānu ir ne tik daudz ASV, kā tās tuvākās sabiedrotās reģionā Izraēlas interesēs. Izraēlas un Irānas attiecības jau ilgstoši ir saspīlētas, un ebreju valsts ne bez iemesla uzskata Irānu par lielāko draudu savai drošībai.

Būtisks faktors ir arī novembrī gaidāmās starpvēlēšanas ASV, kuru gaitā tiks pārdalītas visas 435 vietas pārstāvju palātā un 33 vietas – Senātā. Vēlēšanu likme ir augsta, jo demokrātu uzvaras gadījumā parādīsies reāla iespēja sākt impīčmenta procedūru pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, savukārt republikāņu uzvara palielinās Trampa iespējas pretendēt uz otru prezidentūras termiņu. Nodrošināšanās ar ASV ietekmīgās ebreju kopienas atbalstu sekmē tieši Trampa mērķu sasniegšanu.

ASV un jo īpaši Izraēla arī noskaņotas optimistiski, uzskatot, ka Irāna vai nu būs spiesta drīzumā sēsties pie sarunu galda, vai arī iedzīvotāju neapmierinātība ar ekonomisko stāvokli novedīs pie režīma krišanas. 

Tomēr jāatceras, ka sankcijas pret Irānas teokrātisko režīmu pastāv jau gandrīz četrdesmit gadu garumā, tomēr reālus draudus ājatollām tās tā arī nav radījušas.

Tajā pašā laikā ASV vienpusējā politika ir izraisījusi plašu neapmierinātību Eiropas Savienības (ES) vadošajās valstīs – ES turpina atbalstīt kodolvienošanos, savā teritorijā bloķējot ASV sankcijas. Nespēja nodrošināt rietumvalstu vienotu nostāju savukārt nav laba ziņa Vašingtonai, jo pat labākajā gadījumā liecina par ASV autoritātes ievērojamu kritumu, vienlaikus iezīmējot šķelšanos kolektīvajos rietumos.

Tāpat ASV pagaidām nav izdevies panākt, ka lielākie Irānas naftas patērētāji – Ķīna un Indija, kā arī Turcija, atsakās no šīs naftas iegādes sankciju ietvaros. Šie centieni tikai pasliktinājuši ASV attiecības ar šīm valstīm. Īpaši jūtīgs ir Indijas jautājums, jo šo valsti ASV cenšas padarīt par vienu no saviem stratēģiskajiem partneriem Āzijā. Šo un vēl citu iemeslu dēļ pastāv ticama iespēja, ka Irānas kapitulāciju sagaidīt tā arī neizdosies, lai gan jāatzīst, ka Trampa komanda vismaz iekšpolitikā Teherānas kārti ir izspēlējusi veiksmīgi.

Top komentāri

Tavs vārds
T
Ar reliģiskiem fanātiķiem, bet Irānā, pie varas ir teokrātisks režīms, nav iespējams cīnīties ar ekonomiskām metodēm. Gan, ja ka arī ASV to saprot, tikai izmanto Irānas faktoru savām novembra vēlēšanām.
Meždunarodnijs
M
Sankcijas pret visu pasauli - sirdsmiers ASV vīriem un sievām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē