Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tehnoloģijas cilvēku vietā

Visaptveroša tendence, kas pēdējā laikā vērojama daudzās Eiropas valstīs, ir tāda, ka trūkst darbinieku, un informācija par brīvajām vakancēm ieraugāma ik uz soļa. It īpaši tas attiecas uz veikaliem, kafejnīcām un kopumā uz dažādu preču un pakalpojumu tirdzniecību – sākot no kafijas līdz finanšu pakalpojumu pārdošanai –, kā arī uz klientu informēšanu un konsultēšanu tipveida problēmgadījumos.

Mūsu valstī par darbinieku trūkumu tiek runāts daudzās uzņēmēju diskusijās, taču ir būtiski apzināties, ka šī nav tikai Latvijā pastāvoša problēma. Darbinieku meklējumi pamanāmi gan Dienvideiropā, gan Skandināvijā, gan Rietumeiropas centrā – Francijā.

Risinājums, kas kļūst aizvien biežāk sastopams daudzviet un it īpaši Ziemeļvalstīs, ir pārdevēju un klientu konsultantu darba aizstāšana ar modernajām tehnoloģijām. Piemēram, degvielas nozares uzņēmums Neste, kas arī jau ilgu laiku ir pazīstams ar automatizētajām degvielas uzpildes stacijām, tagad Somijā, netālu no Helsinku-Vantā lidostas, atvēris pārtikas un bezalkoholisko dzērienu tirgotavu, kurā pārdevēju vispār nav. Pircējs samaksu veic ar norēķinu karti, ievadot PIN kodu vai lietojot bezkontakta maksājuma opciju, un ar kartes palīdzību arī piekļūst apmaksātajai precei.

Savukārt kuģniecības kompānija Tallink šopavasar, svinot 30 gadu jubileju, prezentēja robotu, kas gan pagaidām vēl izskatījās pēc izklaidējošas inovācijas, taču robota parādīšanās klātesošos mudināja spriest par to, ka varbūt nākotnē roboti uz prāmjiem strādās pasažieru informēšanas lauciņā.

Aicinot apzināties reālo situāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis ir uzsvēris: "Lai arī uzņēmēji arvien biežāk izjūt darbaspēka nepietiekamību, ne visi uzņēmēji veic uzlabojumus, kas iespējami, ieviešot jaunas tehnoloģijas." Ir arī dzirdēta uzņēmēju vidē pausta atziņa – ja kāds uzņēmums, meklējot darbiniekus, par pilnas slodzes darbu piedāvā algu, kas ir ievērojami mazāka par vidējo algu valstī (un tā pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn bija 1004 eiro bruto), tad lai sāk meklēt tehnoloģiju risinājumus, kas darbu paveiks, jo darbiniekus atrast neizdosies. Šāds apgalvojums, visticamāk, ir pārspīlējums, taču labi raksturo šā brīža noskaņojumu.

Pozitīvais ieguvums no tehnoloģiju ienākšanas darba tirgū varētu būt cilvēku intelektuālo resursu koncentrēšanās tajās jomās, kuras tehnoloģijas viegli un vienkārši neaizstās, piemēram, zinātnē un tādās profesijās, kurās būtiska ir radoša domāšana un katra darbinieka individuālais talants

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka deputātus varētu aizstāt bez problēmām, jo daudzi jau tagad rīkojas kā roboti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē