Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tic iespējai atgūties

Droši vien šobrīd nebūtu sevišķi populāri runāt par pasaules ekonomiskās situācijas stabilizēšanās iespējām, tomēr atsevišķas norises finanšu tirgos vedina domāt, ka vismaz vārga gaisma tuneļa galā šur tur sāk parādīties. Arī attiecībā uz Eiropu, kura kā reģions uz globālā fona piedzīvo vienu no straujākajiem Covid-19 uzliesmojumiem. Cilvēku nonākšana karantīnā ir ievērojami nobremzējusi naudas apriti ekonomikā, un situācija lielā mērā sāk atgādināt 2008. gada rudeni, bet atsevišķās valstīs, piemēram, Spānijā vai Itālijā, izskatās pat vēl sliktāk. Turklāt situāciju vēl biedējošāku padara fakts, ka šajā krīzē negatīvie procesi finanšu tirgū notikuši daudz straujāk nekā iepriekšējā.

Tomēr uz kopējā visai negatīvā fona ir atsevišķas norises, kas ne tikai ir labākas nekā pagājušās desmitgades beigās un šīs desmitgades sākumā, bet arī ļauj cerēt uz situācijas stabilizēšanos. Arī attiecībā uz jau minētajām eirozonas dienvidu valstīm.

Viens no indikatoriem finanšu kapacitātei ir obligāciju tirgus un likmes, par kādām šie parāda vērtspapīri tiek tirgoti. Jo zemākas likmes, jo potenciāli labāka finanšu veselība un vieglāk pieejama nauda valstīm un privātajam sektoram.

Ja atgriežamies pagātnē un salīdzinām pašreizējo situāciju ar iepriekšējo finanšu krīzi, tad toreiz pie mazāk nepatīkamām ziņām Spānijas un Itālijas parāda vērtspapīri tika tirgoti par tādām likmēm, ka šīs valstis atradās tikai soļa attālumā no bankrota. Tagad šo parāda vērtspapīru likmes aizvien ir tuvu savam vēsturiski zemākajam līmenim, kas liecina, ka obligāciju turētāji nesteidzas pārdot, bažījoties, ka rītdien būs sliktāk. Savukārt pašām valstīm tirgus situācija ļauj saglabāt pieeju naudas plūsmai, pat neraugoties uz šobrīd sliktajām ziņām. Acīmredzami investori tic, ka Eiropas Centrālā banka ne tikai vārdos, bet arī darbos ir gatava iepludināt naudu finanšu tirgos, lai situāciju normalizētu un nepieļautu finanšu sistēmas sabrukumu.

Lai arī minētie procesi var šķist visai attālināti, tomēr no tiem iegūs arī Latvijas vidusmēra iedzīvotāji. 

Jau šobrīd var redzēt, ka atsevišķi pensiju plāni sāk rāpties ārā no iepriekšējā mēneša tirgus krituma laikā iegūtajiem mīnusiem.

Taču ietekme būs daudz plašāka. Zemas procentu likmes un palielināta naudas plūsma gan audzēs jau tā lielo Eiropas valstu parādu kalnu, taču būs veicinoša straujākai naudas apritei. Ja vien vīrusa izplatība piebremzēsies, rūpniecības uzņēmumi, kas patlaban stāv dīkstāvē, atkal varēs strādāt un gada otrajā pusē ekonomiskā aktivitāte arī Latvijā varētu pieaugt. Minētais nenozīmē izaugsmi, bet gan aktīvāku tautsaimniecību un iespēju pamazām atgūt krīzē zaudēto. 

Top komentāri

Cerams
C
ka "zaļais kurss" neatgūsies. Cerams, ka veselais saprāts izvēlēsies starp cilvēka tiesībām dzīvot nevis murgot.
Pravietisnejaukais
P
Lai mums par mierinājumu ir Apustuļa Pāvila 1. vēstule Korintas draudzei 10:13... „Jūs piemeklējis vēl tikai cilvēcīgs pārbaudījums; Dievs ir uzticīgs, Viņš neļaus jūs pārbaudīt pāri par jūsu spējām, bet darīs pārbaudījumam tādu galu, ka varat panest.”
Pipars
P
Kapitālisms mirst nost... Bišku protams padzīvojām pūstošajā kapitālismā... bet diemžēl viss labais reiz beidzas...!!! Cirks jau pa lielam sakrāvis pekeles un aizbraucis... vien daži klauni kas aizkavējušies vēl šķobās, gorās un meklē vēl kādu naivo kuru ar kādu kredītu aplaimot un... pa sviestmaizi aplasīt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē