Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Racionālais saprāts ir labāks padomdevējs par histēriskumu

Tikai bez panikas!

Pēdējā laikā rodas iespaids, ka viena daļa mūsu sabiedrības dzīvo no vienas masu histērijas līdz nākamajai, savukārt cita sabiedrības daļa ir tā pagurusi no apkārt notiekošajām histērijām, ka vienkārši norobežojas no tām un neinteresējas ne par ko, kas notiek ārpus individuālajām ikdienas gaitām. Savukārt vēl cita sabiedrības daļa informācijas drumslu un emociju virpuļos cenšas atsijāt graudus no pelavām, t. i., faktus no interpretācijām, un atšķirt tēmas, kas patiesi ir nozīmīgas, no tādām pseidoproblēmām, kuras sakāpinātas mākslīgi, sarīkojot kampaņveidīgas ažiotāžas.

Par patlaban aktuālās histērijas iemeslu kļuvis koronavīruss jeb Covid-19, un, protams, tā ir nopietna problēma, nevis pseidoproblēma, jo ir runa par slimību, kas citur pasaulē jau laupījusi dzīvības. Turklāt ir trīs faktori, kas rada bažas par to, vai Latvijas sabiedrība var justies maksimāli pasargāta no šī drauda. Pirmkārt, dažādām valsts iestādēm un atbildīgajām institūcijām mūsu valstī ir tendence novelt atbildību citai uz citu vai arī, ja paveicās, – uz kādu aiz Latvijas robežām, demonstrējot ''Vienmēr citi vainīgi!'' nostāju un apgalvojot, ka atbilstošais pienākums nemaz nav bijis nepārprotami deleģēts.

Otrs aspekts, kas rada bažas, ir dažu mūsu politiķu aizraušanās ar populismu un izdabāšanu tai sabiedrības daļai, kas dzīvo masu histēriju ritmā.

Trešais bažas izraisošais aspekts saistīts ar to, ka pat tad, ja atbildīgās iestādes un eksperti sabiedrībai apzinīgi sniedz precīzu un detalizētu informāciju, atrodas cilvēki, kas šai informācijai netic, bet notic tam, ko saka televīzijas žurnālistu iztaujātie, ielās sastaptie gājēji, kā arī nekritiski uzticas sociālajos tīklos pamanītām diskutablas izcelsmes vēstīm.

Taču riskantās situācijās panika nepalīdz, un ikvienam no mums vērts atcerēties, ka racionālais saprāts ir labāks padomdevējs par histēriskumu. Tādēļ, ja ir plānots doties uz tiem pasaules reģioniem, kuros konstatēts liels skaits saslimšanas ar koronavīrusu gadījumu, derētu sev pajautāt – vai tiešām vajag ceļot tieši tagad, vai zaudēta nauda, piemēram, par jau apmaksātu viesnīcu, ir svarīgāka par draudiem veselībai? Taču tad, ja galamērķis ir Covid-19 neskarts reģions, vērts apsvērt to, ka tur riski, iespējams, nav lielāki kā Latvijā.  

Pieredze rāda, ka tiešām respektējams informācijas avots gan par drošiem, gan par riskantiem reģioniem ir Ārlietu ministrijas interneta vietne www.mfa.gov.lv. Tur ir arī sadaļa Ceļo droši, kurā ietverti īpaši Brīdinājumi ceļotājiem, un tajos ir vērts ielūkoties, ja ir plānots komandējums, atpūtas brauciens vai viesošanās pie draugiem ārvalstīs

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Magda, redzi, nav nekādas panikas! Divi komentāri "Dienā" pa visu dienu!!!!!!!!!!
Magdai
M
"derētu sev pajautāt – vai tiešām vajag ceļot tieši tagad" Magdai pat neienāk prātā doma, ka arī valstij kaut kas būtu jādara. Cilvēki ir dažādi, daži ir bezrūpīgi, daži ir avantūristi, daži ir ar pašnāvības tieksmēm. Viņu ir mazākums, bet vai viņu dēļ ir jācieš visai sabiedrībai? Valsts varbūt nevar neizlaist visus no valsts, bet valsts var nelaist savā teritorijā cilvēkus no ārpuses. Ja kāds grib braukt, lai brauc, bet tad lai tur pagaida līdz epidēmijas beigām un tikai tad varēs atgriezties Latvijā. Valstij ir jādomā par sabiedrību kopumā, nevis par dažiem vieglprātīgajiem.
Pravietisnejaukais
P
Svētie Raksti, Psalms 91. 1 Kas dzīvo Visuaugstākā patvērumā un mīt Visuvarenā ēnā,2 tas saka uz To Kungu:”Mans patvērums un mana pils, mans Dievs uz ko es paļaujos!”3 Jo Viņš tevi glābj kā putnu no mednieka cilpas, pasarg\a no iznīcinātāja mēra.4 Viņš tevi sedz ar Saviem spārniem, zem Viņa spārniem tu esi paglābts; Viņa patiesība ir tavs vairogs un bruņas.5 Tu nebīsties nakts briesmu, nedz bultu, kas dienā skraida,6 nedz mēra, kas tumsā lien, nedz nedz sērgu, kas pusdienā nomaitā.7 Lai arī tūkstoši krīt tev blakus un desmit tūkstoši tev pa labo roku, taču tevi tas neskars!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē