Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Top kadastrālās spīles

Jūlija vidū publiskajai apspriešanai tika nodots Tieslietu ministrijas (TM) un Valsts zemes dienesta izstrādātais nekustamā īpašuma jauno kadastrālo vērtību projekts, atbilstoši kuram jau šobrīd tiek prognozēts, ka daudziem īpašumiem pieaugs gan kadastrālā vērtība, gan līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apjoms, kuru aprēķina tieši no kadastrālās vērtības.

Nenoliedzami pozitīvi ir vērtējama iniciatīva, lai ieviestu tādu kadastrālo vērtību sistēmu, kas neļauj izmantot dažādas nepilnības, kuru dēļ vieni īpašnieki atrod likumīgu iespēju maksimāli samazināt maksājamā NĪN summu par labu peļņu nesošu biznesa objektu vai pilij pielīdzināmu savrupnamu, kamēr pieticīga divistabu dzīvoklīša īpašnieks hruščovkā maksā teju divtik lielu summu. 

Tomēr bažas raisa nianse, ka kadastra vērtību un attiecīgi NĪN summu pieaugums varētu diezgan sāpīgi skart tieši daudzus hruščovku un tiem pielīdzināmo dzīvokļu un mājokļu īpašniekus, kārtīgi patukšojot jau tā paplānos šīs sabiedrības daļas ģimenes budžetus.

Vienlaikus skaidrs, ka villu īpašnieki varbūt nebūs priecīgi par papildu izdevumiem, tomēr gan jau nodokļa pieaugums viņiem arī turpmāk neliks atteikties no ierastās ''dienišķās desas''.

Lai gan tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir uzsvēris, ka TM jau pirms gada ir sagatavojusi grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 tūkstošiem eiro,  pašreizējās vēsmas neliecina, ka šie grozījumi varētu tikt pieņemti līdz jauno kadastrālo vērtību iecerētajam spēkā stāšanās brīdim. Būtībā netieši to apstiprina arī pats Bordāns, intervijā LTV norādot: ''Zinot to, ka daudziem īpašumiem vērtība pieaugs, jau pirms gada aicinājām un aicinām joprojām Finanšu ministriju kopā ar pašvaldībām atbalstīt neapliekamā minimuma ieviešanu primārajam mājoklim 100 tūkstošu eiro apmērā, kas ļoti lielai daļai Latvijas iedzīvotāju noņemtu nekustamā īpašuma nodokļa slogu. Tā ieviešana joprojām ir atkarīga no Finanšu ministrijas un visas koalīcijas politiskās izšķiršanās.'' 

Šādi ministra izteikumi rada nopietnu pamatu bažām, ka jau pēc pāris gadiem daudzu Latvijas iedzīvotāju un arī uzņēmēju finanšu situācija var kļūt vēl smagāka tikai tāpēc, ka jau kārtējo reizi politiķi spēj paveikt labākajā gadījumā tikai pusi darba.

Tomēr cerēsim, ka valdošā koalīcija spēs rīkoties valstiski un sociāli atbildīgi un NĪN slogu palielinošos normatīvus tomēr nepieņems, pirms nebūs apstiprināta kārtība, kas pasargās mazāk turīgo sabiedrības daļu no ''kadastrālajām spīlēm''.

Top komentāri

Pipars
P
Koronovīrusa, pasaules tirgu nestabilitātes u.c. faktoru negatīvās tendences nākotnē visai stipri sekmēs iedzīvotāju dzīves līmeņa krišanu... Pēc provizoriskas informācijas iedzīvotāju pirktspējai tuvākajos 5 gados būs jāsamazinās par 50%...!!! Rodas jautājums vai tai pašā Pierīgā daudz būs tādu kas varēs samaksāt jaunos nekustamā īpašuma nodokļus... Neaizmirsīsim ka lielākā daļa jauno mājokļu ir pirkti uz kredītiem, kuriem bieži vien par banku ķīlu kalpo ne tikai pašas par kredītiem pirktās mājas, bet arī vēl kādi citi īpašumi...! Un tieši tagad kad pasaulē un Latvijā ir nopietnas ekonomiskas problēmas valdība lemj par nodokļu celšanu!...he he... Secinu: ļoti lielu Latvijas iedzīvotāju daļu skars... "jaunās realitātes" sindroms, kur par jauno laiku veiksmes stāsta simbolu kļūs barakas un darbs par vēdera tiesu...! Atbraucām... dāmas un kungi...!!!
Provinciaļnijs
P
Kad valsts dzelžaini nodrošinās privātīpašuma neaizskaramību, aizsardzību un ātru un efektīvu noziegumu pret privātīpašuma tiesībām izmeklēšanu - tad var runāt par nodokļu apmēru. Tikmēr - nodoklis simbolisks, lai segtu reģistra, papīru un tamlīdzīgu lietu izmaksas.
Pareizaissecinājums
P
Valsts Ieņēmumu dienests nespēj iekasēt nodokļus no biznesa, jo biznesa ļaudis ir gudrāki par finotģela meičām. Atliek divas šaurās vietas, kur nodokļu virtuozi tiešām tiek noķerti "spīlēs" - degvielas uzpildes stacijas un nekustamā īpašuma nodoklis. Bet ir aizdomas, ka to otro arī turpmāk savāks no cilvēka maziņā, parastā... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē