Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uz vēlēšanu starta līnijas

Līdz ar LTV pagājušajā nedēļā organizētajām debatēm, kurās piedalījās pārstāvji no tiem politiskajiem spēkiem, kuri Latvijā iesnieguši sarakstus startam Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, aizsācies priekšvēlēšanu diskusiju laiks. Pagaidām gan izskatās, ka EP vēlēšanu kampaņas vēl nav iešūpojušās, politiķi vēl nav pievērsušies vēlētāju piesaistīšanai un arī konkurences cīņa par astoņiem EP deputāta mandātiem pagaidām ir dzinusi vien vārgus pavasara asnus.

Taču minētās debates, kas noritēja Briselē, ļāva labi pamanīt, ka vismaz tie politisko spēku pārstāvji, kuri piedalījās šajā LTV raidījumā, iedalāmi trijās grupās. Pirmā grupa ir pašreizējie EP deputāti, kuri, ja reiz arī šogad startē vēlēšanās, vēlas darbu Briselē un Strasbūrā turpināt. Vērojot debates, radās iespaids, ka pieredzējušie eiroparlamentārieši uz deputāta ikdienu un kopumā uz strādāšanu EP raugās bez idealizēšanas. Kā jau bieži dzīvē, arī šajā gadījumā reālā pieredze ir kliedējusi ilūzijas. Visu pašreizējo eiroparlamentāriešu retorikā bija jaušams tas, ka, strādājot EP, ir paveikts daudz un var paveikt vēl vairāk, taču nenotiek tā, ka tur pašas no sevis atveras visas durvis, tiek izritināts sarkanais paklājs un ka citu Eiropas Savienības dalībvalstu deputāti ikvienu Latvijas eiroparlamentāriešu priekšlikumu sveic ar ziediem un gavilēm.

Otrā debašu dalībnieku grupa bija cilvēki ar respektējamu pieredzi politikā, nevalstiskajā sektorā vai politoloģijā, taču bez pieredzes darbā EP. Kopumā bija vērojama vājāk vai prasmīgāk slēpta vēlme par katru cenu tikt pie EP deputāta mandāta. Taču jāteic – var patikt, var nepatikt kāda varbūtējā nākamā EP mēroga politiķa personība vai uzskati, bet nav noliedzama visu šo cilvēku apliecinātā erudīcija.

Savukārt trešā debašu dalībnieku grupa gan radīja likumsakarīgu jautājumu: «Ko šie cilvēki te vispār dara?» Protams, skatītājiem ir jautri, ja kāds pretendents uz EP deputāta mandātu rada cirka atmosfēru, taču priekšvēlēšanu debates tomēr nav humora šovs. Turklāt radās iespaids, ka dažs labs no debašu dalībniekiem nebija pat izlasījis EP interneta vietnē www.europarl.europa.eu atrodamo informāciju un, tā sakot, bija ieradies uz darba interviju, pat nenoskaidrojot, kāda rakstura organizācijā varētu būt jāstrādā. 

Astoņi EP deputāti, ko ievēlēsim mēs, ir tikai maza daļiņa no vairāk nekā 700 deputātiem, taču mēs zinām, ka no Latvijas ir nākuši ES līmenī ietekmīgi politiķi, kuri, strādājot Eiroparlamentā, ir paveikuši daudz. Diemžēl to gan nevar sacīt par visiem eiroparlamentāriešiem no mūsu valsts.

Top komentāri

TYT
T
Kad "Dienas" žurnāliste atklāj, cik ļoti labi spēj atkārtot mērķtiecīgi ieprogrammētas frāzes. Noslēgumā viņa jūsmīgi raksta: "... taču mēs zinām, ka no Latvijas ir nākuši ES līmenī ietekmīgi politiķi, kuri, strādājot Eiroparlamentā, ir paveikuši daudz. Diemžēl to gan nevar sacīt par visiem eiroparlamentāriešiem no mūsu valsts." Kad pajautā, ko tieši viņi Latvijas labā tur ir paveikuši, tad atbildes ir visai apšaubāmas un izplūdušas. Patiesībā mēs joprojām atpaliekam un turpināsim atpalikt no ES vidējās dzīves līmeņa, kvalitātes.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
CIK ILGI ATĻAUS "DIENU"OKUPĒT KRIEVU FAŠISTEM ?
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Pats galvenais, lai Putins ietekmētu ES vēlēšanas! Citādi - kas tās par vēlēšanām?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē