Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Uzrunāt, nevis runāt

Pēdējās dienās daudzi ir izcēluši Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzrunas paša tautai, Eiropai un visai pasaulei saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Un, šķiet, tieši no viņa būtu vērts mācīties gan mūsu, gan Eiropas politiķiem, kā precīzi, tieši, emocionāli un cilvēciski saprotami runāt ar visu sabiedrību laikā, kad Krievijas agresijas dēļ cilvēki mēdz nostāties diametrāli pretējās pusēs.

Tādēļ Latvijas politiķiem un viņu padomniekiem vajadzētu atturēties no formālām, bezpersoniskām un neko neizsakošām PR (sabiedrisko attiecību) frāzēm, bet vēl jo vairāk no populistiski politiskiem paziņojumiem, kas izraisa asas diskusijas ne tikai starp dažādu tautību, bet arī starp vienas tautības cilvēkiem. Vēl jo vairāk tādēļ, ka esošajā situācijā tas nepalīdz ne Latvijai, ne Ukrainai, ne Eiropai.

Nevaru iedomāties nevienu, kurš nu jau teju nedēļu būtu vienaldzīgs pret to, kas šobrīd notiek Ukrainā. Nekaunos atzīt, ka personiski nekad iepriekš neesmu jutis tik lielu nedrošību par nākotni un bažas par saviem tuviniekiem. Un tieši tādēļ Latvijas politiķiem un viedokļa līderiem šodien kā nekad agrāk ir svarīgi atrast pareizos vārdus, lai katrs no mums sajustu šo drošības sajūtu. Un te nerunāju par tēvišķu mierināšanu vai ko tamlīdzīgu. Ir jārunā no sirds, patiesi un drosmīgi. Tas, ka Latvijā ir noteikta daļa cilvēku, kuru lielākā sāpe šodien ir Krievijas propagandas kanālu izslēgšana, nevienam nav noslēpums. Taču domāju, ka nospiedoši lielākā daļa Latvijas sabiedrības savā attieksmē pret notiekošo ir līdzīgās domās un uzskatos.

Un tieši tādēļ man šķiet dīvaina premjera Krišjāņa Kariņa ļoti bezpersoniskā, diezgan formālā uzruna sabiedrībai vakar Twitter platformā: "Dārgie Latvijas iedzīvotāji! Šajā brīdī ir būtiski vārdos un darbos parādīt, ka esam demokrātiska valsts! Putina noziedzība pret ukraiņu tautu nav krievvalodīgo vai Krievijas miermīlīgo iedzīvotāju īstenota. Būsim vienoti pret agresiju – tikai tā mēs palīdzēsim sev un Ukrainai!"

Protams, daudzi saprot, ko premjers ar šo ierakstu gribēja pateikt, taču vārdu izvēle un uzrunas forma ir gaužām neveiksmīga. Gaužām! Es pilnībā atbalstu premjera vēlmi jau savlaicīgi minimizēt spriedzes un polarizēšanās riskus Latvijas sabiedrībā, taču jau atkal – ar formāliem PR tekstiem var nodarīt vairāk ļauna nekā laba, pat arī tad, ja īstais mērķis varbūt ir tieši vai netieši aizrādīt tiem, kuri patlaban mētājas ar bezjēdzīgiem, populistiskiem paziņojumiem. Īpaši tas attiecas uz visu ideoloģiju politiķiem, kuri, ļoti iespējams, domādami par saviem reitingiem vēlēšanu gadā, aizmirsuši padomāt par sabiedrības interesēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē