Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Vērts atcerēties, ka darbs Saeimā un valdībā ir komandas darbs

Uzticības kredītu piešķirot

Uzņēmējdarbībā allaž jāizpilda tas, kas solīts, pretējā gadījumā reputācija būs pagalam un ātrāk vai vēlāk bizness piedzīvos krahu, savukārt politikā dominē "Kā var nesolīt?" princips. Šādi kāds Latvijas uzņēmējs skaidroja to, kādēļ biznesa vides pārstāvji nevēlas iesaistīties politikā. Protams, šo skaidrojumu nevar absolutizēt kā neapstrīdamu patiesību, jo var arī teikt, ka daudzi uzņēmēji vienkārši nevēlas iziet ārpus ierastās vides jaunā, riskantā spēles laukumā, kur saņems tik asu kritiku un tik intensīvu, niansētu uzmanību, kādu pirms pievēršanās politikai, visticamāk, nekad nebūs izjutuši. Turklāt nenoliedzami gan Latvijā un citās valstīs ir ne mazums uzņēmēju, kas uzbūvējuši veiksmīgu politisko karjeru un apliecinājuši sevi kā talantīgus politiķus, nevis kā politiskās skatuves ākstus.

Taču par to, cik reāli ir politiķu solījumi, gan vērts padomāt, dodoties uz 13. Saeimas vēlēšanām. Ja tiek solīts būtiski palielināt pensijas visiem pensionāriem un paaugstināt algas visiem, kuriem algas tiek maksātas no valsts budžeta, un tajā pašā laikā tiek arī solīts samazināt visus nodokļus un valsts budžetam nepieciešamo naudu iegūt, strauji un radikāli apkarojot ēnu ekonomiku, tad ir vērts racionāli apsvērt, vai šādi solījumi ir reāli.

Protams, domājot par valsts nākotni, nav jāskatās tikai uz cipariem, tomēr vērts atcerēties, ka, piemēram, priekšvēlēšanu laikā bieži minēto Ziemeļvalstu modeli veido, no vienas puses, augsti nodokļi un augsta nodokļu maksāšanas disciplīna, no otras puses, augsta valsts un pašvaldības pakalpojumu kvalitāte un augsta publiskā sektora atbildība par nodokļu maksātāju naudas tērēšanu. Šiem simboliskajiem svaru kausiem ir jābūt līdzsvarā.

Un vēl.

Šogad, vēl intensīvāk nekā pirms vēlēšanām iepriekš, notiek dažādas priekšvēlēšanu diskusijas, kas paver plašas iespējas ne tikai klausīties politiķu vārdos, bet arī vērot viņu komunikācijas stilu dažādās auditorijās.

Tas, kāds komunikācijas stils izraisa uzticēšanos, kāds ne, ir gaumes jautājums, un par gaumi, kā zināms, nestrīdas. Taču ir vērts padomāt, vai mēs kādā nozīmīgā projektā izvēlētos par sadarbības partneriem cilvēkus, kuri tā vietā, lai mierīgi izklāstītu savu viedokli, histēriski klaigā, mētājās ar personiskiem apvainojumiem, turklāt argumentu trūkumu maskē ar dusmām un aizvainojumu? Vai mēs uzticētu atbildību par kaut ko mums svarīgu tādiem cilvēkiem, kuri pret ikvienu oponentu vēršas kā pret ienaidnieku? Cilvēkiem, kuru ego pat nepieļauj, ka viņu viedoklis nav tas vienīgais pareizais? 

Galu galā, vērts atcerēties, ka darbs Saeimā un valdībā ir komandas darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē