Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Lielu naudu var izmantot lietderīgi, bet var arī palaist pa vējam

Vai nāks par labu pilsētai?

Laiku pa laikam izskan pieļāvums, ka jau drīzumā Rīgā varētu ieviest tā dēvēto tūristu nodokli, kas būtu jāmaksā cilvēkiem, kuri uzturas Rīgas viesnīcās un citās tūristu mītnēs, piemēram, hosteļos. (Nesen par šo ieceri vēstīja sabiedriskā televīzija LTV.) Biežāk dzirdētā nodokļa likme ir viens eiro no ceļotāja par katru Rīgas tūristu mītnē pavadīto nakti.

Ņemot vērā to, ka Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis ir akcentējis Latvijas un Lietuvas konkurenci, var paironizēt, ka Rīga tūristu nodokļa piemērošanā laikam negrib atpalikt no Viļņas. Informācija mūsu Baltijas kaimiņvalsts oficiālajā tūrisma vietnē Go Vilnius (www.vilnius-tourism.lt) vēsta, ka tūristu nodoklis, ko iekasē pilsēta, pastāv kopš pagājušā gada 1. jūlija, nodokļa likme ir viens eiro par katru viesnīcā vai citā tūristu mītnē pavadīto nakti, nodoklis tiek iekasēts visu gadu un ir jāmaksā gan Lietuvas iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem. Tiesa gan, pastāv atbrīvojumi no maksāšanas, piemēram, ceļotājiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, un tiem cilvēkiem, kuri kādā Viļņas tūristu mītnē uzturas vismaz mēnesi vai ilgāk, kā arī atbrīvojumi vēl citām viesu kategorijām, taču ievērojami lielākai daļai tūristu šis nodoklis, sarunu valodā dēvēts par spilvena nodokli, Viļņā ir jāmaksā.

Nenoliedzami, viens eiro – tā nav milzīga summa, un, protams, ceļotājus, kuri vēlas apmeklēt kādu pilsētu, tūristu nodoklis no tā neattur. Taču, ja tiešām spilvena nodoklis tiks ieviests arī mūsu galvaspilsētā, ir svarīgi, lai iekasētā nauda tiktu tērēta Rīgas spožuma uzspodrināšanai. "Projekts Live Riga ir ļoti labs, taču ar to vien ir par maz, un Rīgas kā tūrisma galamērķa popularizēšanā trūkst labas sadarbības starp valsts sektoru un pašvaldību," Dienai nesen sacīja ēdināšanas nozares uzņēmējs Pēteris Ozols.

Ļoti daudz ko darīt ir arī Rīgas tūrisma infrastruktūras pilnveidošanā. Bieži gadās redzēt tūristus, kuri sabiedriskā transporta pieturās izmisīgi pūlas atšifrēt to līniju mudžekli, kas tiek dēvēts par autobusu, trolejbusu un tramvaju maršrutu karti.

Sabiedriskajā transportā izvietotie ekrāni gandrīz nemaz netiek izmantoti tam, lai sniegtu tieši tūristiem noderīgu informāciju. Pilsētvidē redzamās norādes ir morāli un praktiski tik novecojušas, ka labuma no tām maz.

Centrālās statistikas pārvaldes un Rīgas Tūrisma attīstības biroja dati par ceļotāju skaitu mūsu galvaspilsētā liek domāt, ka tūristu nodoklis ļautu iekasēt ar daudzām nullēm rakstāmu summu. Taču, kā zināms, lielu naudu var izmantot lietderīgi, bet var arī palaist pa vējam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē