Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vai tālāk par iesildīšanos netiks?

Gadījumā, ja piepildīsies KPV LV rindās apspriestā iespēja par partijas kandidātu Rīgas mēra amatam izvirzīt iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu, viņa un Jaunās Vienotības saraksta 4. numura jeb Ģirģena no Valsts policijas šefa amata izēstā, Inta Ķuža konfrontējošā retorika varētu piešķirt asiņu garšu jau sāktajai Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu kampaņai, kas pagaidām stipri atgādina pozitīvisma kampaņu, kā dēļ tiek izsmieta par pārspīlēto pašslavināšanos.

Pagaidām vienīgā konceptuālā divkauja šajā priekšvēlēšanu kampaņā ir bijusi Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un KPV LV līderu, vienlaikus valdības kolēģu, centieni pierādīt, kurš no abiem ir šīs koalīcijas un tātad arī potenciālās jaunās Rīgas domes koalīcijas lielākais ļaunums. JKP, lai uzturētu dzīvu oligarhu biedu, ir jāpierāda, ka aktīvajā politikā darbojas to taustekļi un tie ir tieši KPV LV ministri. Tikmēr KPV LV sarežģītajā transformācijas procesā no opozīcijā visiem vērstas protestu partijas uz reālpolitisku varas partiju bija jāatrod jauns, konkrētāks ārējais ienaidnieks, un JKP kolēģi ar pretrunām starp savu iedomāto un faktisko tēlu šim mērķim burtiski uzprasās. Ieguvējas šajās asu vārdu apmaiņās ir abas partijas, lai gan nekādu reālu pienesumu politiskajam procesam tas nedod.

Ļoti līdzīgas pēc sava stila ir Attīstībai/Par! un Gods kalpot Rīgai (GKR) priekšvēlēšanu reklāmas, kuras kaut kādā mērā atgādina Tautas partijas "pozitīvisma kampaņas" stilu. Attīstībai/Par! Rīgas mēra kandidāta Mārtiņa Staķa lielīšanai video reklāmā izraudzīti cilvēki, kas ar apvienību tā vai citādi saistīti, bet kuru parādīšanās ekrānā neizraisa automātisku negatīvu reakciju, – bijušais "neatkarīgais" politisko notikumu komentētājs, tagad eiroparlamentārietis Ivars Ījabs, zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs, Lielā dzintara mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. Visi trīs aizrautīgi stāsta par Staķa pozitīvo personību, neaizmirstot piebilst tādas acīmredzot mēram būtiskas un laikam taču objektīvi izmērāmas īpašības kā "gaišs cilvēks", kuram "sirds pukst pareizajā vietā", "godīgs", "strādīgs", "uzticams". Šāda izvēle ir saprotama, jo momentā nerada tāda mēroga kognitīvo disonansi, kas iestātos, ja no ekrāna par šīm īpašībām vēstītu, piemēram, partijas valdes loceklis, vēsturiski par vairāku partiju "kasieri" dēvētais Edgars Jaunups.

Pēc līdzīga principa uzbūvēta GKR video reklāma, kurā Nacionālā teātra ilggadējais direktors, tagad direktora palīgs Ojārs Rubenis kā teicēja balss principā pavēsta, ka bez Andra Amerika partijas mēra kandidāta Oļega Burova neviena nozīmīga būve Rīgā nebūtu uzcelta. Lūk, jums viela pārdomām, zinot par korupcijas un karteļu smaku ap būvniecības nozari un atsevišķu šīs jomas biznesmeņu tiešo saistību ar korupcijas skandāliem Rīgas domē.

Svešus glaimus savai priekšvēlēšanu reklāmai aizņēmusies arī Jaunā Vienotība, kuras mēra kandidāts Vilnis Ķirsis ne tikai mērās ar Staķi, kurš no abiem ir patriotiskāks zemessargs, bet arī esot apveltīts ar "mēra ārieni" un "dabisko saprātu", lai ko tas arī nozīmētu.

Top komentāri

Aloizijs Streipāns
A
Maldīgi iedomājos, ka raksts būs par kādu Latvijas vieglatlēti.
Nja
N
Cik liela daļa no šīs avīzes pieder Lembergam?
Jānis
J
Tiks, tiks, iesildīsies, un tad jau ņemsies ņigu, ņegu, kaut visiem jau tagad skaidrs - Bordānisti veidos koolīciju ar Saskaņu, Juraš būs mērs, ja šo nenotiesās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē