Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vainīgo meklēšana

Ronalds Džonsons, ASV Senāta Iekšzemes drošības un valsts pārvaldes komitejas priekšsēdētājs, paziņoja, ka komiteja sāk izmeklēšanu par jaunā koronavīrusa parādīšanās un izplatības cēloņiem, kā arī par Ķīnas un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) lomu, slēpjot faktus par vīrusu. ​

Minētā komiteja, jāpiebilst, ir pats nozīmīgākais un ietekmīgākais parlamentārās izmeklēšanas un varas uzraudzības instruments Savienotajās Valstīs, bet komitejas vadītājam virknē jautājumu ir deleģētas pilnvaras, jūtami plašākas nekā citu Senāta komiteju vadītājiem. Attiecīgi arī komitejas pieņemtie lēmumi un veiktās izmeklēšanas mēdz jūtami ietekmēt gan ASV iekšpolitiku, gan ārpolitiku.

Šajā gadījumā runa ir par ASV plaši izplatīto viedokli, ka Ķīna un tai draudzīgā PVO sākotnēji slēpušas vai sniegušas nepatiesu informāciju par Covid-19, šādi padarot ASV par galveno cietēju no pandēmijas un radot milzīgus zaudējumus to ekonomikai. Šo viedokli vētraini aizstāv ASV prezidents Donalds Tramps, un arī abu lielo partiju atbalstītāju vidū šajā ziņā valda vienprātība. Citi politiķi un juristi tikmēr kaļ plānus zaudējumu triljonu dolāru apmērā piedzīšanai no Pekinas.

Pastāv gan aizdomas, ka galvenais saceltās ažiotāžas mērķis ir notušēt acīm redzamo – ka ASV varas iestādes līdz pat martam nekādi nereaģēja uz informāciju par Covid-19 un negatavojās iespējamajai pandēmijai un ka ASV veselības aprūpes sistēma krīzes situācijā ir izrādījusies būtībā funkcionēt nespējīga. Priekšvēlēšanu gaisotnē it īpaši pirmais fakts ir vairāk nekā nepatīkams Trampam, kamdēļ arī tiek meklēts kāds, uz kuru novelt atbildību par neveiksmēm.

Ķīna un PVO kā viena no globāla mēroga starptautiskām organizācijām šajā gadījumā ir izcili piemēroti mērķi, tajā skaitā arī tāpēc, ka Trampa vēlētāji atklāti nemīl kā Pekinu, tā globālistus un globālās organizācijas. Tāpat šādi apgalvojumi ļaus ASV palielināt politisko un ekonomisko spiedienu uz to galveno konkurenti Ķīnu, tajā skaitā kalpojot par attaisnojumu jaunu sankciju noteikšanai.

Cits jautājums gan ir, ka Ķīnai izvirzītās apsūdzības ar ļoti augstu ticamības pakāpi ir nepierādāmas un paliks tikai aizdomas, pie kam izmeklēšana arī nebūs ātra un noslēgsies jau krietni pēc gada beigās gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām. Tas ir izdevīgi Trampam, taču tajā pašā laikā paredzamā nebeidzamā ažiotāža un Ķīnas vainošana visos pasaules grēkos pavisam noteikti vēl vairāk pasliktinās abu lielvalstu attiecības, kas krīzes situācijā nav labākais risinājums. 

Top komentāri

es
e
ASV gadījumā robežu aizklapēšana ciet un cerēšana, ka līdz viņiem tas neatnāks nav tas pats, kas gatavošanās epidēmijai, tur atbrīvojot slimnīcas, iepērkot zāles un aprīkojumu. Neatkarīgi no tā, kurš pieņēma lēmumus un kurš neko nedarīja - Tramps, federālā valdība vai štati, amerikāņi pandēmijai izrādījās absolūti negatavi, un ir kaut kā jocīgi vainot ķīniešus pie tā, ka tu pats neesi iepircis medikamentus vai ka slimnīcās vietu nav no vārda virspār.
atklājums
a
Sensacionāls atklājums, visās ASV un pasaules nelaimēs vainīga ir Ķina un Krievija!!!
Pipars
P
Nu ASV ar britiem bioloģisko un ķīmisko ieroču izmantošanas ziņā ir krietni priekšā jebkurai pasaules valstij... Atcerēsimies indiāņu mērķtiecīgu inficēšanu dāvinot tiem inficētus palagus un mantas, atcerēsimies mērķtiecīgu indiāņu nodzirdīšanu (lielisks ķīmiskais ierocis). Atcerēsimies bioloģisko ieroču izmantošanu Taivānā, Korejā, Āfrikā... un pat Sīrijā kur šie noziegumi tika uzvelti Asadam!... Neaizmirsīsim ka tas pats mākslīgi radītais HIV vīrus joprojām pļauj cilvēkus pa visu pasauli. Nu un kā ir ar tām slavenajām potēm kuras ja tiek veiktas pareizajā vecumā izraisa cilvēkos neauglību un autismu...! Neaizmirsīsim arī par ķīmiskajiem ieročiem kurus ASV tā arī nav iznīcinājusi... Teiksim Krievija savus ķīmiskos ieročus pēc abpusējas norunas ar ASV iznīcināja, bet ASV nē... un izskatās ka to darīt nemaz netaisās... Redzies... viņiem nospļauties...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē