Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Jāapkaro pārkāpēji, nevis likumpaklausīgie. Un, ja ir spēles noteikumi, tad tie jārespektē arī to pieņēmējiem un kontrolētājiem

Valsts, beidz pazemot!

Nebiju domājis šodien rakstīt par mikrouzņēmējiem, jo par šo tēmu izteicos pirms dažām dienām, tomēr valsts pārstāvju rīcība uz to izprovocēja. Pret labticīgiem, likumpaklausīgiem cilvēkiem ļoti necienīgā veidā izprovocēja.

Proti, Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vadība nupat nāca klajā ar vēstījumiem, ka tikšot sūtītas vēstules ne tikai minimālās algas saņēmējiem, starp kuriem varētu būt arī tie, kas daļu darba algas saņem aploksnē, bet arī visiem mikrouzņēmumu darbiniekiem, lai pastāstītu, cik mazas ir viņu sociālās garantijas. Tādā brīdī gribas teikt: vai jūs tiešām visus par muļķiem uzskatāt? Valstī pieņemti likumi, cilvēki, ar tiem rēķinoties, veido uzņēmumus vai kļūst par darba ņēmējiem un nu tiek publiski padarīti par teju vai lielākajiem kaitniekiem!? Valsts institūcijās neviens nesaprot, ka faktiski ar to grauj ticības valstij pamatus? Kā tagad varēsim atšķirt, kuru vēl likumu ievērošana mums var būt nevēlama, bīstama?!

Protams, mikrouzņēmumos strādājošie rēķinās ar to, ka ne uz kādu lielo pensiju var necerēt. Un arī ar to, ka veselības uzlabošanas pakalpojumi tāpat rindu dēļ ir un būs jāpērk par savu naudu.

Bet vai tiešām kāds "tur augšā" iedomājas, ka aiz laba prāta cilvēki piekrīt strādāt par algu, kuras augstākais līmenis ir ierobežots?

Jomas, kurās strādā mikrouzņēmumi, pārsvarā ir tādas, kurās neko daudz nopelnīt nevar, bet tie tāpat rada produktus un pakalpojumus, kas cilvēkiem nepieciešami, vienlaikus nodrošinot darbvietas. Naivi taču domāt, ka, piemēram, meistari, kas pārmūrē plītis un krāsnis, citā nodokļa režīmā varētu pelnīt vai pensijai uzkrāt vairāk – cik nu viņu klienti ir spējīgi samaksāt par pakalpojumu, tik ir, lai cik akūta arī būtu problēma.

Kāda ir alternatīva vairākumam no mikrouzņēmumos nodarbinātajiem 75 000 cilvēku? Pieteikties bezdarbniekos, pēc tam dzīvot no sociālajiem pabalstiem? Saņemt minimālo algu un vēl daļu samaksas aploksnē vai rēķināties ar ievērojami mazāku algu pēc nodokļu nomaksas parastajā kārtībā, tātad sliktākiem sadzīves apstākļiem šodien, labi saprotot, ka necik liela pensija, kā saka, nespīd arī šajā gadījumā? Emigrēt no valsts, konstatējot, ka tā viņus pazemo, pielīdzinot nodokļu nemaksātājiem, lai gan mikrouzņēmēji faktiski ir visapzinīgākie nodokļu maksātāji, jo savus 15% nomaksā no apgrozījuma?

Jāapkaro pārkāpēji, nevis likumpaklausīgie. Un, ja ir spēles noteikumi, tad tie jārespektē arī to pieņēmējiem un kontrolētājiem. Kurš gan gribētu ātrumsacensības, pirms kurām tiesnesis visus autobraucējus pasludina par neprašām un vēl pabrīdina, ka, pārlieku ātri traucoties, var avarēt.

Top komentāri

solon
s
Totāli bezatbildīgā valsts pārvalde izveido vidi kuras ietvaros mums ir jāstrādā un jāmaksā nodokļi un tagad šī pati valsts pārvalde mūs lūdz apdomāties vai ir sa-prātīgi darīts strādājot ievērojot šos noteikumus?! Bezatbildīgie liekēži ir pavisam sviestā sagājuši ...
mmm
m
Nesaprotama tā MUN un minimālo algu maksātāju/saņēmēju kaunināšana publicējot kaut kādus sarakstus vai sūtot dīvainas vēstules. Ja tāda nodokļu sistēma vai minimālās algas apjoms ir slikts, tad jāmaina likumu nevis jātērē resursus nodarbojoties ar muļķībām un kauninot legāli, likumā paredzētā kārtībā strādājošos.
mazohistiska varaskāre
m
Latvijas amatpersonu kopīgā pazīme ir mazohistiska varaskāre ar tieksmi izrādīt savu varu pret vienkāršajiem cilvēkiem. Lai nodrošinātu sev šo iespēju, viņi ir gatavi bučot pakaļu augstākstāvošām personām. Ir, protams, arī izņēmumi, bet reti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē