Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ir vajadzīgi reāli darbi, nevis kampaņas

Valsts tēlu veido rīcība

Nenoliedzami daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi, lai mūsu valsts tēls būtu pievilcīgs. Valsts tēlu spodrināt ir apņēmusies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Var piekrist LIAA redzējumam, ka "vienots valsts tēls ir neatsverams palīgs starptautiskajā arēnā – gan politiski, gan ekonomiski, gan kultūras sakaru veidošanā". Tāpat var piekrist tam, ka šogad valsts tēla satura izstrādei un komunikācijai atvēlētais budžets – 1,3 miljoni eiro –, valstiskā mērogā vērtējot, nav milzīga summa. Taisnība arī tā, ka virtuālajai videi piemērotie vizuālie materiāli var spēlēt būtisku lomu mūsdienu digitalizētajā pasaulē. Piemēram, Igaunijas Neatkarības dienai (24. februārim) veltītais ļoti radoši veidotais vizuālais materiāls sociālajos tīklos ieguva lielu popularitāti.

Tomēr mūsu politiskajai elitei, spriežot par Latvijas tēlu, nevajadzētu aizmirst realitāti. Sabiedriskās attiecības jeb PR (no public relations – angļu val.) neapšaubāmi ir cienījama joma, kurā strādā daudzi inteliģenti cilvēki. Tomēr Covid-19 pandēmijas 12 mēnešos, un it īpaši pēdējā laikā, diemžēl parādījusies neveselīga tendence uzskatīt, ka ar jūsmīgām kampaņām var aizstāt reālus problēmu risinājumus. Turklāt tas ir paradoksāli, bet tieši PR joma demonstrē izpratnes trūkumu par to, kādi jautājumi patlaban nopietni uztrauc sabiedrību. Spilgts piemērs tam ir vakcinācijas pret Covid-19 process, kas mūsu valstī norit tik haotiski, ka Latviju ierindo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu saraksta beigās.

Datus par to, cik raiti veicas ar vakcināciju, pēta arī cilvēki citās valstīs, un tas, ka Latvijai veicas sliktāk nekā Baltijas kaimiņvalstīm, grauj mūsu valsts tēlu visai pamatīgi. Iepriekš citās ES dalībvalstīs ir dzirdēts, ka Latviju uzskata par nabadzīgu valsti, kurā joprojām sastopamas postpadomju īpatnības, taču līdz brīdim, kamēr Eiropā par aktualitāti nebija kļuvusi vakcinācija, Latviju citur ES neuzskatīja par haotisku. Tieši pretēji, mūsu sabiedrību uzskatīja par tādu, kurai piemīt Ziemeļvalstīm raksturīgā prasme strādāt raiti, loģiski un precīzi. Tāpat arī mūsu politisko eliti neuzskatīja par tādu, kam raksturīgs vieglprātīgs fatālisms, taču tagad atklājies, ka mūsu valdība un valsts pārvalde pagājušo vasaru tiešām ir paļāvusies uz likteni un nav sagatavojusi darbības scenārijus Covid-19 otrā uzliesmojuma ierobežošanai, kā arī vakcinācijai.

Ir laiks saprast – lai kādi Latvijas tēla spodrināšanas plāni tiktu rakstīti, vienīgais, kam šobrīd ir nozīme, ir tas, cik veiksmīgi mūsu valstī tiks ierobežota Covid-19 izplatība, un tam vajadzīgi reāli darbi, nevis tādas PR kampaņas, kas pārstāv fantāzijas žanru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē