Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Valsts vadītnespējas gūstā

Darba specifikas dēļ arī aizejošajā gadā regulāri sekoju amatpersonu un politiķu rīcībai, lēmumiem un komunikācijai ar sabiedrību saistībā ar Covid-19 radītās veselības un ekonomikas krīzes seku mazināšanu. Lai gan politiķi nevēlas atzīt, ka "kovidhaoss" divu gadu garumā galvenokārt ir viņu kļūdu un diezgan lielas neprasmes bēdīgais rezultāts, tomēr, manuprāt, reālā bilde skaidri to parāda ar ļoti daudziem piemēriem.

Ja pirmajā pandēmijas gadā valdības un ierēdniecības daudzās kļūdas, tostarp traģikomiskos lēmumus par atļauto un aizliegto preču sarakstiem tiešām varēja attaisnot ar negaidītu pasaules mēroga krīzi, tad šā gada "izdarības" tomēr vairāk izskatās pēc bezatbildīgas, bērnišķīgas rotaļāšanās ar sērkociņiem ar sienu piepildītā šķūnī. Gan vakcinācijas uzsākšanas procesa drausmīgā izgāšanās, gan haotiskais lemšanas process par dažāda līmeņa ierobežojumu noteikšanu, mīkstināšanu, atcelšanu un tad atkal pastiprināšanu nostiprina pārliecību, ka valsts pārvaldes vadībā esošie cilvēki īsi pirms pandēmijas tur nokļuvuši sabiedrībai liktenīgas nejaušības rezultātā. Un, neskatoties uz mēģinājumiem demonstrēt savu profesionālismu un stratēģiskas domāšanas spējas, realitātē teju ar katru lēmumu un publisko izteikumu ne tikai radījuši ilgstoši ārstējamas brūces valsts tautsaimniecībai, bet arī turpinājuši paplašināt plaisu starp valsts varu un iedzīvotājiem, turklāt vēl sašķeļot arī pašu sabiedrību.

Nevienam nepatīk ne mājsēdes, ne ēstuvju, teātru vai veikalu slēgšana, taču saprātīgs cilvēks spēj pieņemt situācijas, kad ir jāpacieš arī gana skarbas neērtības, lai situāciju normalizētu un atgūtu drošību. Taču arī saprātīga cilvēka pacietības un tolerances līmenis strauji krīt brīdī, kad pie varas esošo darbības turpina būt nesaprotamas, neefektīvas un brīžiem pat kaitnieciskas, kas beigu beigās īslaicīgu grūtību periodu padara par pastāvīgu haosu, kam nav saskatāmas beigas. Diemžēl tieši šādā situācijā šobrīd esam – ar, manuprāt, diezgan neprofesionālu, pagļēvu un bērnišķīgu (bet, iespējams, viltīgu) valsts vadību, kas ne tikai ilgstoši nespēj kvalitatīvi vadīt krīzi, bet arī neprot lietišķi un korekti runāt ar sabiedrību, tā vietā nemitīgi skandinot kaitinošus lozungus un aizvainojošas frāzes.

Ja politiķi augstāk par valsts nākotni, tās iedzīvotāju (tostarp nākamo paaudžu) drošību un labklājību stāda kaut kādas savtīgas, politiskās stabilitātes un citas intereses, valsts nākotne ir nopietni apdraudēta. Jau šonedēļ ieiesim "trešajā pandēmijas gadā", un ļoti gribas cerēt, ka daudzu politiķu muļķība, augstprātība un neprofesionalitāte paliks pagātnē – ar vai bez viņiem pašiem, tā jau ir viņu izvēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē