Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Rīgas atgūšana ar uzvaru vēlēšanās vien nenoslēdzas

Vara nomesta pie kājām

Saskaņas laiki Rīgā beigušies. Vēlēšanās startējusi bez sabiedrotajiem, bez spilgta līdera, bez pamanāmas kampaņas, Saskaņa izpelnījusies vien vietas opozīcijā. Tiesa, pēc visiem skandāliem, kas šo partiju un tās īstenoto politiku piemeklējuši, šķiet, šajā gadījumā tā bija apzināta taktika par visu vari savus vēlētājus nemobilizēt (zinot, cik maz vispār nobalsoja, tas varēja būt izšķiroši), paiet malā, jau drīzāk domājot par nākamajām Saeimas vēlēšanām, kas arī vairs nav aiz kalniem.

Nu valstī valdošajām partijām Rīgas atslēgas, kā saka, nomestas pie kājām – ņemiet, ko tik ļoti gribējāt, rādiet, kā paveiksiet tos brīnumus, ko sasolījāt, pierādiet, ka esat labāki vai vismaz tik labi, par kādiem sevi pasniedzat. Zinot, ka problēmu galvaspilsētā ir sakrāts daudz vairāk, nekā ir iespējas tās risināt tā, lai gūtu pozitīvu vēlētāju novērtējumu, ilgtermiņā vēlēšanu uzvarētāji iet uz lielu risku. Domājams, to apzinās arī potenciāli nākamā Rīgas mēra Staķa pārstāvētais politiskais spēks.

Aizvadītās vēlēšanas parādīja, ka ne jau pretkorupcijas saukļi ir tie, kas izšķir balsot aizgājušo izvēli. Jā, cilvēki ir neapmierināti ar iepriekš pie varas bijušo darbu, taču tajā pašā laikā citus neredz kā labākus. Nu Progresīvie ir kā jaunā alternatīva, lai arī kopā ar šķietami atšķirīgu ideoloģiju pārstāvošajiem. Arī tāpēc, ka piedāvā īstenot politiku, kura stipri līdzīga tai, ko savulaik solīja arī sevi par sociāldemokrātisku spēku dēvējošā Saskaņa. Proti, Rīgas vēlētājs izvēlas kreisus politiķus, tos, kas nāk ar konkrētu labumu piedāvājumiem, nevis vien runā par kādiem augstiem ideāliem. Un tas nozīmē, ka arī Staķa, ja viņš kļūs par Rīgas mēru, vadītajai koalīcijai gribot negribot būs jāīsteno kreisa politika. Un veiksmīgi jāīsteno. Pretējā gadījumā draud izgāšanās. Kaut vai Saeimas vēlēšanās Rīgas apgabalā.

Bet. Cik gados var, teiksim, apsteigt Viļņu veloinfrastruktūras ziņā vai Tallinu sabiedriskā transporta nodrošinājuma ziņā? Vai tagadējos apstākļos jaunā vara ar pabalstiem, brīvbiļetēm u. tml. var atļauties būt dāsnāka par priekšgājējiem? Jo vairāk, ja saukļi par to, ka iepriekšējie atstājuši tukšu kasi, arī vairs īsti nav lietojami – apmēram pusgadu Rīgā pie varas bija nevis ievēlētie "sliktie", bet gan tās pašas partijas, kas nu plūc laurus vēlēšanās, pārvaldītās ministrijas iecelti administratori, kas skaitās labi, savējie.

Tātad stāsts ir par to, ka Rīgas atgūšana tā dēvētajām latviskajām partijām ar uzvaru vēlēšanās vien nenoslēdzas. Nu, kā saka, jālien no ādas laukā, lai pierādītu, ka ir labāki par priekšgājējiem. Turklāt šajā gadījumā nederēs vis kā arguments skaitļi par lētākiem iepirkumiem vai stāsti par labākām procedūrām – jāizpelnās vēlētāju subjektīvs, emocionāls novērtējums. Tāpēc novēlēsim: lai veicas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē