Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Varas pārdale caur sētas durvīm

Vairākas pašvaldības gatavo pieteikumus Satversmes tiesai (ST), lai apstrīdētu svaigi pabeigto administratīvi teritoriālo reformu, kuras vāji slēptais mērķis, visticamāk, bija politisks – pārņemt varu novados. Ja ST lēmumu izdosies sagaidīt gada laikā, tas var būt noteicošs fons nākamā gada jūnijā gaidāmajās vietvaru vēlēšanās, kurās pašvaldību ministra partija Attīstībai/Par (A/P) acīmredzot cer daudzviet pārņemt varu jeb pārkrāsot nule pārzīmēto Latvijas karti.

Viena no vairākām pašvaldībām, kas sola vērsties ST, ir Ikšķiles novads, kas maijā jau vinnēja pašvaldību ministriju, kad ST lēma, ka bijis pretlikumīgi apturēt ikšķiliešu aptauju par atbalstu administratīvi teritoriālajai reformai. Grūti vērtēt, vai ST pieņems izskatīšanai un kā vērtēs administratīvi teritoriālās reformas ietekmi uz konkrētu pašvaldību interesēm, bet tas ir tikai viens no aspektiem, par ko grasās sūdzēties neapmierinātās vietvaras. Par pirmo aspektu – reformas pieņemšanas gaitu Saeimā, ko apstrīdēs pašvaldības, – ir grūti iedomāties, ka tas neizpelnīsies sarkano kartīti no ST puses.

Galu galā uz to, ka notikušais nav labas reformas paraugs, atgādinot par pašvaldību tiesībām to apstrīdēt ST, norādīja arī Valsts prezidents Egils Levits, pēc garas argumentācijas un kritiskām piezīmēm tomēr paziņodams par likuma izsludināšanu. Levita konstitucionālo tiesību eksperta reputācija ļauj domāt, ka prezidents uz likumu un tā pieņemšanas gaitu ir jau paskatījies ar bijušā tiesneša aci. Laiks rādīs, vai prezidenta acīmredzamais lēmums nešūpot politisko vidi un ar daudziem "bet" parakstīt paša kritizētu reformu ir bijis stratēģiski pareizs.

Ar politiskiem resursiem un ietekmi Saeimā mainīt spēles noteikumus, cenšoties palielināt savu kumosu varā, ir A/P darbības modelis. Tieši šādā kontekstā un arī saistībā ar pašvaldību vēlēšanām bija uztverama nesenā šīs partijas ideja ļaut pašvaldību vēlēšanās piedalīties personām, kas sasniegušas tikai 16 gadu slieksni.

Politiskie konkurenti no citām koalīcijas partijām jau pamanījuši un vērš uzmanību uz to, cik lielu uzsvaru A/P pašreklāmās liek uz dažādām interneta aptaujām, kurās partijai un tās Rīgas mēra amata kandidātam ir netipiski liels, no ierastajām socioloģiskajām aptaujām būtiski atšķirīgs reitings. Tas ir saprotams, jo internetā veiktās aptaujas tradicionāli neaptver ievērojamu daļu cilvēku gados. Cilvēki gados ir jāpārliecina, ka partija konkrētajā pašvaldībā realizēs to interesēm atbilstošu saimniecisko politiku, šādi vēlētāji arī nepaslinkos salīdzināt šos solījumus ar partijas reālajiem lēmumiem valdības un Saeimas līmeņa politikā.

Šādiem vēlētājiem arī ir ilgāka politiskā pieredze un līdz ar to – atmiņa, viņiem daudzas A/P sejas nekādi neizdosies pasniegt kā nebijušu un nesasmērējušos jaunumu Latvijas politikā. Savukārt sešpadsmitgadīgus jauniešus ir vieglāk pārliecināt ar plakātiskiem solījumiem par jautājumiem, kas vienkārši svaigi izklausās, lai arī ir maz vai nemaz nav saistīti ar pašvaldību ikdienu, bet partiju ideoloģisko grupēšanos.

Top komentāri

Optimists
O
Visa šī "reforma" ir klaja ņirgāšanās par iedzīvotāju kopienām un nekaunīga varas sagrābtgribēšana, pēc būtības - ekonomiski aplama politikāņu afēra!
Kariņa valdība un Puce
K
Ejiet, jūs visi nah....
Vienīgās nepareizības - Varakļāni
V
un dažu pilsētu (Ventspils, Liepāja, Jelgava, Rēzekne un Daugavpils) atsaiste no apkārt esošajām lauku teritorijām
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē