Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vārda brīvība un tolerance

Vārda un domas brīvība ir nozīmīga vērtība, kura jāaizstāv Eiropas Parlamentam. Tā, spriežot pēc Eirobarometra aptaujas, uzskata 27% respondentu kopumā Eiropas Savienībā un 26% tieši Latvijā. Diskusijas par vārda brīvību īpaši saasinājušās Covid-19 pandēmijas laikā, turklāt, pastāvot epidemioloģiskajiem ierobežojumiem un attīstoties modernajām tehnoloģijām, iedzīvotāji aizvien vairāk lieto sociālos tīklus, kas ļauj ikvienam publiski paust savu viedokli.

Vismaz pagaidām mūsu valsts problēma nav tāds normatīvais regulējums, kas apdraudētu vārda brīvību, un vismaz patlaban Latvija nav no tām valstīm, kurās būtu nepieciešama Eiropas Parlamenta iejaukšanās, lai aizstāvētu vārda brīvību pret nacionāla līmeņa politiķu centieniem šo brīvību ierobežot.

Vārda brīvības kontekstā šobrīd Latvijai raksturīga problēma ir zemā tolerance pret atšķirīgiem viedokļiem, un nereti vārda brīvība tiek saprasta kā tiesības paust savu skatījumu un pret atšķirīgu redzējumu vērsties visai agresīvi. To nesen intervijā SestDienā akcentēja čelliste Kristīne Blaumane, sakot: "Anglijā cilvēki ir daudz tolerantāki cits pret citu un pret otra viedokli. Latvijā dažkārt tāda inde un kategorisms nāk ārā!"

Patlaban mūsu valstī visai aktuāls temats ir epidemioloģisko ierobežojumu mazināšana. Valdība šonedēļ paziņojusi, ka lēmumu varētu pieņemt 15. februārī, un, protams, ierobežojumu iespējamās izmaiņas tiek vētraini apspriestas sociālajos tīklos. Ir vērojams, ka Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir kategoriski pret jebkādiem ierobežojumiem, pret maskām un pret Covid-19 sertifikātiem, nereti piemīt pārliecība, ka viņu viedoklim ir tiesības ne vien pastāvēt, bet arī tikt uzskatītam par vienīgo pareizo. Tāpat arī iedzīvotājiem, kuri ir pārliecināti, ka tikai daudzu nozaru "iesaldēšana", sertifikāta pieprasīšana ik uz soļa, robežu slēgšana un mājsēde spēj viņus pasargāt no Covid-19, bieži raksturīga nostāja, ka vienīgais pareizais viedoklis ir viņējais. Protams, var teikt, kāda gan nozīme tam, ja kāds sociālajos tīklos uzstājīgi popularizē ierobežojumu atcelšanu, bet cits tikpat uzstājīgi pieprasa tos saglabāt vai pat pastiprināt.

Taču Latvijas gadījumā pašreizējo situāciju interesantāku padara tas, ka šis ir 14. Saeimas vēlēšanu gads, un politiķi jau sākuši priekšvēlēšanu izdabāšanu vēlētājiem. Ņemot vērā vēlētāju atšķirīgo attieksmi pret pandēmiju un zemo toleranci pret oponentu viedokli, skaidrs, ka arī politiķi no strīdiem nevairīsies, pat tieši pretēji, centīsies demonstrēt savam elektorātam, ka, tā sakot, ir savēji, kuri aizstāv savu vēlētāju viedokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē