Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Rodas iespaids, ka politiķi vēlētājus uzskata par lētticīgiem cilvēkiem

Vērts raudzīties uz faktiem

Dzirdot drīzumā gaidāmo Saeimas vēlēšanu priekšvēlēšanu retoriku, rodas iespaids, ka daži politiķi savus potenciālos vēlētājus uzskata par lētticīgiem cilvēkiem, kuri nekritiski tic visam, ko stāsta. Šāds iespaids rodas, sekojot gan uzskata "valstī viss ir kārtībā" piekritēju apgalvojumiem, gan arī pārliecības "Latvijā viss ir slikti" kultivētāju saukļiem, taču biežāk grēko tieši pesimistiskā "viss ir slikti" paudēji.

Tā, piemēram, runājot par starptautisko ekonomisko sadarbību, priekšvēlēšanu retorikā izskan apgalvojums, ka Latvijā pie varas esošie politiskie spēki sabojājuši attiecības ar Krieviju, kas ietekmējis ārējās tirdzniecības rādītājus, savukārt netālā ziemeļvalsts Somija gan pratusi un prot uzturēt labas attiecības ar Krieviju. (Te, protams, jāatceras, ka Somijai šovasar starptautiska mēroga uzmanību piesaistīja Helsinkos notikusī ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās.) 

Taču, ja palūkojas uz oficiālajiem Somijas ekonomiku raksturojošajiem Statistics Finland datiem, gan neizskatās, ka Krievija dominētu Somijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Somijas vērienīgākais eksporta tirgus 2017. gadā bija Vācija (14,2% no eksporta vērtības), otrajā vietā ierindojās Zviedrija (10,3%), trešajā – Nīderlande (6,9%), ceturtajā vietā – ASV (6,8%), bet Krievija bija vien piektajā vietā (5,7%), turklāt dalot šo vietu ar Ķīnu (5,7%). Savukārt vērienīgākais importa apjoms Somijā pērn ienācis no Vācijas (15,5%), un Krievija ierindojas otrajā vietā (13,2%). Trešajā vietā ir Zviedrija (11%), ceturtajā – Ķīna (7,3%), bet piektajā Nīderlande (5,6%), vēsta Statistics Finland.

Šie dati rāda, ka Somijai, protams, ir ekonomiskā sadarbība ar Krieviju, taču nav pamata apgalvot, ka tā būtu pati svarīgākā sadarbība. Turklāt, tāpat kā Latvijā, arī Somijā tiek runāts par konteinervilcienu satiksmi, kas nāk no Ķīnas un savieno Ziemeļeiropu ar Āziju. Interneta vietne www.gbtimes.com šovasar vēstīja, ka konteinerkravu ceļš no Ķīnas centrālās daļas līdz Kouvolai, pilsētai Somijas dienvidaustrumos, prasa vien 10–12 dienu, kā arī akcentēja Somijas un citu Ziemeļvalstu plānus sadarbībā ar Ķīnu.

Mūsu valstī pie varas esošie politiskie spēki, protams, nav nekļūdīgi. Taču, ja pie varas vairs neesošie vai vēl netikušie politiķi vēlas izmantot apgalvojumu "Somijā ir labāk nekā Latvijā", tad ne jau par sadarbību ar Krieviju būtu jārunā. Ir citas jomas, piemēram, izglītība, kurā Latvija tiešām varētu daudz ko pārņemt no Somijas, protams, pielāgojot mūsu pašu realitātei.

Top komentāri

Konrāds
K
Raksta autorei liels paldies par atgādinājumu par daudzu ziteikumu bezatbildīgu maldīgumu.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Cerēsim ka Latvija saviem invalīdiem iepirks skūterus ne sliktākus par VICTORY® XL 130 !
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Latvijas galvenā problēma > ka Latvijai joprojām nav drošības orgānu kuri rūpētos tieši par Latviju !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē