Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Viena mūsu valdības kļūda

Pēdējā laikā to, ka sabiedrības uzticēšanās valdībai ir vāja, norādījuši daudzi – ekonomisti, uzņēmēji, komunikācijas eksperti, žurnālisti un vēl citu jomu pārstāvji, kā arī pat politiķi.

Vainot mūsu valdību par to, ka tiek ieviesti dažādi ierobežojumi, protams, nav taisnīgi, jo Covid-19 pandēmija ir globāla problēma. Tomēr šī krīze ir atklājusi Latvijas politiskās elites un ar to saistītās valsts pārvaldes nepamatoto augstprātību pret tiem cilvēkiem, kuri ar saviem samaksātajiem nodokļiem gadiem ir pildījuši valsts budžetu, lai dažādu iestāžu birokrāti vispār varētu saņemt savas algas.

Visaptverošs izvērtējums Covid-19 krīzes laika lēmumiem būs iespējams tikai tad, kad pandēmija būs beigusies, taču viena fundamentāla kļūda, ko pieļāvusi mūsu valdība jau ir redzama. Šī kļūda ir tāda, ka politiskā elite ir aizvainojusi tos daudzos privātā sektora, kā arī radošo jomu pārstāvjus, kuriem Covid-19 pandēmijas laikā ir aizliegtas vai ierobežotas iespējas strādāt un nopelnīt sev iztiku, turklāt aizvainojusi ar to, ka nav nodrošinājusi savlaicīgu, vienkārši pieejamu atbalstu. 

Ir dzirdēts, ka Jaunās Vienotības politiķi šajā krīzē seko tam paraugam, ko iedibināja gan Latvijas, gan Eiropas Savienības mērogā respektētais politiķis Valdis Dombrovskis 2008./2009. gada globālās finanšu krīzes pārvarēšanas laikā. Taču no privātā sektora un kultūras jomas pārstāvju skatupunkta ir būtiska atšķirība starp situāciju pirms aptuveni desmit gadiem un patlaban. Iepriekšējā krīzē apmeklētāju skaits, piemēram, paēšanas vietās un kultūras pasākumos samazinājās tādēļ, ka daudziem cilvēkiem kritās ienākumi un līdz ar to saruka iespējas apmeklēt restorānus un teātrus. Šajā krīzē daudziem uzņēmumiem un kultūras projektiem ir aizliegts darboties pilnībā vai daļēji. 

Uz aizliegumu fona valdības un kopumā valsts pārvaldes empātijas trūkums pret tiem cilvēkiem, kuri no finansiāli patstāvīgiem augstas raudzes profesionāļiem padarīti par pabalstu gaidītājiem, ir šokējošs. 
Ministriju darbiniekiem derētu aizdomāties, kā justos viņi, ja viņus aizsūtītu bezalgas atvaļinājumā, norādot, ka pabalsti būs vien nākotnē, turklāt tikai tad, ja tiks izpildīti diskutabli kritēriji. Ņemot vērā to iedomību, ko dažs labs t. s. budžetnieks demonstrē sociālajos tīklos, šāda pieredze vismaz dažiem no viņiem būtu noderīga. Varbūt tad rastos izpratne par to, kā jūtas tie Latvijas (ne jau tikai Rīgas) iedzīvotāji, kuri nonākuši finansiālās grūtībās arī tādēļ, ka birokrātiem bijis slinkums izstrādāt loģiskus risinājumus atbalsta piešķiršanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē