Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Viena eiro ietekmi nevajadzētu pārspīlēt arī tāpēc, ka naktsmītņu cenām ir raksturīgs spēcīgi izteikts mainīgums

Viens eiro nozari nesagraus

Patlaban aktualizētā iecere Rīgā ieviest tā dēvēto tūrisma nodevu ir izpelnījusies kritiku, tomēr situācija nav viennozīmīga. Jāatgādina, ka Rīgas domes izstrādātie saistošie noteikumi paredz likt viesnīcām un citām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu maksāt pašvaldībai nodevu viena eiro apmērā par katru viesi un katru uzturēšanās dienu. Par to nesen vēstīja aģentūra LETA.

Var jau, protams, tik ļoti nepatikt Rīgas dome, ka gribas asi noraidīt jebkuru tās ideju, tomēr kritiķu histēriski paustais apgalvojums – atkal pie mums izdomājuši jaunu naudas iekasēšanas variantu – nav pamatots. Tūrisma nodeva pastāv daudzviet pasaulē un, piemēram, arī mūsu kaimiņvalsts Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, kur tā ir ieviesta no pagājušā gada vasaras (apjoms arī ir viens eiro par nakti tūristu mītnē katram viesim, gan paredzot dažādus izņēmumus). 

Viļņas piemērs spilgti rāda, ka nav pamata apgalvot – tūrisma nodeva var mazināt viesu skaitu –, jo Lietuvas oficiālie statistikas dati rāda, ka šā gada pirmajā pusē pilsētā uzturējušies 603 714 tūristi, kas ir par 12,55% vairāk nekā 2018. gada pirmajā pusgadā. Viesu vidū bijuši 477 913 ārvalstu tūristi, un tas ir par 11,16% vairāk nekā pirmajā pusgadā pērn. 

Viena eiro ietekmi nevajadzētu pārspīlēt arī tāpēc, ka naktsmītņu cenām ir raksturīgs spēcīgi izteikts mainīgums.

Tūrisma sezonas laikā cenas mēdz būt ievērojami augstākas nekā pārējā gada laikā. Tad, kad notiek vērienīgi starptautiski pasākumi, naktsmītņu cenas sakāpj milzīgos augstumos, bet pēc pasākuma seko straujš kritums. Tūrisma kompānijām, kas organizē grupu ceļojumus un sadarbojas ar konkrētām viesnīcām gadiem ilgi, pastāv iespēja vienoties par ļoti izdevīgām cenām saviem klientiem, bet arī individuālajiem ceļotājiem var palaimēties atrast istabu laba līmeņa viesnīcā par zemu cenu, ja tiek regulāri sekots informācijai par interesējošās naktsmītnes cenām. 

To ņemot vērā, daudz racionālāk par Rīgas tūristu nodevai adresētu vaimanāšanu būtu diskutēt par diviem būtiskiem aspektiem. Pirmkārt, svarīgs ir tūrisma nodevā iekasētās naudas pielietojums. Novērojami Viļņā liecina, ka pilsēta kļūst aizvien ērtāka un draudzīgāka individuālajiem ceļotājiem, toties vēl aizvien ir problēmas ar stāvvietām un pat pieturvietām tūristu autobusiem. Un, otrkārt, gan par tūrismu, gan par nodokļu un nodevu iekasēšanu atbildīgajām amatpersonām bez ievērības nevajadzētu atstāt problēmu, uz kuru norādījis MEET Rīga direktors Aigars Smiltāns: "Īslaicīgās īres dzīvokļu tirgū lielākā daļa izīrētāju ir "pelēkais segments", kas neiesniedz statistiku". Tātad nemaksās arī tūrisma nodevu.

Top komentāri

1 euro budžetu neglābs
1
!
Papildus administratīvai slogs
P
lai nebūtu garlaicīgi
:)
:
Tik jautājums vai tā visa nauda neaizies administratīvajās izmaksās šo nodevu administrējot - vairāki jauni darbinieki, jauna IT sistēma, telpas, mašīnas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē