Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vietējie pret atbraucējiem?

Plānots, ka ārvalstīs esošo Latvijas valstspiederīgo repatriācija noslēgsies 27. martā un pēc tam tiks sniegts tikai individuālais atbalsts tiem valstspiederīgajiem, kuriem būs nepieciešams no ārzemēm atgriezties Latvijā. Par to sociālajos tīklos ir paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Jāteic, ka mūsu valdības lēmums no 17. marta pārtraukt starptautiskos pasažieru pārvadājumus un tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri tobrīd atradās ārvalstīs, atgriešanos mūsu valstī organizēt ar īpašiem repatriācijas reisiem (gan aviolidojumiem, gan prāmjiem, gan pa dzelzceļu), sabiedrībā ir asi kritizēts, un to, cik pareizs bijis šāds lēmums, rādīs laiks. Taču te ir vairāki aspekti, kurus agresīvie viedokļu paudēji nereti piemirst. Pirmkārt, vairākas citas valstis, atšķirībā no Latvijas, visus starptautiskos pasažieru pārvadājumus 17. martā nepārtrauca un to valstspiederīgajiem saglabājās iespēja atgriezties dzimtenē ar regulārajiem reisiem. Otrkārt, pēc 17. marta organizētie reisi ir nodrošinājuši ne tikai iespēju Latvijā atgriezties mūsu valstspiederīgajiem, bet arī uz citām valstīm aizbraukt, piemēram, Lielbritānijas un Ukrainas iemītniekiem, kuriem tas arī bija svarīgi. 

Treškārt, daļā sabiedrības valdošais noskaņojums – kamdēļ vispār ļaut atgriezties pēc 17. marta – ir visai diskutabls. Var saprast, ja tādu viedokli pauž cilvēki, kuri gadu desmitiem nav izbraukuši no Latvijas, jo viņiem nav starptautisku profesionālo projektu, ārvalstīs nav draugu vai radu, turklāt ceļošana kā hobijs vispār neinteresē. Taču ne mazums ir tādu cilvēku, kuriem vienkārši veiksme vai pašu tālredzība palīdzēja nebūt to ceļotāju vidū, kam nepieciešams izmantot repatriācijas reisus, savukārt tālredzību nereti veicināja sekošana ārvalstu ziņām par to, ka ceļošanas ierobežojumi vēršas plašumā daudzviet pasaulē. Turklāt nav korekti ignorēt to, ka repatriācijas reisu pasažieru vidū ir ne mazums mūsu tautiešu, kas ārvalstīs strādāja vai studēja un kuriem nebija iespējams vienā mirklī visu pamest un atgriezties Latvijā jau marta sākumā. Ceturtkārt, Latvijas izvēlētais modelis – atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus un organizēt repatriācijas reisus – tomēr ir ļāvis koordinēt ceļotāju plūsmu. 

Līdz ar to, lai šajā sarežģītajā situācijā, kad ar dzīves kvalitātes pasliktināšanos un riskiem veselībai jārēķinās daudziem cilvēkiem un kad jādzīvo slēgtu robežu apstākļos, būtu ieteicams neļauties agresivitātei, ka, lūk, "tie tur ir sliktie". Tiesa gan, arī repatriantiem jāapzinās sava atbildība pret apkārtējiem un jāievēro pašizolācija, neapdraudot citu cilvēku veselību un neprovocējot sabiedrību ar bravūrīgu vieglprātību.

Top komentāri

Zelma
Z
Nepiekritu. Robezu slegsana nenaca peksni. Lidojumi partraukti arkartas situacijas del, ka to darija daudzas valstis. Pandemija nenaca peksni, valdiba ludza nebraukt uz arvalstim. Daudzi to nenema vera un tagad skaitas iestregusi. Ari pati esmu liela celotaja, bet pirms celot, vajadzeja domat ar galvu. Diemzel vini atvedusi ari virusu. Un apdraud sabiedribu.
ļuļa
ļ
raksts pilnīgi garām. pirmkārt, neviens nekritizē atbraucējus kā tādus, bet bezatbildīgos muļķus, kas nesēž viņiem noteiktajā karantīnā, un tos kretīnus, kas tā vairākas grupas uz tenerifi, pamanījās izlidot, pāris dienas pirms lidostas slēgšanas un pēc tam lamāja valdību, ka tā viņus neved atpakaļ. otrkārt, šitais teikums arī ir pilnīgs bullšits "ja tādu viedokli pauž cilvēki, kuri gadu desmitiem nav izbraukuši no Latvijas, jo viņiem nav starptautisku profesionālo projektu" - man starptautiskie projekti ir joprojām (tagad gan nevar zināt, vai viņi notiks), esmu dzīvojusi un strādājusi ārzemēs gadiem. ko nu? es arī kritizēju to atbraucēju daļu, kuri savu ego stāda virs sabiedrības interesēm, jo riekstiņasprāt, hobijs ceļot attaisno bezatbildīgu un sabiedrību apdraudošu rīcību.
Amatierisms vai bezatbildība
A
Uzskatu, ka ĀM vajag vairāk domāt par to, no kuras valsts varētu ievest maskas, medikamentus, aizsargtērpus nevis pakļaut visus Latvijas iedzīvotājus slimībām. Savest valstī tūkstošiem slimu cilvēku, nenodrošinot to izolāciju, par to vajadzētu atbildēt pēc likuma. ASV šodien pieņēmusi likumu, ka par apzinātu inficēšanu draud kriminālatbildība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē