Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Izmantojot nepareizus sākotnējos pieņēmumus, arī rezultāti būs pavisam citi

Visa Kremļa gvarde

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Donalda Trampa administrācija vakar (pēc Latvijas laika) publiskoja lielu ažiotāžu izraisījušo tā dēvēto Kremļa sarakstu, kurā iekļautas Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvu stāvošas personas – politiķi, ierēdņi un tā dēvētie oligarhi, kopumā 210 cilvēki.

Īpašā pielikumā ir uzskaitītas arī tās Krievijas kompānijas, kuru ieņēmumi pārsniedz divus miljardus ASV dolāru gadā un kurās vismaz 25% daļu pieder valstij. Tiek uzskatīts, ka sarakstam ir arī otra daļa, kurā iekļautas mazāka mēroga personas un kompānijas. Atrašanās šajā sarakstā nenozīmē sankciju noteikšanu, bet gan tikai to, ka tā dalībnieki var tikt pakļauti sankcijām nākotnē. Jaunas sankcijas pret Krieviju Trampa administrācija, jāpiebilst, nenoteica.

Lai arī rietumvalstu presē pirms saraksta publiskošanas parādījās virkne ziņu par Krievijas nosacītajiem oligarhiem, kuri meklē kontaktus ar ASV varas iestādēm, cerot izvairīties no sankcijām, kā arī vēstījumi par cerībām ar neapmierināto amatpersonu un oligarhu starpniecību panākt ja ne gluži Putina gāšanu, tad vismaz Krievijas ārpolitiskā kursa maiņu, pastāv aizdomas, ka šīm cerībām vismaz pārskatāmā nākotnē nebūs lemts piepildīties. Kopumā šķiet, ka ASV Kongress, pieņemot likumu, kura dēļ ir tapis Kremļa saraksts, acīm redzami ir pieļāvis to pašu kļūdu, kuru savulaik pieļāva ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija, nosakot pret Krieviju ekonomiskās sankcijas.

Ja Obamas laikā tika nepareizi (daudzkārt par zemu) novērtēta Krievijas ekonomikas stabilitāte, tad šoreiz tas pats ir izdarīts attiecībā uz politisko sistēmu.

Izmantojot nepareizus sākotnējos pieņēmumus (būtībā – turpinot uzskatīt Krieviju par valsti, kurā joprojām turpinās odiozie "deviņdesmitie"), arī rezultāti būs pavisam citi, nekā cerēts sākotnēji.

Tajā pašā laikā tā gan ir tikai medaļas viena puse, jo, kā jau esošajām sankcijām, tā potenciāli sankcijām pakļaujamo personu un kompāniju sarakstiem ir arī cits, ļoti pragmatisks mērķis. Ar šo sankciju palīdzību, pat īpaši neslēpjoties aiz politiskiem motīviem, tiek ierobežota Krievijas kompāniju darbība aiz valsts robežām, atbrīvojot vai vismaz mēģinot atbrīvot nišas amerikāņu uzņēmumiem. Runa ir par energoresursiem, ieročiem un bruņojumu, un vēl virkni citu jomu, tajā skaitā pat informāciju tehnoloģijām. Arī šāda politika diezin vai novedīs pie būtiskām izmaiņām Krievijas ārpolitiskajā kursā, taču vidējā un ilgtermiņā var ietekmēt Maskavas ekonomisko potenciālu, it īpaši tā izaugsmes iespējas, pat neraugoties uz faktu, ka aizokeāna lielvalsts ekonomiskās ambīcijas visbiežāk neizraisa sajūsmu pārējā pasaulē, tajā skaitā it īpaši Eiropā.

Top komentāri

Neslāvs
N
Ja krievs, apzadzis krieviju, ar nozagtajiem miljoniem nevar aizmukt uz štatiem, krievu valsts pastāvēšanai zūd jēga !
zvirbulēns
z
Es nerakstu Andim, tādi Andi ir pilna pasaule, un neredz tam galu, (Krievijā 90% krievvalodīgo, 40 % krievu ir kā reizi tādi andi, kuri pārliecināti, ka labi var dzīvot, ja zog, laupa, slepkavo), es rakstu citiem....Krievijas Federācija sabruks, tā vienkārši nevar nesabrukt! Tagad Krievijas Federācija iebruks Afganistānā...:)
zvirbulēns
z
Kopumā šķiet, ka ASV Kongress, pieņemot likumu, kura dēļ ir tapis Kremļa saraksts, acīm redzami ir pieļāvis to pašu kļūdu, kuru savulaik pieļāva ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija, nosakot pret Krieviju ekonomiskās sankcijas.------------------------------------------ Opā! Re, kā Andis novālējis! Ne vairāk un ne māzāk, viņam šķiet, ka ....Vakar krievvalodīgie visos veidos TV vai no bilsēm leca ārā bālos ģīmjos, kaut sankcijas ne tuvu vēl nav noteiktas, bet Andim šķiet, ka... Andi, zināšanai, KF sabruks, tur sāksies baisi laiki, Pūķinu pakārs, sankcijas šo benzīnkannu sadalīs mazos zaķīšos, un tas viss jau paredzamā nākotnē. Eiropa atviegloti uzelpos!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē