Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Gandrīz visu to pašu, ko Tokija, Maskavai var piedāvāt arī Ķīna vai Dienvidkoreja

Ziemeļu teritoriju tabu sāk šķobīties?

Japānas plašsaziņas līdzekļos ilgstoši pastāv divi tabu – nekad netiek kritizēts imperators un imperatora ģimene, kā arī nekad netiek apšaubītas Japānas tiesības uz Ziemeļu teritorijām jeb Kuriļu salām, kuras Otrā pasaules kara rezultātā nonāca PSRS un vēlāk Krievijas kontrolē.

Tagad šķiet, ka vismaz otrais no šiem tabu ir sācis šķobīties, jo, piemēram, Japānas vecākais un nozīmīgākais angliskais laikraksts Japan Times nesen publicēja plašas diskusijas izraisījušu rakstu par iespējamiem kompromisiem, kādi teorētiski varētu novest pie teritoriālā strīda atrisināšanas un Krievijas un Japānas miera līguma noslēgšanas. Neiedziļinoties niansēs, galvenā tēze skan, ka Japāna, lai arī ar atrunām, tomēr varētu atteikties no prasībām pēc visām četrām strīdīgajām salām, samierinoties tikai ar Kunaširu un Iturupu, kā to sākotnēji paredzēja 1956. gadā parakstītā Maskavas deklarācija.

Protams, oficiāli šī publikācija ir tikai atsevišķs viedoklis, un ar Japānas valdības nostāju tai nav nekādas saistības. Faktiski Japan Times ir ļoti nopietns izdevums, kura mērķauditorija tieši Japānā ir vietējā elite un kurā nekas nenotiek vienkārši tāpat, vēl jo vairāk, ja runa ir par jautājumu, attiecībā uz kuru pastāv neoficiāls tabu. Tādējādi var pieņemt, ka izdevums, minimums, mēģina noskaidrot sabiedrības reakciju (gan Japānā, gan ārvalstīs) uz iespējamām izmaiņām oficiālajā nostājā Ziemeļu teritoriju jautājumā, bet maksimums – sāk gatavot sabiedrību šādām iespējamām izmaiņām.

Pēdējais uzdevums nav no vieglākajiem, jo aptaujas liecina, ka četras piektdaļas Japānas iedzīvotāju ir kategoriski pret atteikšanos no Ziemeļu teritorijām un uzskata, ka miera līgums iespējams vienīgi pēc principa – vispirms salas un tad miers. Japānā arī valda viedoklis, ka miera līguma noslēgšanā un labās attiecībās ar Tokiju daudz vairāk ir ieinteresēta Krievija, tāpēc nepieciešams vienīgi konsekventi pieturēties pie līdzšinējās nostājas un gaidīt Maskavas piekāpšanos.

Savukārt ekspertu vidū pārliecība par Krievijas vēlmi un ieinteresētību noslēgt miera līgumu ar Japānu apmaiņā pret ekonomisko sadarbību kļūst aizvien mazāka.

Japānas stāvoklis Āzijas reģionā vairs nav unikāls, un gandrīz visu to pašu, ko Tokija, Maskavai var piedāvāt arī Ķīna vai Dienvidkoreja. Abām pēdējām sadarbība ar Krieviju arī ir šo valstu ietekmes pieaugums reģionā, bet Dienvidkorejai tā nozīmē arī Krievijas atbalstu jautājumā par abu Koreju iespējamo apvienošanos. Savukārt apvienotā Koreja perspektīvā var kļūt par iespaidīgu konkurenti Japānai gan ekonomikā, gan daudzās citās jomās. Papildus nebūt ne mazsvarīgs faktors ir, ka strīdīgajās teritorijās ir atrasti iespaidīgi retā metāla rēnija krājumi un šķiršanās no tiem nepavisam nav Krievijas interesēs.

Ņemot vērā šos un vēl citus apsvērumus, nav pārsteigums, ka Japānā parādās pagaidām bikli mēģinājumi mainīt pastāvošo diskursu lielākas pielaidības un elastības virzienā. Cits jautājums ir, ka šie mēģinājumi var izrādīties arī nokavēti.

Top komentāri

Bijušais zemessargs
B
Krievija ir ļaunuma impērija, tas visiem zināms jau vairāk kā simts gadus.
Tavs vārds
T
Tā arī nekad neesmu sapratis, kāpēc Japānā domā, ka krieviem ir vajadzīgs miera līgums un miera labad viņi atdos salas. Krieviem uz miera līgumu ir nospļauties, bet Krievijā tiek nopietni apsvērta ideja izveidot salās "savu" ainu kopienu (kādreiz tās bija ainu salas), ir tāda Krievijas ainu biedrība, kura pat izrāda interesi par pārcelšanos un salām, bet pēc tam jau "savi" aini varēs izvirzīt pretenzijas uz citām Japānas salām.
rekur
r
Kā tas ir 70 gadus, tā tas būs arī turpmāk, bez jeb kādām izmaiņām. Varam paskatīties uz tikko veikto mēģinājumu apmainīties ar pierobežu etniskām teritorijām starp Kosovu un Serbiju. Šausmas! Nedrīkst! Tad, jau visi sāks mainīt robežas un pārdalīt teritorijas...Kas Eiropā ir nepieļaujami. Nu, pagaidīs japāņi vēl 100 gadus. Un tad jau redzēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē