Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Eksperts: Baltijas valstu prezidentu vizīte ASV ir stratēģiski un simboliski svarīga

Baltijas valstu prezidentu vizīte ASV un tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu ir stratēģiski un simboliski svarīga, uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Eksperts uzskata, ka kopumā šī vizīte ir ļoti svarīga, jo tai bija ne tikai simboliska, bet arī simboliski stratēģiska nozīme. Vienlaikus Sprūds atgādināja, ka vizītes pieder pie diplomātiskas rutīnas un nevajag to pārvērtēt. Lai arī šādas vizītes ir svarīgas, tās nemaina kopējo valstu attiecību dinamiku uz vienu vai otru pusi, skaidroja eksperts. Viņš piebilda, ka šajā vizītē ir arī zināma asimetrija, jo Baltijas valstīm tā ir daudz svarīgāka nekā prezidentam Trampam.

Sprūds norādīja - var pozitīvi uztvert, ka valstu vadītāju pusdienas un diskusijas ievilkās, jo tas nozīmē, ka bija par ko runāt, no otras puses, ka Tramps pārāk milzīgu diskusiju neizvērsa.

Eksperta vērtējumā simboliski un svarīgi signāli saistās ne tikai ar drošības jautājumiem. Piemēram, ASV prezidents preses konferencē teica, ka šeit ir labvēlīga vide investīcijām un mudināja investēt. Vairāki sensitīvi jautājumi netika uzsvērti, piemēram, saistībā ar notikumiem Latvijas banku sektorā un ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ziņojumu. Sprūds tajā saskata gan plusus, gan mīnusus: tas nozīmē kopējo pozitīvus signālus, no otras puses, iespējams, Tramps speciāli atturējās no šo jautājumu aktualizēšanas, kas netiešā veidā parāda ievainojamības elementus.

Kā ziņots, tiekoties ar ASV prezidentu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Tramps uzsvēra, ka ASV un Baltijas valstis saista dziļa un ilgstoša draudzība, kas ilgs vēl vismaz 100 gadus. ASV prezidents apsveica Baltijas valstis 100 gadu jubilejā.

ASV otrdien kopīgā deklarācijā ar trim Baltijas valstīm apliecinājušas nelokāmu apņemšanos ievērot NATO Vašingtonas līguma 5.pantu, kas ietver kolektīvās aizsardzības principu, un periodiski dislocēt savus spēkus Baltijas valstīs.

Top komentāri

.
.
Zīmīgi arī no tāda viedokļa, ka šāda veida vizītē, Tramps ar putinu nav tikušies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē