Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Latgales uzņēmēji paši var lemt par brīvdienu pāvesta vizītes laikā

Latgales uzņēmēji paši var lemt par brīvdienu pāvesta vizītes laikā, savukārt viena valsts noteikta svētku diena valsts budžetam rada astoņu miljonu eiro zaudējumus, aģentūrai LETA atzina Ekonomikas ministrijā (EM).

Kā ziņots, Latgales plānošanas reģions lūgs Ministru kabinetam Latgalē paredzēt brīvdienu pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā 24.septembrī, aģentūrai LETA pastāstīja Krāslavas novada domes, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS).

Atbilstoši EM speciālistu aprēķiniem, vidēji vienas papildu brīvdienas piešķiršanas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību vērtējama no 0,08% līdz 0,1% no iekšzemes kopprodukta.

Tāpat EM norādīja, ka brīvdienas piešķiršana var palielināt administratīvo un finansiālo slogu uzņēmējiem. Atsevišķiem uzņēmējiem brīvdiena var palielināt izmaksas nodarbinātībai, jo par darbu svinamajās dienās ir paredzēta dubultā darba samaksa. Atsevišķos uzņēmumos var būt sarežģījumi ar darba organizāciju, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu tehnoloģisko un ražošanas procesu. Izmaksu pieaugums var negatīvi ietekmēt uzņēmēju konkurētspēju.

Tajā pašā laikā EM atzina, ka pāvesta Franciska pastorālā vizīte varētu būt pamats tūristu pieplūdumam Latgales reģionā, kas savukārt rada papildu biznesa iespējas viesmīlības un ēdināšanas uzņēmumiem.

"Līdzšinējā Ministru Kabineta prakse ir noteikt brīvdienu visā valstī nevis atsevišķā tās daļā. Nosakot brīvdienu tikai Latgales reģionā, nav skaidrs šāda regulējuma piemērošanas mehānisms, piemēram, vai brīvdiena būtu attiecināma arī uz tiem uzņēmumiem, kuru juridiskā adrese ir reģistrēta citā Latvijas reģionā, bet uzņēmums darbību veic arī Latgalē," skaidroja ministrijā.

EM aprēķini liecina, ka vienas valsts noteiktas brīvdienas (svētku dienas) ietekme uz valsts budžetu varētu veidot astoņus miljonus eiro zaudējumus, kas ir pietiekami ievērojami un būtu jāņem vērā pie lēmuma pieņemšanas.

Vienlaikus EM uzsvēra, ka darba devējiem jau šobrīd ir iespēja vienoties ar darbiniekiem par vēlamajām brīvdienām Darba likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē