Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Farmācija ir valstiski stratēģiska nozare

Par notikumiem Olainfarm un Latvijas farmācijas nozares perspektīvām Guntars Gūte sarunājas ar a/s Repharm neatkarīgo padomes locekli Juri Bunduli.

Uz a/s Olainfarm ārkārtas akcionāru sapulci iesniegto lēmumprojektu vidū ir arī projekts par uzņēmuma padomes maiņu, kurā starp citiem jauniem padomes locekļu kandidātiem esat minēts arī jūs. Kādēļ nolēmāt piekrist?

Mani uzrunāja Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm pārstāvji. Bija kādu brīdi jāpadomā, jo lēmums, protams, ir pietiekami nopietns un arī atbildīgs. Taču mana iepriekšējā pieredze, zināšanas dažādās ar veselību saistītās jomās, tostarp arī farmācijā, zāļu izstrādē un uzņēmumu vadībā, acīmredzot bija pamatā tam, ka man šāds piedāvājums tika izteikts. Savukārt man pašam vienmēr bijusi ļoti tuva nacionālo farmācijas uzņēmumu tēma. Turklāt, ja skatāmies visas Baltijas kontekstā, Latvija ir vienīgā no trim valstīm, kur nacionālā farmācijas industrija ir izdzīvojusi un veiksmīgi turpina attīstīties, galvenokārt izmantojot vietējā kapitāla atbalstu. Tas, protams, ir lielā mērā pateicoties mūsu diviem lielajiem farmācijas uzņēmumiem – Olainfarm un a/s Grindeks, tādēļ vienmēr ir nedaudz skumji, ja tas potenciāls, kas šajā jomā ir ieguldīts, netiek sekmīgi izmantots turpmākai attīstībai. Arī pēdējā gada notikumi saistībā ar Covid-19 pandēmiju, tostarp vakcīnu deficītu un testu veikšanas nepieciešamību, pierādīja, cik ļoti svarīgi ir tieši vietējie, nacionālie farmācijas uzņēmumi, kam vienmēr nacionālā identitāte un rūpes par savas valsts iedzīvotājiem būs pirmajā vietā. Nozares attīstība lielā mērā ir atkarīga no partnerības starp akcionāriem, kuru intereses pārstāv padome, no valdes un arī valsts attieksmes. Un šo interešu un lielo vērtību sabalansēšana galvenā mērķa – pacienta – interesēs ļauj sekmīgi attīstīties uzņēmumiem. Tādēļ tas, kas pēdējā laikā notiek ar vienu no mūsu farmācijas flagmaņiem – Olainfarm, ir bēdu stāsts. Man savulaik bijusi iespēja tikties un runāt ar mirušo Olainfarm īpašnieku Maligina kungu – zinot viņa grandiozos attīstības plānus un ieceres un redzot, cik dinamiski un strauji attīstās farmācijas joma pasaulē, mums ir svarīgi nepazaudēt lielāko vērtību – laiku. Diemžēl pēdējā laikā publiskajā telpā vērojamās daudzās nesaskaņas ap Olainfarm noteikti nenāk par labu ne uzņēmuma reputācijai, ne attīstībai. Tādēļ priecē jaunākās indikācijas, ka uzņēmuma akcionāri ir vienoti, meklē risinājumus un vēlas nodrošināt Olainfarm dinamisku attīstību turpmāk. Tas ir ļoti svarīgi, un tieši šis bija viens no iemesliem, kādēļ piekritu piedāvājumam kandidēt darbam Olainfarm padomē.

Cik svarīga ir valsts attieksme pret nacionālo uzņēmējdarbību, tostarp farmāciju, lai mēs pieredzētu tiešām sekmīgu attīstību?

Lai bizness varētu attīstīties, protams, ir jānopelna līdzekļi, kurus var investēt attīstībā. Tāpēc valsts politikai ir jābūt tādai, kas atbalsta gan vietējos uzņēmējus, gan arī tos ārvalstu uzņēmējus, kuri investē Latvijā, domājot par valsts attīstību kopumā. Starp citu, arī valdības deklarācijā ir skaidri ierakstīts punkts, ka ir jābūt nacionālajai farmācijas politikai – manuprāt, tā ir jāveido visiem kopā – gan uzņēmējiem, gan valstij, gan politiķiem – partnerībā un sadarbībā, jo šeit nav labo vai slikto, šeit svarīgs ir tikai mērķtiecīgs darbs, kas vērsts uz galveno mērķi – pacienta jeb cilvēka interesēm Latvijā un sekmēt veselīgas sabiedrības pastāvēšanu. Covid-19 krīzes laikā privātais segments ļoti labi parādīja savas prasmes, varēšanu arī diezgan sarežģītās situācijās, nodrošinot visu valstij nepieciešamo, tostarp vakcīnu loģistiku un arī vakcināciju kopumā.

Par šo tēmu gan viedokļi dalās...

Protams, vienmēr būs dažādi viedokļi par to, cik labi vai slikti kāds process ir noticis, tomēr es vienmēr esmu bijis par to, lai nevis ieslīgtu bezgalīgā kritikā, bet gan mācītos secinājumus no kļūdām, tās labotu un ietu uz priekšu. Nekavējoties. Protams, varam meklēt vainīgos tikai pašu vidū, taču viens no vakcīnu deficīta iemesliem bija tas, ka starptautiskās farmācijas korporācijas nespēja pietiekamā daudzumā nodrošināt vakcīnas, turklāt ne tikai Latvijai. Un te atkal minēšu nacionālās uzņēmējdarbības nozīmi valsts drošības kontekstā – skaidrs, ka šādās situācijās mūsu pašu farmācijas ražotāji primāri domātu par mūsu cilvēkiem.

Starp citu – pirms kāda laika daži politiķi skaļi izziņoja nosacītu vienošanos ar Eiropas Komisiju, ka mūsu vietējie farmācijas uzņēmēji varētu sākt ražot vakcīnas. Kaut kā nekas vairāk arī nav dzirdēts par šo tēmu. Tajā pašā laikā nupat dzirdam informāciju, ka Lietuvā plāno sākt šo ražošanu.

Jūsu pieminētais gadījums ir ļoti labs piemērs, ka politiskā iniciatīva var novest pie laba rezultāta. Diemžēl jums taisnība – patlaban šī ideja nav attīstījusies. Var meklēt dažādus iemeslus, kādēļ tā noticis, piemēram, pēdējo laiku politiskajās kolīzijās. Katrā gadījumā ražotāji no savas puses maksimāli ātrā laikā apliecināja savu potenciālu un spēju vakcīnas Latvijā ražot. Taču rezultāta šobrīd nav.

Tomēr jebkurā gadījumā Latvijas farmācijas nozare ar to arī ir unikāla Baltijā un pat Eiropas mērogā – mums ir ļoti attīstīts viss farmācijas procesu cikls, mums ir labi attīstīta gan teorētiskā, gan praktiskā zinātne šajā jomā, proti, mums ir augsts zināšanu un profesionalitātes līmenis gan pētniecībā, gan ražošanā. Tas ir ļoti komplicēts un garš cikls, kamēr medikaments no idejas dzimšanas brīža nokļūst līdz pacientam, bet mūsu farmācijas joma to spēj augstā līmenī, un to apliecina arī Olainfarm un Grindeks produktu portfelis un realizācijas tirgi ļoti daudzās pasaules valstīs, jo farmācijas bizness nav un arī nevar būt tikai nacionāls, tas ir starptautisks bizness, kas attiecīgi nozīmē arī asu konkurences cīņu par klientu. Olainfarm un Grindeks varbūt Latvijas kontekstā ir lieli uzņēmumi, taču skaidrs, ka pasaules līmenī mēs esam salīdzinoši mazi, un tieši tādēļ, manuprāt, Latvijas valdībai būtu svarīgi sniegt atbalstu mūsu nacionālajiem uzņēmumiem darbībai starptautiskajos tirgos. Valdības daudzkārt uzsvērušas nepieciešamību Latvijā ražot produkciju ar augstu pievienoto vērtību un eksportspēju, un šeit varu viennozīmīgi teikt – tieši farmācija ir viena no tām nozarēm, kas tieši šādus produktus ražo. Latvijas farmācijas nozare ir jāsargā, jāatbalsta, un jāļauj konsolidēt spēkus attīstības mērķu sasniegšanai.

Papildus lielajiem faktoriem būtiska nozīme ir arī paša uzņēmuma stabilitātei, lai vispār varētu notikt kvalitatīva attīstība. Atgriežoties vēlreiz pie konkrēti Olainfarm – vai pēc 17. jūnija akcionāru sapulces uzņēmumu vairs neplosīs skandāli un vadības reputācijas problēmas?

Man ir pārliecība, ka akcionāri, kuri mani uzaicināja kandidēt uz darbu Olainfarm padomē, ir sapratuši, ka uzņēmumā ir jānodrošina stabilitāte un prognozējamība gan par nākotnes plāniem, gan uzņēmumu kopumā. Nešaubos, ka tas ir visu uzņēmuma akcionāru interesēs. Vismaz šobrīd es šādu akcionāru vēlmi jūtu, tādēļ paudu savu piekrišanu. Mana iekšējā sajūta par Olainfarm nākotni ir – viss būs labi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē