Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Juhņēviča: Nedēļas nogalē organizētā "dzīvā rinda" palīdzēja kāpināt vakcinācijas pret Covid-19 tempus

Nedēļas nogalē organizētā "dzīvā rinda" palīdzēja kāpināt vakcinācijas pret Covid-19 tempus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma sacīja Vakcinācijas projekta biroja (VPB) vadītāja Eva Juhņēviča.

Patlaban gan nav pieejami precīzi dati par pagājušajā nedēļā kopumā vakcinēto cilvēku skaitu. Nacionālā veselības dienesta operatīvie dati uzrāda nepilnīgu vakcinēto skaitu nedēļas nogalē, kas nesakrīt ar VPB un Veselības ministrijas sniegto informāciju par katru attiecīgo dienu, kad darbojušies lielie masu vakcinācijas centri, novēroja aģentūra LETA.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) mikroblogošanas vietnē Twitter uzsvēra, ka pagājušajā nedēļā sasniegts nedēļas vakcinācijas rekords, ievadot gandrīz 30 000 potes. Ministrs gan akcentēja, ka, iespējams, šis rādītājs nav galīgs.

Juhņēviča atzina, ka pēdējās trīs dienas bijušas gana intensīvas un ar labiem rādītājiem. "Latvijā pirmo poti jau saņēma vismaz 208 321 cilvēks. Rādītāji aug, "dzīvā rinda" palīdzēja mums veicināt vakcinācijas tempus," pauda VPD vadītāja.

Tagad sāksies arī plašāka cilvēku revakcinācija, cilvēkiem saņemot otro poti. Vakar ienākusī Moderna vakcīnu krava prioritāri tiks izmantota otrajām devām. Rīt, kā arī jaunnedēļ saņemt plānotās AstraZeneca vakcīnas tāpat plānotas šādam mērķim.

26.aprīlī Latvijā plānots saņemt 33 000 Pfizer/BioNTech vakcīnas, 3.maijā - ap 80 000 minētā ražotāja vakcīnas.  30.aprīlī plānota 48 700 AstraZeneca vakcīnu piegāde. "Līdz ar to, pieaugot vakcīnas apjomiem, pirmajai un otrajai potei paredzēto vakcīnu apjoms izlīdzināsies, kas attiecīgi nenozīmē, ka vakcinācijas tempi kritīsies. Šī nedēļa vakcinācijas tempu ziņā būs mazāka, bet ar nākamo nedēļu vakcinācijas temp augs," sacīja Juhņēviča.

Komentējot nedēļas nogalē notikušo "dzīvo rindu" pie lielajiem vakcinācijas centriem, Juhņēviča atzina, ka ierobežotais vakcīnu apjoms rada spriedzi. Ja būtu nepieciešamais vakcīnu apjoms, nebūtu jāslēdz rindas pirms paredzētā centru darba laika beigām.

"Pieejamo vakcīnu apjoms nosaka to, cik daudz cilvēkus dienā var savakcinēt. Mums darbojas šobrīd septiņās pilsētās vakcinācijas centri, bet maija brīvdienās plānojam iedarbināt arī trešā līmeņa vakcinācijas centrus, kas nozīmē, ka vakcinēšanas iespēja būs teritoriāli izkliedētāka," sacīja Juhņēviča.

VPB vadītāja skaidroja, ka tiek strādāts pie tā, lai Pfizer/BioNTech varētu piegādāt arī ģimenes ārstu praksēm, jo līdz šim šī ražotāja vakcīnas piegādātas tikai ārstniecības iestādēm. Tas arī radītu iespēju ģimenes ārstiem biežāk reaģēt uz pacientu vēlmēm pēc konkrētas vakcīnas.

Šonedēļ plānots atvērt piekto prioritāro vakcinācijas grupu, kas ietver Nacionālos bruņotos spēkus, operatīvos dienestus. Juhņēviča skaidroja, ka prioritāro grupu atvēršana saistīta ar vakcīnu apjomu. Nākamās grupas atvēršana plānota "nedēļas pirmajās dienās". Tāpat notiek darbs pie grozījumiem, kas pieļauj arī kolektīvo vakcināciju, uz ko tagad būs vērts fokuss.

Kā ziņots, aizvadītās nedēļas pēdējās trijās dienās, kad pirmo reizi "dzīvās rindas" kārtībā masu vakcinācijas centros pie potes pret Covid-19 varēja tikt ikviens interesents, savakcinēti vairāk nekā 8640 cilvēki, liecina vakcinācijas procesa nodrošinātāju sniegtā informācija.

Masu vakcinācijas centri ārpus prioritārajām grupām esošos iedzīvotājus pret Covid-19 "dzīvās rindas" kārtībā sāka potēt piektdien, kad trīs centros kopumā tika izlietotas 3250 vakcīnas devas.

Sestdien, kad durvis vēra astoņi vakcinācijas centri septiņās pilsētās, pie potes tika nedaudz vairāk par 5000 cilvēku.

Savukārt svētdien atvērti bija tikai divi masu vakcinācijas centri - Daugavpilī un Cēsīs -, kuros kopā bija pieejami vien daži simti vakcīnu devu. Daugavpilī iedzīvotāju zemās intereses dēļ vairākas vakcīnas devas palika neizpotētas, bet Cēsīs interese par potēm bija lielāka. Rezultātā svētdien abos atvērtajos masu vakcinācijas centros kopā pēc "dzīvās rindas" principa tika savakcinēti 392 cilvēki.

Visgarākās rindas pēc vakcīnām tika novērotas Rīgā, bet viszemākā iedzīvotāju interese par potēm bija Latgalē. Vairāk nekā 60% vakcīnu izlietoti masu vakcinācijas centros Rīgā, aģentūru LETA informēja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

Masu vakcinācijas centros pēc "dzīvās rindas" principa tika potētas tikai AstraZeneca vakcīnas, kuras tagad noliktavā palikušas salīdzinoši nelielā daudzumā un tiks izmantotas prioritāro grupu potēšanai vistuvākajā laikā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vakcinācijas projekta birojs atgādina, ka visiem, kuri ir saņēmuši poti pret Covid-19, joprojām jāturpina ievērot epidemioloģiskie drošības nosacījumi. Imunitāte pret vīrusu pēc AstraZeneca vakcīnas saņemšanas izveidojas aptuveni pēc 22 dienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē