Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kalviņš: Izraēlas piemērs apliecina, ka revakcinēties pret Covid-19 jāļauj visiem

Izraēlas piemērs apliecina, ka saņemt balstvakcīnu ir jāļauj visiem, kas to vēlas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents profesors Ivars Kalviņš.

Viņaprāt, veselības aprūpes sistēmas perspektīvas tikt galā ar pieaugošo Covid-19 saslimušo skaitu ir "bēdīgas", jo šī sistēma nav paredzēta tik lielam pacientu pieplūdumam un nāksies pacientus šķirot. "Tā ir dramatiska un smaga situācija tiem, ka būs jāpieņem lēmumi par pacientu šķirošanu," pauda zinātnieks.

Viņš pauda, ka pamata problēma, kad cilvēki sāk baidīties no vakcinācijas, ir iespējamās blaknes. Sauklis, ka vakcīna cilvēka organismā ievada gēnu, ir taisnība - 'šūnā tiek ievadīt viens no 29 Covid-19 izraisošā vīrusa gēniem, kas ļauj sintezēt vienu vīrusa olbaltumvielu - kroni, un, ja tā parādās asinīs, organisms cīnās pret svešo olbaltumvielu, izstrādājot antivielas.

Kalviņš uzsvēra, ka vīruss pats vairoties nevar - tā nav baktērija, līdz ar to, ja tiek ievadīts tikai viens gēns, tad vīruss kā tāds vairoties nevar. Jebkura vīrusa saslimšana nozīmē, ka tās slimības izraisošais vīruss ienes cilvēka šūnās visus savus gēnus. Tas nozīmē, ka saslimšanas ar Covid-19 gadījumā tiks saņemti visi 29 koronavīrusa gēni lielā apjomā, kas ir stipri vairāk nekā ar vakcīnu.

"Muļķības ir, ka iedzimtības mehānismus var skart viens vīrusa gēns," akcentēja zinātnieks, piebilstot, ka blaknes no vakcīnas arī rodas olbaltumvielas dēļ. Viņš gan skaidroja, ka olbaltumvielas un antivielas tiek saražotas īsā laika sprīdī un informācija, kas tiek ievadīta ar vakcīnu šūnās, tiek iznīcināta, jo ir sveša. Līdz ar to antivielu daudzums tiek saražots brīdī, kad asinīs cirkulē saražotā olbaltumviela.

Ja cilvēks pārslimo Covid-19, tad asinīs veidojas antivielas pret jebkuru vīrusa sastāvdaļu. "Tur ir milzumdaudz dažādu iespēju, līdz ar to veidojas vairāk nekā 2000 dažādu antivielu, bet tikai divas līdz trīs no tām ir vērstas pret pīķa proteīnu un pārējās to neatpazīst," stāstīja Kalviņš, piebilstot, ka ar vakcīnu var panākt, ka specifiski tiek bloķēta vīrusa spēja iekļūt šūnā.

Vērojot notiekošo, Kalviņš secinājis, ka cilvēki tiek muļķoti un mānīti saistībā ar vakcināciju. Cilvēki kļuvuši uzņēīgi pret muļķībām par vakcināciju un slimībām, jo viņiem trūkst bioloģijas, ķīmijas, matemātikas zināšanu - šie ir tie mācību priekšmeti, ko pēc izglītības reformas drīkstot arī īpaši neapgūt vidusskolā, apgalvoja Kalviņš.

"Tas ierobežo cilvēku spēju uztvert šādu informāciju. Ļoti daudzi nezina, kas notiek šūnā, ar ko atšķiras vīruss no baktērijas. Visas muļķības, kas tiek sastāstītas... Antivakseri saka, ka vakcīnā ir kancerogēns hloroforms, bet īstenībā tā nav, jo tā ir taukviela, kas veido vakcīnas tauklodītes apvalku," skaidroja profesors.

Viņš atgādināja, ka ir viens no tiem, kas uzstāj uz nekavējošu atļauju jebkuram sākt revakcināciju pret Covid-19. 

"Var jau stāstīt, ka, piemēram, Izraēlā pēc revakcinācijas visi mirst, bet tā nav patiesība. Vakcīnas efektivitāte ar laiku krītas, jo antivielas, kas tiek saražotas, ar laiku krītas, jo netiek papildus sintezētas. Ja to neatjauno, tad aizsardzības līmenis krītas. Izraēlā bija šis moments  martā bija ap 60% savakcinēti, bet pagāja seši mēneši, un viss - aizsardzība krītas," skaidroja Kalviņš, piebilstot, ka līdz ar revakcināciju Izraēlā situācija būtiski uzlabojas.

Vērtējot, kāpēc, viņaprāt, Imunizācijas valsts padome nesteidzas ar lēmumu atļaut visiem, kas to vēlas, revakcinēties, Kalviņš sacīja, ka vieglāk un vienkāršāk ir gaidīt, kad kāds no augšas pateiks, ka ir pienācis laiks.

"Otrs ir lēmumu pieņemt uz vietas, izdarot pašiem savu situāciju. Mums jārēķinās ar savu situāciju. Nevaram vadīties pēc tā, ko dara Dānija, kur ir liela vakcinācijas aptvere. Mums ir jārūpējas par saviem pilsoņiem, kuru vidū vakcinācijas aptvere ir zema. Zem sitiena faktiski tiek nostādīti tie, kuri vakcinējās pirmie. Ja viņiem netiks dota iespēja revakcinēties, notiks tas pats, kas Izraēlā," pauda Kalviņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē