Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņš: Mobilā lietotne Covid-19 inficēto cilvēku kontaktpersonu apzināšanai būs papildu drošības mehānisms vīrusa ierobežošanai

Uzņēmumu un organizāciju brīvprātīgi izstrādātā mobilā lietotne Covid-19 inficēto cilvēku kontaktpersonu apzināšanai būs papildu drošības mehānisms vīrusa ierobežošanai, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Ministru prezidents ceturtdien attālinātās tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pārrunāja aktuālo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu valstī, kā arī gaidāmo mobilās lietotnes ieviešanu Covid-19 inficēto cilvēku kontaktpersonu apzināšanai.  

"Pozitīvi vērtēju mobilās lietotnes ieviešanas iniciatīvu, ko brīvprātīgi izstrādājusi aktīvu uzņēmumu un organizāciju grupa, jo tas iedzīvotājiem dos papildu iespēju pasargāt sevi un savus līdzcilvēkus no saslimšanas, tādējādi ierobežojot vīrusa izplatību visā sabiedrībā," uzsvēra Ministru prezidents.

LETA jau ziņoja, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumi līdz maija vidum plāno izstrādāt mobilo lietotni Covid-19 kontaktpersonu noteikšanai atbilstoši epidemiologu prasībām.

Lietotne būs praktisks un drošs IKT risinājums, kas būtiski atbalstīs Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologus, ļaujot efektīvāk konstatēt slimnieku kontaktpersonas.

Iedzīvotājiem lietotni būs nepieciešams instalēt viedierīcē, lai tā ar Bluetooth signāliem apmēram divu metru attālumā varētu sazināties ar citām ierīcēm, kurām ir šī lietotne.

Lietotnē notiks šifrēta datu apmaiņa, līdz ar to lietotnē kontaktpersonas uzrādīsies anonīmi. Savukārt, ja iedzīvotājs būs saslimis ar Covid-19 vīrusu, viņam tiks izsniegts speciāls kods, kas būs jāievada lietotnē. Līdz ar koda ievadi izpildīsies mehānisms, kas lokāli mēģinās saprast, vai šī ierīce bijusi kontaktā. Dati lietotnē uzglabāsies 14 dienas - pēc tam tie automātiski dzēsīsies. Lietotnes īpašnieks būs SPKC.

Lietotnes izstrādē no biznesa sektora piedalās SIA Latvijas Mobilais telefons, Mak IT, TestDevLab, Zippy Vision, ITcentrs un nevalstiskās organizācijas TechHub Riga līdzdibinātājs Andris Bērziņš. No akadēmiskā un valsts sekota atbalstu sniedz Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja, SPKC, Veselības ministrija, Datu valsts inspekcija, NATO StratCom un Latvijas Universitāte. Savukārt digitālās komunikācijas partneri ir Nord DDB Riga, Deep White, Wrong un Mobilly.

Jau vēstīts, ka Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju līdz 9.jūnijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Top komentāri

mieriņš
m
Aizmirsti! Tā ir visu iespējamo cilvēktiesību konvenciju un Satversmes rupjš cilvēkiesību pārkāpums. Es saprotu ka Mīkstmieša nopatentētais čipošanas mehānisms ar numuru WO/2020/060606 ir kā plāns tuvākai nākotnei, bet tas ir prettiesisks un pretlikumīgs! Tikpat labi marķēt vajag HIV, AIDS, C hepatīta, tuberkolozes vai kādas citas slimības apsēstos. Principā varētu marķēt arī gripas vai jebkāda cita respiratorā vīrusa slimnieku. Prātiņ nāc mājās. Varbūt liksi uzšūt visiem slimajiem dzeltenu Dāvida zvaigzni uz krūtīm un likt iet pa rensteli? Got mit uns? Vēsture atkārtojas? Vai šī nav klaja rasisma propoganda?
VVZ
V
Man ir telefons ar podziņām. Ko nu?
Edvins Eglitis
Vajadzet nosaukt sito virusu par Kontrole-19. Tas if viss ko ir spedjigs darit- KONTROLE.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē