Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kažoka: Aģitācijas noteikumu pārkāpumi Facebook būtu pamats Saeimas vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanai

Ja Saeimas priekšvēlēšanu laikā sociālajā tīklā Facebook sāktos masīva, iespējams, no ārvalstīm finansēta kampaņa, kurā būtu pārkāpti Latvijā spēkā esošie aģitāciju regulējošie likumi, tas varētu būt pamats vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanai, tādu viedokli raidījumam LNT Ziņas trešdien pauda politoloģe, Providus pētniece Iveta Kažoka.

"Ko darīt gadījumā, ja Facebook vispār nedod informāciju par tām ļoti naudīgajām kampaņām, kas varētu tikt organizētas caur Facebook? Tas ir murgu scenārijs. Tas risks tieši pašlaik, šajā gadā un tieši Latvijā, un šajās vēlēšanās ir pietiekami liels, lai visus šādus variantus būtu vērts apsvērt. Pieejas slēgšana Facebook, protams, būtu pats ekstrēmākais variants," sacīja eksperte.
 
Politoloģe norādīja, ka tieši Facebook ir bēdīgi slavens ar to, ka nedalās ar informāciju par politiskās aģitācijas apjumu un finansētājiem šajā sociālajā tīklā. "Tikt pie šādiem datiem nav izdevies nevienai valstij, pat ne ASV. Līdz ar to problēma, es teiktu, ir gigantiska." Viņasprāt, piedabūt Facebook sadarboties un sniegt informāciju par politiskās aģitācijas apmēriem un finansētājiem varētu tikai tad, ja uz interneta gigantu spiedienu izdarīs daudzas valstis. Latviju vienu pašu Facebook, visticamāk, vērā neņemtu, norādīja eksperte.
 
Tikmēr Latvijas Interneta asociācijas vadītājs atzīst, ka tiesas spriedums var būt pamats interneta vietnes bloķēšanai, taču, viņaprāt, spert tik ekstrēmu soli varētu apsvērt tikai galējas bezizejas situācijā. "Aizvērt Facebook šādu vai tādu iemeslu dēļ ir ļoti nesamērīgs solis. Pēc būtības tā rīkojas tikai valstīs, kur tiek politiski apspiestas iedzīvotāju tiesības brīvi piekļūt informācijai," sacīja asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs.
 
Kantar TNS dati liecina, ka Latvijā populārākās vietnes ir Google, otrajā vietā ir Youtube, un starptautiskais interneta gigants Facebook ierindojas trešajā vietā. Politiskās reklāmas tādās interneta vietnēs kā Facebook vai Youtube kļūst aizvien izplatītākas. Aģitāciju Latvijā uzrauga Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Taču jau pērn notikušo pašvaldību vēlēšanu laikā KNAB negribīgi atzina, ka interneta kampaņas pilnībā izkontrolēt nav biroja spēkos. Birojs pieprasījis interneta gigantam Facebook dalīties ar informāciju par politisko aģitāciju šajā vietnē. Vakar Saeimā KNAB priekšnieks Jēkabs Straume atzina, ka līdz šim komunikācija ar Facebook nav bijusi veiksmīga. Taču nākamās vēlēšanas nav aiz kalniem, tās notiks jau oktobrī. Līdz ar to KNAB vadītājs pieļauj, ka varētu nākties lūgt tiesai uz laiku Latvijā bloķēt piekļuvi Facebook. "Domāsim, kā rīkoties tālāk. Nav izslēgts, ka mums vajadzēs tiesas spriedumu par to, ka uz kādu laiku Facebook tiks bloķēts Latvijā," teica Straume.
 
KNAB vadītāja paziņojums jau kļuvis par vienu no apspriestākajām tēmām sociālajos tīklos, ieskaitot arī Facebook. KNAB šodien attiecās no intervijas par biroja priekšnieka teikto. Skaidrojumi būšot tikai nākamnedēļ. 
 

Top komentāri

Pirms rakstīt, ir vērts noskaidrot
P
2005.gadā normatīvajā regulējumā ir veikti nopietni grozījumi, kas faktiski izslēdz iespēju tā vienkārši sporta pēc apstrīdēt vēlēšanu rezultātus. Tagad lietas kārto ar krimināllikuma palīdzību un nepieciešamības gadījumā vēlēšanu rezultātus koriģē.
Margarēta
M
Paga, paga, mums ir tā kā doma, ka teorētiski varētu bloķēt piekļuvi lielākajam sociālajam tīklam? Nopietni? Mēs esam gatavi kļūt par valsti, kas ir vienā līgā ar Ziemeļkoreju? Un kāpēc jums liekas, ka tieši facebook būs tas, kas saskalinās smadzenes? Lielākā daļa no gados vecākajiem cilvēkiem nekādā facebookā nav. Viņiem smadzenes skalina tradicionālie mediji, tai skaitā skaļi apgalvojumi par ārsti, kas it kā atlaista tāpēc, ka gribējusi ar pacientiem runāt tikai valsts valodā, kas ir klasisks manipulatīvs quasi fake news. Priekšvēlēšanu cīņa ir priekšvēlēšanu cīņa. Visos laikos tā ir bijusi netīra. Mainās tikai līdzekļi. Vēlēšanas ir lakmusa papīrs, kas parāda saprātīgo cilvēku īpatsvaru sabiedrībā. Un arī diemžēl varas partijas atsvešinātību no sabiedrības un tās galvenajām bažām un bailēm. Par to nākas rūgti samaksāt. Bet nu par to jādomā visu laiku un katru dienu, nevis dažus mēnešus pirms vēlēšanām jāsāk labot nesalabojamais.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē