Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LBAS: Pagaidām piemaksām par virsstundām jāpaliek līdzšinējā apmērā

Kamēr Latvijā atalgojums ir esošajā līmenī, piemaksām par virsstundu darbu jāpaliek līdzšinējā apmērā, jo tā ir nozīmīga darba samaksas sastāvdaļa, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietniece Irēna Liepiņa.

Viņa piebilda, ka Latvija nevar lepoties ar augstu atalgojuma līmeni, īpaši ņemot vērā, ka veikalos cenas ir Eiropas Savienības līmenī, bet ienākumi strādājošajiem krietni zemāki.

Viens no uzlabojumiem, kuros ir ieinteresēti arī darbadevēji, varētu būt būvpartnerība jeb ģenerālvienošanās, kas būtu saistoša visai nozarei un būtiski palielinātu algu, kas ir primārais jautājums.

Pēc Liepiņas paustā, iespējams, pēc tam varētu runāt par citādu virsstundu apmaksas modeli, tomēr tas noteikti nedrīkstētu būt mazāks par 50%, turklāt ar norunu, ka Latvijā palielinās alga.

Vienlaikus Labklājības ministrija norādīja, ka jautājums par potenciālām izmaiņām virsstundu regulējumā patlaban ir diskutējams un nav zināms, kāds rezultātā var tikt pieņemts gala lēmums. 2018.gada februārī plānotā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde pēc sociālo partneru lūgumu tika atcelta uz vēlāku laiku. Līdz ar to šis jautājums ir darba stadijā un par to vēl nav iespējams sniegt plašāku informāciju.

Jau ziņots, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš paudusi, ka valdībai tuvākajā laikā būs jāmeklē risinājumi, kā samazināt virsstundu apmaksas slogu uzņēmējiem. "Valdībai būs rūpīgi jāpastrādā pie virsstundu apmaksas, lai nebūtu tik liels slogs, ka jāmaksā dubultcena. Jāmeklē risinājums, kā šo slogu uzņēmējiem samazināt," norādīja finanšu ministre.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes locekle, nodokļu eksperte Elīna Rītiņa uzsvēra, ka patlaban virsstundu apmaksas sistēma ir būtiska ēnu ekonomikas sastāvdaļa. "Statistika rāda, ka samaksu par virsstundām Latvijā ir saņēmuši tikai 3000 darbinieku, bet Lietuvā un Igaunijā to ir daudzas reizes vairāk," sacīja Rītiņa.

Viņa piebilda, ka šī atšķirība ir tādēļ, ka Lietuvā un Igaunijā virsstundas ir jāapmaksā 50% apmērā jeb pēc koeficienta 1,5, bet Latvijā virsstundas ir jāapmaksā 100% apmērā jeb pēc divkārša koeficienta.

Top komentāri

Nemaksā pat par pārstrādi
N
Dēļ tā idiotisma, kas liek par virsstundām maksāt dubultā, darba devēji izvairās maksāt par pārstrādāto laiku pat vienkāršā apmērā, jo nedrīkst šo par pārstrādi uzrādīt. Līdz ar to tās arodbiedrību fīreru stulbi uzpūstās pozīcijas reālajā dzīvē faktiski ir pret darba ņēmējiem.
Stulbs tas LBAS
S
Tas nozīmē tikai to, ka privātajā biznesā turpinās par virsstundām vispār nemaksāt
Jebkurš pārspīlējums ir stulbs
J
un kaitē visām iesaistītajām pusēm
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē