Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Par latviešu valodu Latvijas skolās

Savu viedokli par ieceri visās skolās Latvijā pāriet uz mācībām latviešu valodā ar savu parakstu apliecinājuši vairāki valodnieki, rakstnieki un citu kultūras jomu darbinieki.

Pašlaik, pēc 27 nepiedodami nokavētiem neatkarīgās Latvijas gadiem lemjot par to, vai un kādā veidā pāriet uz vienotu izglītības valodu Latvijas skolās, vēlamies paust nepārprotamu atbalstu šim nozīmīgajam pavērsienam – dot iespēju visiem Latvijā dzīvojošajiem un Latvijai piederīgajiem jauniešiem iegūt vidējo izglītību valsts valodā.

Neizlocīsimies, neklaigāsim līdzi muļķīgām manipulācijām un iedomātām problēmām. Domāsim un darīsim nešaubīgi: Latvijā – latviešu valodu! Izglītība latviešu valodā arī mazākumtautību skolās Latvijā – situācijai un iespējām atbilstošs, nepieciešams un pašsaprotams lēmums. Tas nozīmē vienā – latviešu – valodā saprasties spējīgu sabiedrību. Daudzveidīga etniskā un kultūras identitāte, daudzveidīga valodu ainava Latvijā ar latviešu valodu kā izglītības un sabiedrības saziņas un saprašanās pamatu – tas ir lēmums, kas visiem nozīmē tikai ieguvumus. Latviešu valoda ir saliedētas sabiedrības stūrakmens.

Līdztekus uzsveram nepieciešamību mērķtiecīgi un nevis formāli, bet faktiski sekmēt latviešu valodas kā izglītības valodas izmantošanu mazākumtautību pirmsskolas, sākumskolas un pamatizglītības iestādēs. Tas ir labvēlīgākais laiks, kad mazākumtautību bērni var ar vismazāko piepūli apgūt savas valsts valodu – latviešu valodu, nodrošinot visvieglāko iekļaušanos turpmākajā izglītības procesā un Latvijas sabiedrībā.

Gundega Repše, rakstniece

Ruta Štelmahere, dzejniece

Ivars Cinkuss, mūziķis

Māris Bērziņš, rakstnieks

Daina Sirmā, dzejniece

Inguna Cepīte, izdevniecības Pētergailis vadītāja

Elīna Apsīte, pedagoģe

Kristīne Ulberga, rakstniece

Līga Paegle, mūziķe

Dace Rukšāne, rakstniece

Normunds Dzintars, valodnieks, skolotājs

Vasilijs Ragačevičs, Skrivanek Baltic direktors

Ieva Vizule, pedagoģe

Mārtiņš Mintaurs, vēsturnieks

Iveta Šimkus, dzejniece, skolotāja

Liene Markus-Narvila, valodniece

Jana Egle, dzejniece, prozaiķe

Guntars Vičmanis, ekonomikas jautājumu speciālists, ASV vēstniecība Latvijā

Silga Sviķe, valodniece

Dace Judina-Nīmane, rakstniece, žurnāliste

Arturs Nīmanis, komponists, dizaineris

Ineta Stadgale, valodniece, literāte

Ināra Vičmane. mūzikas skolotāja

Rudīte Kalpiņa, publiciste, redaktore

Lorija Cinkusa, pedagoģe

Jānis Indāns, fotogrāfs, datorgrafiķis

Ieva Numure, tulkotāja

Eva Birzniece, Latvijas Disleksijas biedrības valdes priekšsēdētāja

Jānis Veckrācis, valodnieks

Top komentāri

Сергей Михайлович
С
Обратите внимание, среди "подписантов" ни одного представителя национальных меньшинств.
Bērziņš
B
Kāpēc tikai vidējo izglītību? Arī pamata izglītībai jābūt latviešu valodā. Tiem bērniem un jauniešiem, kam ir problēmas ar latviešu valodu, labāk izveidot īpašas klases vai grupas, kur var ātri iemācīties valodu, lai varētu iekļauties skolā. Paralēli tam var piedāvāt dažādu valodu un kultūru nodarbības, kuras var apmeklēt ikviens, arī latviešu bērni. Mazākumtautību skolas/programmas piespiež izvēlēties un dala sabiedrību.
grafists.
g
Смешно, но это факт. Все эти фамилии мне ни о чём не говорят. Я не знаю этих людей. И они ещё называют себя интеллигентами?! Разве может человек, исповедующий и разделяющий откровенно националистические взгляды, быть интеллигентом?! Простите господа, но вы просто обыкновенные нацисты! Как же далеко вы все ушли от идеалов и идей народного фронта Латвии! И это то самый лозунг: “За нашу и вашу свободу!” Это и есть та самая демократия по латышски?! Полное уничтожение образования на родном языке и ассимиляция наших детей – это и есть ваша демократия?!!! Господа это просто фашизм!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē