Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis
Idejas, kā veicināt uzņēmējdarbību, politisko spēku retorikā gandrīz nemana

Piemirstie naudas pelnītāji

Tuvojoties rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, aizvien straujākus apgriezienus uzņem priekšvēlēšanu solījumu karuselis. Redzams arī, ka liela daļa vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko vēlēšanās balsot, vai arī savu izvēli patur noslēpumā. Nesen LTV raidījumā Panorāma rādītie pētījumu centra SKDS dati atklāja – neizlēmušo skaits ir 27,5%. Tas nav pārsteidzoši, jo pagaidām ir maz tādu priekšvēlēšanu solījumu, kas būtu racionāli, argumentēti un solītu kaut ko svarīgu uzņēmējiem un privātā sektora darbiniekiem. Daudz redzamāk dominē divi citi solījumu virzieni.

Viens no tiem ir virziens, kas spilgti rāda politiskā brieduma trūkumu, jo izpaužas apgalvojumos «visi mūsu politiskie oponenti un konkurenti ir savtīgi muļķi, tikai mēs esam tie gudrie un godīgie politiķi». Korektā un eiropeiskā uzņēmējdarbības vidē konkurentu kritizēšana tiek uzskatīta par biznesa ētikas pārkāpumu, bet par normu tiek uzskatīts tas, ka jākoncentrējas uz saviem sasniegumiem, nevis jācenšas sabiedrības acīs nomelnot konkurentus. Latvijas politikā šāds ētikas līmenis joprojām nav sasniegts, lai gan būtu laiks beidzot apliecināt politisko briedumu. Galu galā atjaunotā Latvijas Republika pastāv jau kopš 1990. gada, un šogad mēs svinam mūsu valsts simtgadi.

Otrs solījumu virziens ir vērsts uz to sabiedrības daļu, ko politologi mēdz dēvēt par cilvēkiem, kuri ir visvairāk atkarīgi no valsts. Apjomīgāku sociālās drošības spilvenu un lielāku algu solījumi birst kā no pārpilnības raga un izklausās ļoti cēli. Vienīgā problēma – valsts budžetā naudas ir tik, cik tur ienāk galvenokārt samaksāto nodokļu veidā, un, ja valsts budžetā naudas nebūs daudz, tad solījumi izrādīsies tikai vārdi bez reāla seguma. 

Tāpēc politiskajiem spēkiem būtu jādomā par to, kā Latvijā veicināt uzņēmējdarbību, lai privātais sektors pelnītu aizvien vairāk naudas sev un aizvien vairāk naudas nodokļu veidā iemaksātu valsts budžetā.

Taču vismaz pagaidām idejas par to, kā veicināt uzņēmējdarbību, politisko spēku priekšvēlēšanu retorikā gandrīz nemana. Pietrūkst solījumu sekmēt to, ka jaunieši nevis nopērk vienvirziena aviobiļeti uz kādu no turīgākajām Eiropas valstīm, bet cenšas veidot savus uzņēmumus Latvijā. Pietrūkst solījumu panākt, lai attīstītos mūsu valstī jau gadiem strādājošie uzņēmumi, lai no Latvijas neaizietu respektējami ārvalstu investori un lai te ienāktu cienījami investori, nevis tādi ārzemnieki, kurus citur negrib redzēt un tikai tāpēc viņi laužas mūsu valsts tautsaimniecībā. 

Šādu solījumu ļoti pietrūkst. Lai gan, protams, līdz Saeimas vēlēšanām vēl ir laiks.

Top komentāri

nereemigrants
n
Autorītei paspruka frāze, kas atmasko viņu kā vergturu kalponīti. ''Jācenšas veidot savu uzņēmumu.'' Pret šo ir divi iebildumi. Pat trīs. Pirmais. Tātad algots darbs joprojām netiks apmaksāts? (Bet tad neraudiet par tiem, kas pērk vienvirziena biļetes!) Otrais. Vai autorīte var parādīt valsti, kurā nav neviena algota darbinieka, bet visi ir uzņēmēji? Trešais. Kā sauc autorītes izveidoto uzņēmumu un kur var iepazīties ar šī uzņēmuma darbības rādītājiem?
ekonomikas kurss
e
Par uzņēmējdarbības veicināšanu ir jādomā pirmkārt pašiem uzņēmējiem. Ja tevi neinteresē, cik nopelna tavs uzņēmums, tad kāpēc lai tas interesētu kādu citu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē