Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pimenovs: Attālinātajā mācību procesā vielas apguve latviešu valodā krievvalodīgo ģimeņu bērniem ir ārkārtīgi grūta

Attālinātajā mācību procesā mācību satura apgūšana latviešu valodā krievvalodīgo ģimeņu bērniem, īpaši skolēniem, kas mācās līdz 6.klasei, ir "ārkārtīgi grūta un reizēm pat neiespējama", uzskata Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S).

Asociācijas valdes priekšsēdētājs aģentūrai LETA pauda viedokli, ka krievvalodīgo ģimeņu bērniem attālinātajā mācību procesā strauji pazeminās mācīšanās motivācija, krītas izglītības reputācija un tas vēl vairāk noskaņojot skolēnu vecākus pret valsts īstenoto mazākumtautību izglītības politiku.

Jau ziņots, ka pēc ārkārtējas situācijas izsludināšanas skolās mācības notiek attālināti un ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvu, izmantojot valsts budžeta līdzekļus, ir izveidots jauns izglītojošs televīzijas kanāls Tava klase, kurā darbadienās tiek pārraidītas mācību stundas 1.-4. klašu skolēniem, kā arī 9. un 12. klašu skolēniem.

Pimenova ieskatā, televīzijā pārraidīto attālināto mācību struktūra un saturs kopumā atbilst tradicionālajām stundām, tomēr, "lai gan kanāls ir izveidots par valsts naudu un tam ir jāpielāgojas kaut vai valsts noteiktajam tiesiskajam regulējumam, attālinātās nodarbības televīzijā notiek tikai latviešu valodā".

Iepriekš izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) solīja, ka televīzijā "bērniem būs iespēja mācīties arī mazākumtautību valodas, kas Latvijā radušas savas skolas, piemēram, baltkrievu, igauņu, lietuviešu, poļu un arī citas valodas".

"Tā ir nepieļaujami augstprātīga politika attiecībā pret tiem Latvijas bērniem un viņu vecākiem, kuri ģimenē runā krievu valodā,"

uzskata asociācijas valde, uzsverot, ka ar vispārējās izglītības ieguves mācībvalodas izvēli saistītā problēma Latvijā nav radusies šajā, attālināto mācību situācijā, taču tieši šobrīd tā esot kļuvusi īpaši redzama un aktuāla.

Tāpēc asociācija pieprasa pārskatīt attālinātajā mācību procesā IZM īstenoto mazākumtautību izglītības politiku un nodrošināt iespēju mācībām krievu valodā.

Jau ziņots, ka līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā skolās mācības notiek attālināti.

 

Top komentāri

Asja
A
Vispār ir grūti dzīvot svešā valstī, ne tikai svešā valodā runāt. Tomēr viņi izvēlas būt šeit, šajā viņiem svešajā un grūtajā zemē. Kāpēc?
Dana
D
Ja skolēns, kurš ir dzimis un uzaudzis Latvijā, līdz 6. klasei vēl nav iemācījies latviešu valodu pietiekoši augstā līmenī, lai saprastu televizora raidījumu un mācības vispār, tad problēma un vaina nevar būt ar IZM, bet ar pašu skolu un skolotājiem, kuri nav bijuši spējīgi iemācīt šiem Latvijas bērniem valsts valodu!
Neslāvs
N
Okupantam jau vienmēr citi vainīgi. Sāc runāt valsts valodā un beidz čakarēties vienreiz
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē