Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Vieglāk pieķert tos, kas strādā legāli, nevis "šiverē" tumsas aizsegā

Sveicam personu X jubilejā!

Nesen vienā no sociālajiem tīkliem pamanīju bildi, kurā redzams kādā reģionālajā laikrakstā publicēts apsveikums jubilejā konkrētā pašvaldībā deklarētajiem iedzīvotājiem. Viss skaisti līdz brīdim, kad nonāc līdz šai rindkopai: "Sirsnīgi sveicam visus aprīlī dzimušos un īpaši: 80 gados – vienu personu, 85 gados – vienu personu..."

Nu, piekritīsiet – mīļi, ka pašvaldība atceras savējos šādās nozīmīgās jubilejās! Taču, pēc visa spriežot, manis citētais apsveikums personām X un Y, bet varbūt Y un X, nav kāda prasmīga jokdara "fotošopa" brīnums, bet gan mūsdienu realitāte, precīzāk, absurds, kas sāk pārņemt Latviju, aizvien straujāk tuvojoties 25. maijam, kad Eiropas Savienībā (ES) sāks piemērot ES Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības. Lai gan regula stājās spēkā jau 2016. gada 24. maijā, nosakot pārejas jeb sagatavošanās periodu divu gadu garumā, kļūst aizvien lielāka pārliecība, ka regulas piemērošana nevis sakārtos fizisko personu datu aizsardzības jomu, bet gan radīs haosu un absurda teātri.

Bijusi iespēja "jauno laikmetu" datu aizsardzības jomā pārrunāt ar ne vienu vien uzņēmēju, valsts un pašvaldības jomu darbinieku, arī privātpersonām, kuri teju vienā balsī uzsver –

jo vairāk tuvojas 25. maijs, jo rodas lielākas bažas par to, kāds īsti ir regulas mērķis un kā to pareizi piemērot.

Un šeit tomēr gribas iemest paprāvu akmeni vietējo ierēdņu dārziņā par nepietiekami kvalitatīvu jauno prasību skaidrošanu.

Nenoliedzami pēdējās desmitgadēs pieredzētais saistībā ar fizisko personu datiem teju kliedz pēc vajadzības ieviest skaidrus nosacījumus, kurš un kādā apmērā drīkst šos datus apstrādāt, izmantot un uzglabāt, kā arī paredzēt nevis "pirksta pakratīšanu", bet iespaidīgus sodus tiem, kuru ļaunprātības dēļ dati nonākuši trešo personu rīcībā. To arī it kā paredz regula.

Tomēr gribas atgādināt kontrolētājiem, ka nelikumīga vai prettiesiska personas datu izmantošana negodīgai uzņēmējdarbībai vai pat blēdībām tomēr nav metama vienā maisā ar situāciju, kad, piemēram, pašvaldība gadu desmitus īsteno tradīciju publiski sveikt savus seniorus nozīmīgās jubilejās vai vecākus ar mazuļa piedzimšanu.

Šķiet, arī Eiropas birokrāti labprātāk piekopj Latvijā ierasto praksi – nevis cīnās ar cēloņiem, bet gan ar milzīgu entuziasmu apkaro sekas. Nepamet sajūta, ka jau iepriekš ir diezgan droši sagaidāms rezultāts, ka no kārtējām birokrātu muļķībām cietīs godīgie, kuri centīsies apzinīgi pildīt un pat pārpildīt prasības, kamēr blēži turpinās savu rūpalu ierastajā režīmā. Jo vieglāk taču pieķert un sodīt tos, kuri strādā legāli un kļūdās, nevis tos, kas "šiverē" tumsas aizsegā.

Top komentāri

Buba
B
No savas pieredzes zinu, ka ES regulas pamatā jau tepat, mūszemītē tiek novestas līdz absurdam, nemaz nerunājor par pašu saražotajām regulām, - jo ierēdnim sava amata nepieciešamību taču jāpierāda
reptilis
r
ES birokrātija kļūst trakāka par PSRS birokrātiem......visu regulēt...visu kontrolēt...iedzīvotājus uzskata par pamuļķiem.......
profils
p
Konkrētajā gadījumā - skat. FPDAL aktuālās definīcijas, t.sk. sākot ar 2. panta 1) – 4), 8) un 10) punktiem, turpinot ar 7. panta 1) punktu, kā arī 10. panta (1) daļu, 11. panta 1) punktu u.t.t., u.t.j.pr. attiecīgajā aspektā. Jo, saskaņā ar Likumu – lai pilnīgi LIKUMĪGI varētu pašvaldību "masmē.dītājos" [cita starpā - tieši tāpat kā jebkurā citā publiski tiražētā "makulatūrā" / "audiovizuālajā" formātā] publiskot jubileju, kāzu, kristību u.c. apsveikumus, kā arī sēru vēstis un taml. personīgi attiecinātus paziņojumus [cita starpā - tieši tāpat kā jebkādus "portretējumus" / sporta reportāžas / ražošanas aprakstus / sabiedriskās norises u.c. "personjūtīgu" informāciju], norādot tajos konkrētus vārdus / uzvārdus u.c. personu datus – ir nepieciešams (galvenokārt, absolūtajā vairākumā) TIKAI un VIENĪGI saņemt attiecīgo personas datu subjektu / pilnvaroto personu piekrišanu. "Tik vien tā darba!...", kā ir sacīts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē