Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Kopumā SVF vērtē, ka Latvijas banku sistēma ir stabila, taču mudina padomāt par reputācijas uzlabošanu

SVF mudina rīkoties izlēmīgi, lai atjaunotu Latvijas finanšu sistēmas reputāciju

Latvijai jāveic stingras darbības, lai atjaunotu valsts finanšu sistēmas reputāciju, pirmdien žurnālistiem pavēstīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas vadītāja Iva Petrova. SVF ieskatā Latvijas finanšu sistēmai ir vairāk jāatbalsta investīcijas. Neskatoties uz labvēlīgiem makroekonomiskiem apstākļiem, kreditēšanas pieaugums joprojām ir neliels, secinājuši SVF eksperti.

Fonda pārstāvji uzsver, ka vidējā un ilgtermiņā būs nepieciešams vairāk kredītu ieguldījumiem un Latvijas kapitāla un produkcijas īpatsvara palielināšanai. Finanšu sistēma varētu vairāk atbalstīt ieguldījumus, ņemot vērā, ka ar reformām tiek strādāts pie risku, kas izriet no ēnu ekonomikas un nepietiekamas maksātnespējas sistēmas īstenošanas, mazināšanas. SVF arī pauž, ka maksātnespējas režīma reforma un maksātnespējas administratoru licencēšana palīdzēs uzlabot kreditoru līdzekļu atgūšanas līmeni, bet centieni veicināt brīvprātīgu ienākumu un aktīvu atklāšanu palīdzētu mazināt kredītrisku.

Kopumā SVF atzīmē ,ka Latvijas banku sistēma ir stabila, likvīda un labi kapitalizēta, taču tāpat uzsver, ka ir nepieciešamas stingras darbības, lai atjaunotu reputāciju pēc ABLV Bank darbību apturēšanas. Lai gan pret ABLV Bank vērstās darbības, kas sekoja naudas atmazgāšanas apgalvojumiem, paātrināja ārvalstu klientu depozītu aizplūšanu, līdz šim plašāks aizplūšanas efekts ticis ierobežots.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (AML/CFT) noteikumu efektīvai izpildei esot jābūt vērstai uz ārvalstu noguldītāju un neskaidru uzņēmumu risku mazināšanu. SVF uzsver, ka izmaiņas banku tiesību aktos, tos arī saskaņojot ES līmenī, ir nepieciešamas, lai nodrošinātu piemērotākus instrumentus, lai varētu likvidēt bankas, kuru finanšu stāvoklis ir ļoti slikts vai drīzumā tāds varētu kļūt.

SVF arī atgādina, ka rūpīga ārvalstu klientu apkalpojošo banku darbības pārorientēšanas uzraudzība, atbilstošu noteikumu piemērošana un banku īpašnieku un pārvaldītāju reputācijas novērtēšana palīdzētu uzlabot viņu uzņēmējdarbības modeļus un pārvaldību. Šīs darbības būs galvenais, lai mazinātu risku finanšu nozares stabilitātei, pauž fonda pārstāvji.

Jau vēstīts, ka pirmdien noslēdzas SVF misija Latvijā. Regulārā Latvijas un SVF sadarbība notiek pārraudzības jeb IV.panta konsultāciju ietvaros. SVF speciālisti regulāri apmeklē Latviju, veic valsts makroekonomiskā stāvokļa un finanšu sektora novērtējumu un ar valsts institūciju amatpersonām apspriež ekonomikas politiku. Pēc Latvijas apmeklējuma SVF eksperti sagatavos ziņojumu.

Fonda misijas darbs Rīgā sākās 20. jūnijā.

SVF ir starptautiska organizācija, kas dibināta 1944. gadā ar mērķi veicināt starptautisko monetāro sadarbību, valūtas kursu stabilitāti, valstu ekonomisko izaugsmi un nodarbinātības pieaugumu un nodrošināt īslaicīgu finansiālu palīdzību, ja kādai dalībvalstij radusies nepieciešamība risināt ar maksājumu bilanci saistītas problēmas. Latvija šai organizācija pievienojās 1992. gada 19. maijā. Patlaban SVF ir 189 dalībvalstis.

2017. gadā SVF ekspertu kārtējā vizīte Rīgā noritēja maija otrajā pusē. Valūtas fonda pārstāvji Latviju pēcprogrammas uzraudzības ietvaros apmeklē divas trīs reizes gadā.

Top komentāri

melnais humors
m
Šāds SVF pamudinājums rīkoties izlēmīgi visdrīzāk nozīmē, ka Latvijas valdībai ir piedāvāts izdarīt kaut ko tādu, kas būs ļoti neizdevīgi valstij, biznesam un iedzīvotājiem.
viesis
v
SVF un PB jau sen nedarbojas attīstības valstu (ieskaitot arī Latviju) interesēs. Pat, ja viens otrs ieteikums izskatās loģisks, kopumā tas, ko šīs institūcijas iesaka un pat uzspiež, neveicina strauju ekonomisko izaugsmi, bet drīzāk bremzē.
latvietis ar mietu !
l
LAIKAM JAU ZOGAT JŪS VISI ! KĀ CITĀDI VAR SAPRAST TO KA LĪDZ ŠIM BRĪDIM VĒL NAV IZSLUDINĀTS IEPIRKUMS TIEM INVALĪDU SKŪTERIEM ? NAUDIŅU JAU NODZĒRĀT ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē