Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vaidere uzskata, ka ES iekšējo robežu slēgšana Covid-19 krīzes apstākļos bija nepārdomāta

Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu slēgšana jaunā koronavīrusa radītās krīzes apstākļos bija nepārdomāta, tādu viedokli paudusi Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis, Vaideres ieskatā, valstīm arī turpmāk ir jārīkojas saskaņoti un vīrusa izplatību būtu jākontrolē, nevis slēdzot ES robežas, bet ar citiem paņēmieniem, piemēram, noteiktām veselības pārbaudēm.

Vaidere skaidroja, ka šonedēļ plenārsēdē EP apstiprinās savu nostāju attiecībā uz pārvietošanās ierobežojumiem Šengenas zonā vīrusa dēļ.

Deputāte norādīja, ka brīva pārvietošanās un tirdzniecība ES Vienotajā tirgū ir Latvijas atvērtās ekonomikas izaugsmes stūrakmens, jo 70% no Latvijas eksporta ir uz citām ES valstīm. Savukārt Šengenas zona - pasaulē lielākā brīvas ceļošanas telpa - ir viens no ES galvenajiem panākumiem, kas Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem ļauj krietni ietaupīt laiku un naudu, uzvēra politiķe.

Pirms vīrusa krīzes vairāk nekā trīs miljoni cilvēku šķērsoja ES iekšējās robežas ik dienu un tiek lēsts, ka pastāvīga kontrole uz ES iekšējām robežām desmit gadu laikā varētu izmaksāt pat 230 miljardus eiro.

Vaidere uzsvēra, ka Šengenas zona ir tik svarīga Eiropas labklājībai, ka nedrīkst pieļaut scenāriju, kurā pagaidu iekšējo robežu kontrole kļūst pastāvīga.

Viņa akcentēja, ka nepieciešams izstrādāt konkrētu plānu saskaņotai ārkārtas rīcībai iespējama vīrusa otrā viļņa gadījumā, lai nepieļautu apjukumu un garas rindas, kas martā veidojās, piemēram, uz Polijas robežām. Arī ES ārējo robežu atvēršanai no jūlija jābūt koordinētai, uzvēra EP deputāte.

Tāpat Vaidere piebilda, ka brīva kustība Šengenas zonā var būt droša tikai tad, ja ES ārējās robežas ir rūpīgi apsargātas. Viņasprāt, jāturpina stiprināt Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra Frontex un jāpilnveido informācijas apmaiņa starp dalībvalstīm.

Deputāte pavēstīja, ka, kaut gan liela daļa dalībvalstu tagad ir atvērušas robežas, sociālās distancēšanās un pulcēšanās noteikumi katrā valstī var ievērojami atšķirties. Tādēļ viņa iesaka izmantot rīku reopen.europa.eu/lv, kas sniedz informāciju par situāciju dažādās valstīs, palīdzot plānot ceļojumus Eiropā.

Šengenas zona aptver lielāko daļu ES dalībvalstu, kā arī Islandi, Norvēģiju, Šveici un Lihtenšteinu. 14.jūnijā tika atzīmēta 35.gadadiena kopš 1985.gadā Šengenā - Luksemburgā - starp piecām valstīm tika parakstīts līgums, kas aizsāka iekšējo robežu kontroles atcelšanu. Latvija Šengenas zonai pievienojās 2007.gadā.

Top komentāri

ļuļa
ļ
vispār jau atsevišķas valstis sāka slēgt robežas tikai un vienīgi tāpēc, ka eiroparlaments nespēja operatīvi noreaģēt uz pandēmijas draudiem un nespēja pieņemt NEVIENU sakarīgu lēmumu. lieki piebilst, ka tas ir tas pats eiroparlaments, kurā šitā te pati nodokļu tērētāja tup un saņem milzu algu.
Dostojevskis>Vaidere
D
Lai politiskā aktivitāte būt "pārdomāta" ... ir jābūt kārtībā tai vietai ar kuru parasti domā. Bet, par cik tanī vietā daudziem atradās tikai bailes... rezultāts ir tāds, kāds ir.
jānis
j
Kur viņa ir deputāte? Eiroparlamentā, kas vispār sākumā nezināja ko darīt? Labāk būtu paklusējusi, ir taču tāda iespēja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē