Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vējonis: Krievija var izmantot starpgadījumu ar Spānijas iznīcinātāju, lai atgādinātu par NATO kā draudu

Jebkuru situāciju, tajā skaitā starpgadījumu ar Spānijas iznīcinātāja Eurofighter nejauši izšauto raķeti Igaunijas gaisa telpā, Krievija var izmantot, lai radītu troksni un atkal mēģinātu atgādināt, ka NATO spēku izvietošana Krievijas pierobežā ir apdraudējums, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš skaidroja, ka Latvijas puse par incidentu tika informēta, un tas apliecinot, ka jebkurās situācijās ir ļoti būtisks cilvēciskais faktors. Valsts prezidents norādīja, ka notikušais vēlreiz apliecina to, ka, veicot jebkuras darbības, cilvēkiem ir jābūt ļoti atbildīgiem, īpaši, izmantojot militārās tehnikas vienības.

"Mums, veicot jebkādas mācības un militārās tehnikas pārvietošanu, ir jābūt ļoti atbildīgiem, lai lieki neradītu kādus starpgadījumus, kurus vēlāk var plaši izmantot savu specifisko naratīvu radīšanai, lai veidotu negatīvu noskaņojumu sabiedrībā pret NATO spēkiem," uzsvēra Vējonis.

Jau vēstīts, ka Spānijas iznīcinātājs Eurofighter mācību lidojuma laikā otrdien nejauši virs Igaunijas teritorijas izšāvis gaiss-gaiss tipa AMRAAM raķeti.

Incidents noticis plkst.15.44 virs Igaunijas dienvidrietumiem pie Otepē pilsētas gaisa telpā, kas paredzēta mācībām, paziņojis Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests.

Igaunijas Gaisa spēki meklē raķeti, kas, iespējams, nav pašiznīcinājusies un ir nokritusi zemē.

Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Rīvo Valge žurnālistiem sacīja, ka tas ir pirmais šāds incidents Baltijā un arī citur pasaulē tādi gadījumi nenotiek bieži.

Viņš arī pateica, ka personīgi uzzinājis par incidentu ar raķeti tikai pusotru stundu pēc notikušā. Valge šo aizkavēšanos izskaidroja ar to, ka svarīgas informācijas noskaidrošanai starp valstīm vienmēr vajadzīgs daudz laika.

Valge pauda uzskatu, ka raķete, visticamāk, eksplodējusi gaisā. Piloti tomēr neredzēja sprādzienu, tāpēc ir iespējams, ka tā nokritusi zemē.

"Gaiss-gaiss tipa raķete netrāpīja nevienam lidaparātam," paziņoja Spānijas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka raķete tika izšauta gaisa telpā, kur atļauts veikt šāda veida manevrus.

Spānijas Aizsardzības ministrija atklāja, ka militārajās mācībās piedalījās divi Spānijas iznīcinātāji Eurofighter un divi Francijas iznīcinātāji Mirage 2000. Pēc incidenta lidmašīnas atgriezušās gaisa spēku bāzē Šauļos Lietuvā.

Spānijas Aizsardzības ministrija sākusi notikušā izmeklēšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē