Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Uzrunājot B9 valstu vadītājus, Vējonis norādīja, ka šodien pasaule saskaras ar kompleksiem, bieži neparedzamiem draudiem un izaicinājumiem

Vējonis: Mūsdienu kompleksos draudus novērst vienatnē nav spējīga neviena valsts

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien, 28. februārī, Slovākijā piedalījās NATO Austrumu flanga (B9 – Bukarestes devītnieka) valstu vadītāju sanāksmē. Uzrunājot B9 valstu vadītājus, Vējonis norādīja, ka šodien pasaule saskaras ar kompleksiem, bieži neparedzamiem draudiem un izaicinājumiem. Šos draudus pilnībā novērst un izaicinājumus pārvarēt vienatnē nav spējīga neviena valsts. "To varam izdarīt tikai kopā un esot vienoti, stiprinot NATO un Eiropas Savienības aizsardzības iniciatīvām papildinot NATO, nevis mēģinot to aizvietot," uzvēra Vējonis sanāksmē notikušajā diskusijā par vispārējo drošības situāciju Eiropā un mūsu reģionā.

Savukārt dienas turpinājumā B9 valstu līderi diskutēja par hibrīdā apdraudējuma samazināšanu un NATO alianses adaptāciju jaunajiem apstākļiem un jauno tehnoloģiju ietekmei.

Vējonis atzīmēja, ka tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, mums jāapzinās visi iespējamie apdraudējumi un jābūt gataviem uz tiem atbildēt. ES dalībvalstīm ir ciešāk jākoordinē rīcība un jādalās ar nacionālā līmenī iegūtajām zināšanām un pieredzi. Saeimas vēlēšanas Latvijā pagājušā gada oktobrī apliecināja Latvijas noturību pret ārējo ietekmi uz vēlēšanu iznākumu. "Tomēr mums ir jāatceras, ka blakus hibrīdajam apdraudējumam joprojām pastāv arī militārie draudi. Tāpēc mums ir jāmeklē visaptveroši risinājumi, kas papildina viens otru. Un cieša ES un NATO sadarbība ir atslēga, lai mēs spētu šos riskus pārvarēt," atzina Vējonis.

B9 sanāksmes laikā tika pieņemta deklarācija, kurā B9 valstu vadītāji pauž atbalstu turpmākai NATO stiprināšanai, nodrošinot, ka Eiropas un transatlantiskās saites tiek saglabātas tikpat stipras un efektīvas kā līdz šim, apņemoties novirzīt 2% no IKP aizsardzības vajadzībām, modernizējot aizsardzības spēkus un piedaloties starptautiskās operācijās. Tāpat deklarācijā uzsvērts, ka B9 valstis atzinīgi novērtē un atbalsta turpmāku ASV un Kanādas militāro klātbūtni Eiropā, īpaši NATO austruma flanga valstīs.

B9 valstu vadītāju sanāksmē Košicē piedalījās arī Slovākijas prezidents Andrejs Kiska, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Bulgārijas prezidents Rumens Radevs, Čehijas prezidents Milošs Zemans, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, kā arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Polijas prezidents Andžejs Duda, Rumānijas prezidents Klauss Johanniss un Ungārijas prezidents Jānošs Āders.

 

Top komentāri

Dana
D
Labi gan, ka uzzinājām . Citādi bijām pārliecināti , ka mēs varam sakaut jebkuru lielvalsti.
Pelēns Pīks
P
Viņā ieklausās pasaule.
Izbrīns
I
Kā Vējonim izdevās uzzināt šo dziļo un gudro patiesību?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē