Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vējonis: Pielaides valsts noslēpumam nevar tikt piešķirtas automātiski

"Valsts drošības un demokrātijas pastāvēšanas interesēs ir vērtēt personu atbilstību pieejai valsts noslēpumam ar mērķi sargāt valsts noslēpumu un sabiedrības kopējās intereses, tāpēc pielaides nevar tikt piešķirtas automātiski. Latvijas likumos ir nodrošināts līdzsvars starp valsts drošības un demokrātijas interesēm," uzsver Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents atgādina, ka Satversmes tiesa ir vērtējusi speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu regulējumu un atzinusi, ka valsts drošības intereses prasa, lai pieeja valsts noslēpumam būtu tikai tādām personām, kuru personiskās īpašības nepieļautu risku, ka valsts noslēpums varētu tikt izpausts, tādējādi nodarot kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm.

"Latvija ir tiesiska valsts un neviens, tai skaitā, Valsts prezidents, nedrīkst ietekmēt drošības iestāžu lēmumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšanu gan nacionālajā, gan ES un NATO līmenī," norāda Vējonis.

Valsts prezidents aicina politiskās partijas būt atbildīgām un veltīt visus spēkus valdības veidošanai, lai līdz 2018. gada 10. decembrim panāktu vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu, iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamajiem darbiem. Tuvākajā laikā Valsts prezidents nav plānojis organizēt atsevišķas konsultācijas ar politiskajām partijām par valdības veidošanu.

Jau vēstīts, ka partijas vēlējās tikties ar Vējoni, lai noskaidrotu, vai premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam (KPV LV) un viņa aicinātajiem ministriem būs iespējams saņemt pielaidi valsts noslēpumam. Trīs no sešiem potenciālajiem sabiedrotajiem – Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK, Jaunā Vienotība un Attīstībai/Par! – neatbalsta arī KPV LV ierosinājumu automātiski piešķirt pielaides Saeimā ievēlētajiem deputātiem.

Iepriekš Gobzems izteicās, ka "esošais regulējums attiecībā uz pielaižu piešķiršanu nav demokrātisks un šī situācija tiks mainīta".

Top komentāri

Poļitičeskijs
P
Automātiski nevienu Saeimā neievēl un neaicina veidot valdību.
opā
o
Vai tad kādā intervijā Maizītis neatzinās, ka SABā strādā bijušie augsta ranga čekisti? Vai nav dīvaini? Vai tiešam bijušie čekisti nosaka ko mums šodienas Latvijā darīt? Par kā drošību mēs rūpējamies? Krievijas?
perspektīva
p
Izrādās, ka valsts pielaides ir fantastisks instruments, lai pareizo krimināli oligarhistisko grupējumu ielikteņi, sasēdināti pareizās vietās, tajās, kur dala šīs pielaides, varētu lieliski diriģēt valsti un nozīmēt atbildīgos amatos nevis tos, kuri saņēmuši vēlētāju atbalstu, bet tos, kuri apmierina attiecīgo krimināli oligarhistisko grupējumu intereses. To, ka Maizītis, Pabriks un A.PAr JV banda sen cieši sadarbojas dažādās shēmās, tas Latvijā nevienam nav noslēpums. Arī tagad tā dēvētais "valdības veidošanas" cirks ir nekas vairāk, kā veco partneru Maizīša un Pariešu saspēle. Tai nav nekā kopīga nedz ar valsts drošību, nedz demokrātiju, tieši otrādi, var pat runāt par sava veida valsts apvērsumu. Tad nav jābrīnās, ka turpināsim maksāt visādus OIKus noziedzīgu darboņu kabatās, bet valstī plosīsies mafiozi reideri un maksātnespējas administratori, faktiski reketieri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē