Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Virsprokurors: Pirmās instances tiesa nav tikusi galā ar Zolitūdes traģēdijas lietu

Pirmās instances tiesa nav tikusi galā ar Zolitūdes traģēdijas lietu un nav iztiesājusi to objektīvi, šādu nostāju preses konferencē par prokuratūras iesniegto protestu Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pauda Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters.

Pirmās instances tiesa Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par vainīgu atzina tikai būvinženieri Ivaru Sergetu, kuram piesprieda sešu gadu cietumsodu, bet pārējos apsūdzētos attaisnoja. Vienlaikus tiesa pieņēma blakuslēmumu, kurā skarbi kritizēja apsūdzību uzturošos prokurorus, piemēram, norādot, ka viņi ignorējuši likuma normas un nav pietiekami izvērtējuši visu traģēdijā iesaistīto atbildību.

Virsprokurors Meistars uz šādu kritiku atbildēja ar pārmetumiem pašai tiesai un pauda cerību, ka augstākās tiesas instance spēs šo lietu "iztiesāt pienācīgi". Viņa vērtējumā, ar šo tiesas spriedumu grauts prokuratūras prestižs.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Kaspars Cakuls norādīja, ka prokuratūra iespējams veiks pārbaudi, vai SIA Vikom industries amatpersonu un darbinieku rīcībā nav konstatējamas noziedzīgu nodarījumu sastāvu pazīmes.

Iepriekš vēstīts, ka konkrētajā kriminālprocesā valsts apsūdzības uzturētāji, veicot izmeklēšanas uzraudzību, nav nodrošinājuši kvalitatīvu izmeklēšanu arī attiecībā uz nepieciešamo pasākumu veikšanu visu iespējamo vainīgo personu noskaidrošanai, proti, netika pārbaudīta SIA Vikom industries darbības.

Tāpat viņaprāt tiesa nav ņēmusi vērā konstatēto, ka, lai arī ārēji sniegtajai informācijai, ka veikala jumta konstrukcija sabruka negaidīti, eksperti uzskata, ka jumta konstrukcija sāka bojāties jau krietni agrāk.

Prokuratūras apelācijas protestā lūgts atcelt Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 18.februāra spriedumu daļā par apsūdzēto atzīšanu par nevainīgiem un attaisnošanu, kā arī par apsūdzības daļu izslēgšanu no vienam apsūdzētajam celtās apsūdzības, viņam piespriestā soda apmēru un galīgā soda noteikšanu.

Protestā arī lūgts atcelt minēto spriedumu daļā par kriminālprocesa izbeigšanu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajām personām, kā arī tiesas pieņemtos blakus lēmumus.

Apelācijas sūdzību iesniedzis arī būvinženiera Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Pirmās instances tiesā krimināllietā par vainīgu tika atzīts tikai būvinženieris. Pirmās instances tiesa pieņēma blakuslēmumu, kurā skarbi kritizēti apsūdzību uzturošie prokurori. Izvērtējot prokuroru Kaspara Cakula, Jekaterinas Kušakovas un Agra Skradaiļa darbību pirmstiesas kriminālprocesā, lietas kvalitāti, nododot lietu tiesai, un darbu iztiesāšanas laikā, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa atzina, ka ir pamats vērst Ģenerālprokurora un virsprokurora uzmanību uz tiesas konstatētajām nepilnībām un likuma normu ignorēšanu, kas būtiski apgrūtināja lietas iztiesāšanu.

Tiesa, piemēram, secinājusi, ka prokurori krimināllietā iekļāvuši arī tādus materiālus, kas nav attiecināmi uz konkrēto noziegumu, un tādus, kas netiks izmantoti pierādīšanā.

pievienota 4.-6.rindkopa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē