Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vitenbergs: Šogad Latvijas IKP varētu samazināties par 5-6%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad varētu samazināties par 5-6%, intervijā aģentūrai LETA prognozēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Viņš atzina, ka Ekonomikas ministrija (EM) visu laiku analizē datus par situāciju ekonomikā, tostarp secināts, ka bezdarbs vairs tik strauji nepieaug un situācija ir  stabilizējusies. 

"Domāju, ka zemākais punkts ir sasniegts, un arī Latvijas Bankai ir šāds viedoklis. EM sākotnēji šogad prognozēja IKP kritumu par 8%. Te man ir jāatgādina, ka šā gada budžets tika veidots, rēķinoties ar 2,4% IKP pieaugumu. Šobrīd es gribētu būt optimistiskāks un prognozēt, ka tomēr nebūs tik liela krituma. Domāju, ka drīzāk varēs runāt par 5-6% IKP kritumu," prognozēja ministrs.

Kā vienu no ekonomiku veicinošiem faktoriem Vitenbergs minēja faktu, ka pamazām tiek atcelti ierobežojumi un pamazām var sākt atkopties tās nozares, kuras ļoti smagi tika skartas tādēļ, ka cilvēki nevarēja brīvi pārvietoties.

Runājot par Covid-19 pandēmijas krīzē plašāk skartajām nozarēm, ekonomikas ministrs atzina, ka vissmagāk cietušas tās nozares, kuru darbību ietekmē cilvēku pārvietošanās ierobežojumi, proti, viesmīlības sektors ar visām apakšnozarēm, transports, arī kultūra un pasākumu rīkošana.

"Kas attiecas uz tūrismu, tad tagad caur Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) īstenojam kampaņu, lai sekmētu dzimtās zemes apceļošanu, un esam starta gatavībā, lai īstenotu mērķētas kampaņas arī mūsu reģiona valstīs, kur inficēšanās līmenis ir zems. Tie ir arī tirgi, no kuriem "taciņas" jau ir izveidotas un no kurienes cilvēki pie mums brauc," klāstīja ministrs.

Vitenberga ieskatā, valsts ar veselības jautājumiem ārkārtējā situācijā tikusi galā sekmīgi, tāpēc pienācis brīdis ļaut "elpot" ekonomikai, lai uzņēmumi atsāktu darboties un cilvēki varētu atgriezties tādā ritmā, kāds bija pirms šīs krīzes.

"Labs signāls ir kaut vai tas, ka ēdināšanas iestādēs tagad ir atļauts pie viena galdiņa sēdēt vairāk cilvēku. Tāpat mums ir jārūpējas, ja pie mums atbrauc tūrists, lai viņam ir ko darīt," piebilda Vitenbergs.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka ekonomikai nevajag "ļaut "elpot"... ekonomiku vajag pasargāt no nervozu, nekompetentu varas lēmumu ietekmes, tad ekonomika "elpos" pati, bez pārgudriem norādījumiem no debesu augstumiem!
Kaut kur jau dzirdēts pravietojums
K
Kaut kur jau dzirdēts pravietojums
Astra
A
Vitenberg, ja EM joprojam pust izcili stulba, aprobezota idiotene, nekauniga, slinka dienas zagle Zaiga Liepina tad labak nevarsti savu zaunu? Ka vispar tik stulba, aprobezota, nekauniga radiba kada ir Zaiga Liepina var parazitet EM 20 gadus un pec neskaitamu ministru mainas si stulba, aprobezota Zaiga Liepina turpina parazitet un kaitet latviesu nacijai?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē