Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Zolitūdes traģēdijas lieta: Grišins noraida pārmetumus par nekvalitatīvu izmeklēšanu

Valsts policijas (VP) priekšnieka pienākumu izpildītājs, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins noliedz, ka likumsargi veikuši nekvalitatīvu izmeklēšanu Zolitūdes traģēdijas krimināllietā.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja un pierādījumus savāca VP. 

Grišins aģentūrai LETA teica, ka respektē Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas spriedumu, taču policija kategoriski noliedz kritiku, kurā apšaubīta izmeklēšanas kvalitāte.

"Mēs esam ieguldījuši labākos resursus, savas zināšanas, pieredzi un profesionalitāti. Mēs uzskatām, ka nav pamats mums pārmest, ka esam izdarījuši nepareizi un nekvalitatīvi. Mēs izdarījām pat vairāk, nekā izmeklējot parastus noziegumus," norādīja Grišins un piebilda, ka izmeklēšana notika ciešā sadarbībā ar prokuratūru.

Viņš gan uzskata, ka otrdien bija vērojamas emocionālas izpausmes no tiesnešu puses, jo noorganizētā preses konference "bija liels izaicinājums". Grišins sliecas domāt, ka preses konferencē paustie secinājumi, iespējams, nemaz nebūs tik precīzi atspoguļoti pašā spriedumā.

"Virzot lietu apsūdzības uzrādīšanai uzskatījām, ka ir pamats uzrādīt apsūdzību," piebilda Grišins.

Plašākus komentārus Grišins nevarot sniegt, jo vēl nav pieejams pilns spriedums.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa otrdien attaisnoja visus lietā apsūdzētos, izņemot būvinženieri Ivaru Sergetu, kuram bez sešu gadu cietumsoda piespriests arī liegums piecus gadus strādāt savā profesijā. Pēc attaisnojošā sprieduma dzirdēšanas vairāku apsūdzēto sejās varēja vērot atvieglojumu. Visiem attaisnotajiem arī tika atcelti viņiem piemērotie drošības līdzekļi. 

Prokuratūra Sergetam bija lūgusi piemērot septiņus gadus un sešus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu.

Tiesa visās apsūdzībās attaisnoja veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi, arhitektu Andri Kalinku, kā arī par nevainīgu atzina būvuzraugu Mārtiņu Draudiņu un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītāju Staņislavu Kumpiņu.

Attaisnota tika arī Rīgas pilsētas būvvaldes Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, kā arī būvvaldes būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova un būvvaldes darbinieks Jānis Balodis.

Tāpat par nevainīgu atzīta SIA Maxima Latvija darba aizsardzības vecākā eksperte Inna Šuvajeva.

Tāpat tiesa ar blakuslēmumu Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aicināja prokuratūru lemt par kriminālprocesa uzsākšanu pret sabrukušās ēkas kopņu ražotāja, nu jau likvidētā SIA Vikom Industry bijušajām amatpersonām un darbiniekiem.

Tiesa arī pieņēma vēl vienu blakuslēmumu, kurā konstatējusi, ka prokurori nepienācīgi pildījuši savus pienākumus, veicot uzraudzību pirmstiesas izmeklēšanā, kā arī uzturot valsts apsūdzību tiesā.

Tiesa Rīgas tiesas apgabala prokuroru Agra Skradaiļa, Kaspars Cakula un Jekaterinas Kušakovas rīcībā konstatējusi likumā "noteikto pienākumu nepienācīgu pildīšanu, veicot kriminālprocesu uzraudzību pirmstiesas kriminālprocesā, kā arī uzturot valsts apsūdzību tiesā."

Blakuslēmumu tiesa nolēmusi nosūtīt izskatīšanai Ģenerālprokuratūrai un zināšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram.

Pērn novembrī apritēja seši gadi kopš Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī.

Policija un prokuratūra pirmstiesas izmeklēšanu veica aptuveni divus gadus, savukārt tiesas process ildzis trīs gadus un 11 mēnešus.

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, prokuratūra apsūdzības izvirzīja piecām personām. Šīs personas ir Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis, būvuzraugs Draudiņš, arhitekts Kalinka un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājs Kumpiņš. Prokuratūra viņiem apsūdzības uzrādīja arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Balodim, Treijai un Meļņikovai - izvirzīja apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

 

Top komentāri

ha, ha
h
Nu kā te neatcerēties Veidenbauma pravietiskos vārdus: Par tiesnešiem. cienīti blēži sēž / Un "godīgi" ādu nost citiem plēš. Princips skaidrs: jāatrod "streločņiks", no kura vismazāk var paņemt, un tas lai "maksā" kompensācijas cietušajiem. Biezie biroju un firmu īpašnieki var nesatraukties.
Cik skaisti -
C
nopirktā tiesa uztaisa blakus lēmumu par to, cik slikti strādājuši prokurori, un visi tagad šūmējas par prokuroriem. Lai gan šūmēties vajadzētu par tiesu - piemēram, kur loģika tajā, ka par vainīgu atzīst Sergetu, bet attaisnot būvinženieri, kurš taisīja ekspertīzi Sergeta projektam, tas ir, būtībā darīja to pašu darbu, ko Sergets, jo tajā slēpjas ekspertīzes jēga - pārbaudīt uztaisīto projektu? Nav tajā jēgas. Tāpēc problēmas ir nevis ar prokuroriem, bet ar tiesu....
Vesjolijs
V
Nekvalitatīva izmeklēšana būs tad, kad būs attaisnots vienīgais par vainīgu atzītais pirmajā tiesā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē