Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ANO Cilvēktiesību komiteja: Francijas parandžu aizliegums pārkāpj sieviešu tiesības uz ticības brīvību

Francijas likums, kas aizliedz seju aizsedzošas galvassegas, pārkāpj musulmaņu sieviešu tiesības uz ticības brīvību, otrdien secinājusi ANO Cilvēktiesību komiteja Ženēvā.

Komitejā sūdzības iesniedza divas francūzietes, kuras bija sodītas par seju aizsegšanu ar lakatiem.

Komiteja, kas pārrauga civilo un politisko tiesību īstenošanu, paziņoja, ka Francijas likums, kas zināms arī kā parandžu aizliegums, esot pārāk radikāls.

Tas nenodrošina pienācīgu līdzsvaru starp leģitīmām interesēm, piemēram, sabiedrības drošību un sociālo vienprātību, un individuālajām reliģiskajām tiesībām, norādīja komiteja.

Komiteja secināja, ka aizliegums valkāt seju aizsedzošas galvassegas nevis aizsargās sievietes, kas izvēlas šādi tērpties, bet gluži otrādi - ierobežos tās, ieslogot viņas mājās un apgrūtinot viņām piekļuvi sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Komitejas priekšsēdētājs Juvals Šanijs uzsvēra, ka lēmums nav vērsts pret sekulārismu un nav iedrošinājums paražai, ko daudzi komitejā, tostarp viņš pats, uzskata par sieviešu apspiešanu.

Seju aizsedzošu galvassegu aizliegumi ir spēkā arī citās Eiropas valstīs, tostarp Austrijā, Beļģijā, Dānijā un Nīderlandē.

Francijai tagad ir 180 dienas laika, lai informētu ANO Cilvēktiesību komiteju par pasākumiem, kas veikti, reaģējot uz komitejas kritiku. Tās, piemēram, varētu būt kompensācijas sodītajām sievietēm, kuras iesniedza sūdzību komitejā, vai arī aizlieguma atkārtota izvērtēšana.

Lai gan Francijai ir jāņem vērā komitejas lēmums, komitejas spēkos nav piespiest Franciju to darīt.

Top komentāri

reptilis
r
Pats smieklīgākais ir tas ,ka nedemokrātiskās valstis ANO ir vairākumā...vispār ANO nevajadzētu uzņemt nedemokrātiskas valstis....
ļuļa
ļ
tas, ka ano cilvēktiesību komitejā ir tādas valstis kā saudu arābija, vien jau pierāda šīs komitejas bezjēdzību, stulbumu, liekulību un divkosību. no šī lēmuma laikam izriet, ka ja es nedrīkstu staigāt saudu arābijā miņukos līdz pakaļai un plikiem pupiem, tā ir manu tiesību uz sekulārismu pārkāpšana? tā taču sanāk, vai ne?
Pravietisnejaukais
P
Baltā rase aiziet, tāpat, kā aiziet kristietība. Nekā personīga , tikai fakti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē