Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arderna prasa globālu cīņu pret rasismu

Pēc pagājušās piektdienas traģiskajiem notikumiem Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā, kur mošejās tika nošauti 50 cilvēki, pastiprinātas mediju uzmanības lokā nonākusī valsts premjere Džasinda Arderna mudinājusi pret rasismu un galēji labējo ekstrēmismu cīnīties globālā mērogā.

Aderna intervijā britu raidorganizācijai BBC noraidīja izskanējušos apgalvojumus, ka rasismu vairo imigrācijas pieaugums, tādējādi oponējot arī Austrālijas Kvīsnlendas štata senatoram Freizeram Eningam - viņš traģēdijas dienā izplatīja paziņojumu, kurā atbildību par uzbrukumu noveļot uz imigrāciju. Austrālijas premjers Eninga izteikumus asi nosodīja.

Intervijā, taujāta par labējo ekstrēmistu kustību pieņemšanos spēkā, Arderna norādīja, kaut apšaudes sarīkotājs bija Austrālijas pilsonis, ar to viņa nevēlas apgalvot, ka arī Jaunzēlandē nav piekritēji galēji labējiem uzskatiem.

Arderna norādīja, ka valsts uzdevums un atbildība ir "izravēt rasismu un radīt tādu vidi, kur tas nekad nespētu plaukt un zelt". "Tas, manuprāt, ir uzdevums globālā mērogā. Tas, ko pieredzēja Jaunzēlande, bija uzbrukums, ko veica citā vietā uzaudzis un savus uzskatus ieguvis cilvēks. Ja vēlamies justies drošībā un dzīvot iekļaujošā sabiedrībā, mēs nevaram domāt valstu robežu kategorijās," uzskata premjere.

Viņa arī aizstāvēja Jaunzēlandes imigrācijas politiku, norādot: "Mēs esam viesmīlīga valsts. Kategoriski noraidu ideju, ka, cenšoties radīt sistēmu, kas rūpējas par cilvēkiem, kuri izvēlējušies Jaunzēlandi saukt par savām mājām, esam veicinājuši vidi, kurā varētu plaukt šāda ideoloģija."

Jāatgādina, ka Arderna izpelnījusies uzslavas par savu darbu pēc notikušās traģēdijas - viņu uzteic par spēju saliedēt sabiedrību, kā arī izrādīt patiesu līdzjūtību upuru tuviniekiem. 

Otrdien Arderna uzsvēra, ka negrasās sniegt apšaudes sarīkotājam to, ko viņš visvairāk kāro - viņa vārda daudzināšanu. "Jūs nekad nedzirdēsiet mani izrunājam viņa vārdu," uzrunājot Jaunzēlandes parlamentu, zvērēja premjere, turpinot: "Viņš ir terorists, viņš ir noziedznieks, viņš ir ekstrēmists, taču, kad es par viņu runāšu, viņš paliks vārdā nenosaukts. Un arī jūs es lūdzu - sauciet to cilvēku vārdus, kuri tika noslepkavoti, nevis tā, kurš viņus nogalināja, vārdu."

Top komentāri

ļuļa
ļ
vāji, vāji, un izdomas pamaz. kāpēc uzreiz necīnīties par to, lai sievietes visā pasaulē nēsā hidžābu? pati ardena, rau, rāda labu piemēru. un tāds mazs papildjautājums - kāds sakars musulmaņu nošaušanai ar rasismu? kopš kura laika islāms būtu rase?
pepe
p
nevajag viņus laist iekšā, un nebūs problēmu
reptilis
r
Pārkopēju savu veco komentāru...nekas nav mainījies ...-...vai šie musulmāņi bija upuri?..jā, Jaunzelandes politiķu nesaprātīgai migrācijas politikai! Bet vai kādreiz esat dzirdējuši,ka kāds politiķis būtu atzinis SAVAS kļūdas....tie ir ļoti ļoti reti gadījumi:))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē