Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

ASV vēstniece ANO: Krievijai nevajadzētu būt Drošības padomes loceklei

Krievijai nevajadzētu būt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pastāvīgajai loceklei, paziņojusi ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda.

"Krievija ir Drošības padomes pastāvīgā locekle. Tā nevajadzētu būt, ņemot vērā, ko tā dara Ukrainā, tomēr [ANO] harta nepieļauj izmaiņas pastāvīgo dalībvalstu sastāvā," diplomāte norādīja intervijā ziņu aģentūrai AFP no Kostarikas, kur piedalās demokrātijas samitā.

Krievija no sestdienas uz mēnesi rotācijas kārtībā kļūs par ANO Drošības padomes prezidējošā valsti.

ASV vēstniece izteica cerību, ka Krievija kā prezidējošā valsts rīkosies "profesionāli", tomēr Tomasa-Grīnfīlda pauda bažas par tādu cerību attaisnošanos.

"Mēs arī sagaidām, ka viņi meklēs iespējas izplatīt savu dezinformācijas kampaņu pret Ukrainu, ASV un visiem mūsu sabiedrotajiem," viņa atzina.

"Tiklīdz būs iespēja mēs paudīsim savas bažas par Krievijas rīcību," uzsvēra ASV diplomāte, atkārtoti nosodot Krievijas pastrādātos kara noziegumus un cilvēktiesību pārkāpumus Ukrainā.

Komentējot citas ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles Ķīnas attiecības ar Taivānu, Tomasa-Grīnfīlda sacīja, ka Vašingtona ievēro "vienas Ķīnas" politiku, tomēr uzsvēra, ka ASV un Taivānu vieno "spēcīga partnerība".

ANO Drošības padomes piecām pastāvīgajām dalībvalstīm - Ķīnai, ASV, Francijai, Lielbritānijai un Krievijai - ir tiesības uzlikt veto ANO rezolūcijām.

Drošības padome ir ANO spēcīgākā institūcija un tās rezolūcijas ir saistošas dalībvalstīm. Saskaņā ar ANO Statūtiem, Drošības padomei ir "galvenā atbildība par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir vairākkārt pieprasījis, lai Krievijai tiek atņemtas veto tiesības, kamēr tā karo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē