Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

EP deputāte: Jāturpina vākt starptautisko atbalstu tribunālam pret Krieviju

Demokrātiskajām valstīm ir jāturpina vākt starptautisko atbalstu tribunāla izveidei, lai sauktu pie atbildības Krieviju par tās īstenoto uzbrukumu un kara noziegumiem pret Ukrainu, intervijā TV3 pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Politiķe atzina, ka pašlaik nevar cerēt, ka ANO Drošības padome atbalstīs tribunāla pret Krieviju izveidi, jo Krievija ir šīs padomes pastāvīgā dalībvalsts ar veto tiesībām.

Kalnietes skatījumā, tā vietā jāvirzās uz balsojumu ANO Ģenerālajā asamblejā un jāvāc diplomātiskais atbalsts, lai tur panāktu pozitīvu balsojumu.

Deputāte atzina, ka paralēli Krievija no savas puses mēģina vākt atbalstu savai pozīcijai. Kalniete vērtēja, ka valstis labi redz kara noziegumus, kurus Krievija pastrādā Ukrainā, un sliktākajā gadījumā drīzāk paliek neitrālas, nevis pieslejas Krievijas pozīcijai.

Kā ziņots, EP deputāti 19.janvārī pieņēma rezolūciju, kurā prasa Krievijas politisko un militāro vadību saukt pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu. EP norāda, ka Krievijas spēku pastrādātās zvērības Bučā, Irpinā un daudzās citās Ukrainas pilsētās liecina par Krievijas brutalitāti un uzsver, cik svarīga ir koordinēta starptautiska rīcība, lai vainīgos sauktu pie atbildības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

EP deputāti prasa Eiropas Savienībai (ES) ciešā sadarbībā ar Ukrainu un starptautisko sabiedrību mudināt veidot īpašu starptautisku tribunālu, lai sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību un tās sabiedrotos.

EP deputāti apgalvo, ka tribunāla izveide aizpildītu vakuumu starptautiskajā krimināltiesiskumā un palīdzētu Starptautiskās Krimināltiesas izmeklēšanai, jo patlaban tai nav jurisdikcijas attiecībā uz agresijas noziegumiem pret Ukrainu.

EP deputāti uzsver, ka precīzs īpašā tribunāla sastāvs un darbības metodes vēl jānosaka, tomēr tam ir jābūt jurisdikcijai izmeklēt ne tikai Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Krievijas politiskās un militārās vadības, bet arī Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko un viņam pietuvināto personu darbību Baltkrievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē