Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Malaizijas premjers saskata "nepamatotu vēlmi vainot Krieviju," kaut pierādīts - notriekšanā izmantotais BUK raķešu komplekss Ukrainā tika ievests no Krievijas, to vadīja Krievijas apkalpe

Malaizijas premjers kritizē MH17 izmeklēšanu, saskatot tajā vēlmi "diskreditēt Krieviju"

Pēc tam, kad Starptautiskā izmeklēšanas komisija nāca klajā ar četru personu vārdiem, kuri, kā uzskata izmeklētāji, ir tieši atbildīgi par Malaysia Airlines reisa MH17 lainera notriekšanu virs prokrievisko separātisku kontrolētās teritorijas Austrumukrainā, Malaizijas premjers paudis neapmierinātību ar izmeklēšanu, turklāt neslēpa, ka, viņaprāt, Krievijai ar traģēdiju neesot nekāda sakara.

Malaizijas premjers Mahatirs Mohameds ceturtdien pauda viedokli, ka "Krievija tiek pataisīta par grēkāzi" lidmašīnas notriekšanas lietā un apšaubīja izmeklēšanas objektivitāti, ziņo Reuters.

"Mēs esam ļoti neapmierināti, jo jau no paša sākuma tas bijis politisks jautājums - kā vainot Krieviju. Pirms kaut kas bija noskaidrots, viņi jau teica, ka vainīga Krievija. Tagad viņi saka, ka viņiem ir pierādījumi. Man ir ļoti grūti to pieņemt," izteicās Mohameds, kurš uzskata, ka nekādu pierādījumu Krievijas iesaistei neesot.

Arī Krievija noliegusi savu vainu, kaut gan Nīderlandes izmeklētāji, gan neatkarīgais pētniecisko žurnālistu projekts Bellingcat ir pierādījuši - Malaizijas laineris notriekts ar BUK raķeti, ko izšāvuši Krievijas apkalpe. To, ka BUK sistēma, kas izmantota MH17 notriekšanā, ir no Krievijas, savā ikgadējā pārskatā 2017. gadā apstiprināja arī Lielbritānijas parlamenta Izlūkošanas un drošības komiteja. Izmantojot fotoattēlu ģeolokācijas datus, satelītattēlus un citu tīmeklī pieejamo informāciju, tika izsekota konkrētās BUK sistēmas pārvietošanās laika posmā, kad notika lidmašīnas notriekšana.

Katastrofas trešajā gadadienā Bellingcat vietnē arī tika publiskots 73 lappušu garš ziņojums, kur apkopoti līdz šim žurnālistu savāktie un analizētie fakti par notikumu gaitu. 

Bellingcat secināja, ka laika posmā no 2014. gada 23. līdz 25. jūnijam Krievijas bruņoto spēku 53. pretgaisa raķešu brigāde nogādāja transportlīdzekļus tiešā Krievijas-Ukrainas robežas tuvumā, tostarp tur tika izvietots raķešu komplekss Buk 332. 17. jūlijā minētā raķešu sistēma jau bija Ukrainas teritorijā, kad no rīta fiksēta Doņeckā. Pēcāk raķešu sistēma ar treilera palīdzību caur separātistu kontrolēto teritoriju nogādāta Sņižnes pilsētā. Raķešu sistēmu pārvadāja Volvo markas spēkrats, bet to pavadīja trīs tā dēvētās Doņeckas tautas republikas kaujinieku vadītas automašīnas - tumši zils Volkswagen mikroautobuss, Toyota RAV4 un UAZ-469.

Tad BUK 332 turpināja ceļu pastāvīgi, līdz nonāca līdz pozīcijām, no kurām attiecīgi izšauta raķete, kas nesa nāvi 298 cilvēkiem. 18. jūlija rītā tas pats BUK 332 nofilmēts, dodoties uz austrumiem cauri separātistu kontrolētajai Luhanskai. Pārtvertas sarunas liecina, ka drīz vien pēc šī video uzņemšanas mobilais raķešu komplekss jau atkal nogādāts Krievijā.

Četras dienas pēc notikuma Krievijas Aizsardzības ministrija nāca klajā ar safabricētu un maldinošu informāciju gan par reisa MH17 maršrutu, gan radaru datiem, gan par informāciju par to, kur patiesībā it kā esot nofilmēts BUK 332, šos paziņojumus papildinot ar nenosakāma datuma un rediģētiem satelītattēliem. Krievijas valstij piederošais militārās tehnikas koncerns Almaz-Antey nāk klajā ar datiem, kuri nesakrīt ne ar liecinieku teikto, ne publiski pieejamo informāciju, ne Nīderlandes Drošības padomes ekspertu situācijas vērtējumu. Līdz šim nav publiskota pārbaudāma un ticama informācija, ka incidenta brīdī minētajā reģionā atrastos kāds darba kārtībā esošs Ukrainas bruņoto spēku BUK raķešu komplekss. Bellingcat secina, ka vienīgais ticamais variants ir - raķeti, visticamāk, cerot notriekt Ukrainas gaisa spēku lidmašīnu, 2014. gada 17. jūlijā izšāva Krievijas bruņoto spēku 53. pretgaisa raķešu brigādes BUK 332. 

Traģēdija prasīja 298 cilvēku dzīvības.

 

 

Top komentāri

???????
?
Godigu cilveku apsaukatajs par kremliniem ari noslepkavotu cilvekus, ja var apvainot Krieviju?
zvans no čekista
z
Tas tikai pierāda, ka Malaizijas valdība ir korumpēta.
Nja
N
Premjer, cik saņēmi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē